Vrouwencondoom: Alle Voor- En Nadelen Op Een Rijtje
De meest populaire en toegankelijke condoom is degene voor mannen die men vlak voor de seks om een stijve penis dient te schuiven. Het mannencondoom is een oude vorm van anticonceptie en bovendien beschermt het tegen SOA's.
Sommigen beweren dat het mannencondoom dateert uit het oude Egypte, maar de eerste gedocumenteerde beschrijving werd al in 1564 gedaan door de Italiaanse anatoom Gabriello Fallopio in zijn boek De Morbo Gallico. Hij prees het aan als een methode om syfilis te voorkomen.
Hoewel ze niet zo bekend zijn, bestaan er ook vrouwencondooms. Vrouwencondooms zijn gemaakt van zachte en dunne synthetische latex. Ze worden in de vagina gedragen om te voorkomen dat sperma in de baarmoeder terechtkomt.
Wat is een vrouwencondoom?
Een vrouwencondoom is een alternatief voor een gewoon condoom. Vrouwencondooms bieden vrijwel dezelfde goede bescherming tegen zwangerschap en SOA's. Wat is er dan anders aan, hoor ik je denken? In plaats van het condoom om te penis te schuiven, moet het vrouwencondoom inwendig in de vagina of in de anus worden geplaatst om bescherming te bieden tegen SOA's. Het kan tot acht uur voor de seks in de vagina worden ingebracht. De meeste in de handel verkrijgbare modellen hebben een flexibele ring aan beide uiteinden: een inwendige ring om het condoom in de vagina te houden, en een uitwendige ring om te voorkomen dat het condoom in de vagina wordt gedrukt. De externe ring bedekt ook een deel van de vulva.
Lange tijd werden ze “vrouwencondooms” genoemd. Maar mensen van elk geslacht kunnen ze gebruiken voor vaginale of anale seks.
Waarom zou ik een vrouwencondoom gebruiken?
Vrouwencondooms zijn vaak gemaakt van polyurethaan of nitril, wat veilig is om te gebruiken voor mensen die allergisch zijn voor latex. Een ander voordeel van vrouwencondooms van polyurethaan of nitril is dat ze met alle soorten glijmiddel kunnen worden gebruikt.
In tegenstelling tot het mannencondoom, is er geen erectie vereist voordat het vrouwencondoom kan worden omgedaan.
Na de seks hoeft het vrouwencondoom niet meteen verwijderd te worden, maar als je partner geëjaculeerd heeft, kan het altijd een beetje smerig worden. Het beste is om het vrouwencondoom liggend te verwijderen. Pak de buitenste ring van het condoom vast en draai hem een paar keer rond om eventueel “vluchtend sperma” op te sluiten. Zo kan je alles snel en gemakkelijk alles schoon maken.
Vrouwencondooms zijn ontworpen en goedgekeurd voor vaginale seks, maar meer en meer mensen gebruiken ze ook voor anale seks.
Hoe gebruik ik een vrouwencondoom?
- Haal het condoom uit zijn verpakking en rol het af. Knijp de binnenste ring samen.
- Duw de ring zo diep mogelijk in je vagina. Het is vergelijkbaar met het inbrengen van een menstruatiecup of tampon. Gebruik je vinger om ervoor te zorgen dat het condoom diep genoeg in je vagina zit.

- Verwijder je vinger. De rand van de condoomopening moet net buiten je vaginale opening rusten.

Wat zijn de nadelen van een vrouwencondoom?
Er zijn een paar nadelen aan vrouwencondooms, en niet iedereen vindt ze even prettig.
Een van de grootste nadelen is dat je moet oefenen om ze goed in te kunnen brengen, maar dit wordt makkelijker naarmate je het meer doet. Probeer het vrouwencondoom een paar keer in te brengen voordat je het tijdens de seks gebruikt.
Dat het vrouwencondoom moet worden ingebracht vóór het begin van de seks of zelfs al voor het voorspel kan zowel als een voordeel als een nadeel worden beschouwd – enerzijds hoef je de opwinding van het moment niet te onderbreken, maar anderzijds betekent het dat je moet anticiperen op het moment waarop je seks zult hebben. Het condoom inbrengen vóór het voorspel is gemakkelijker dan tijdens het voorspel, omdat de vagina en het bekken dan ontspannen zijn.
Ook kan dit type condooms soms onverwachte geluiden maken tijdens de seks. Probeer meer glijmiddel toe te voegen, en zorg ervoor dat je het condoom 20 minuten voor het begin van de seks inbrengt, zodat het condoom zich aan de wanden van je vagina kan hechten. Zo zal seks gevoeliger en natuurlijker aanvoelen.
Als laatste nadeel zijn vrouwencondooms niet zo doeltreffend als mannencondooms als het aankomt op het voorkomen van een zwangerschap. Bij verkeerd gebruik kan 1 op de 5 vrouwen toch zwanger worden als ze het vrouwencondoom gebruiken. Er moet daarom tijd worden uitgetrokken om te oefenen en te leren hoe het vrouwencondoom correct moet worden ingebracht en gebruikt.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Vrouwencondooms zijn niet zo populair als mannencondooms, wat te wijten kan zijn aan een gebrek aan beschikbaarheid, een hogere prijs en/of een voorkeur.
Een van de grootste voordelen van een vrouwelijk condoom is dat je het van tevoren kan inbrengen – zelfs nog voor het voorspel en de seks. Zo hoef je je stomende vrijpartij niet te onderbreken. Je partner kan zelfs meedoen met de pret en het condoom voor je inbrengen. Een beetje kinky, toch?
Voor receptieve partners met een hoog risico op blootstelling aan soa's zoals hiv, bieden ze bescherming, zelfs als je partner geen mannencondooms wil gebruiken. Alleen al om die reden kunnen vrouwencondooms echt hun investering waard zijn.
Add comment