Stonewalling In Een Relatie: 9 Strategieën
Stonewalling verwijst naar de doelbewuste weigering van je partner om met je te communiceren. Meestal stonewalled je partner je na een fikse ruzie.
In plaats van met je te praten, zal je partner weglopen of zichzelf terugtrekken.
Gelukkig is het mogelijk om gezonde communicatiestrategieën aan te leren zodat je je relatie met je partner kan verbeteren.
De waarheid is dat we allemaal wel eens aan stonewalling doen. Echter kan het gevaarlijk worden voor je relatie als er niets aan gedaan wordt.
Door te stonewallen blijven conflicten onopgelost en kan de ander het gevoel krijgen dat hij of zij niet gerespecteerd wordt, dat zijn of haar perspectief niet belangrijk is of niet gewaardeerd wordt.
Het goede nieuws is dat je het patroon van stonewalling gemakkelijk kan doorbreken door de volgende 9 simpele strategieën toe te passen.
1. Benoem het gedrag en neem een 'time-out'
Herken het gedrag op het moment. Vooral als jij degene bent die stonewallt.
Het labelen of benoemen van gedrag kan een groot verschil maken omdat je de persoon met wie je praat inzicht geeft in wat er in je hoofd gebeurt en waarom.
Vertel je partner dat je nu even een momentje voor jezelf nodig hebt. Benadruk dat wat je partner te zeggen heeft wel degelijk belangrijk is, maar dat je eerst moet kalmeren voordat je het gesprek weer verder aangaat. Spreek vervolgens een tijdstip af om later terug te komen op het gesprek.
2. Wees empathisch
Als jij degene bent die blokkeert, erken dan dat jouw behoefte om je afzijdig te houden van een conflict waarschijnlijk invloed heeft op de gevoelens van de je partner en dat dat hem of haar gefrustreerd, gekwetst of boos kan maken.
Als jij degene bent die wordt gestonewalld, vertel de ander dan dat je erkent hoe moeilijk het voor hem of haar moet zijn om het gesprek te voeren.
3. Let op je lichaamstaal
Zit je met je armen en benen over elkaar? Kijk je naar de vloer in plaats van naar je partner? Klem je je kaken op elkaar? Is je lichaam stijf en je houding bevroren? Soms zijn we ons er niet van bewust dat we signalen afgeven die erop wijzen dat we niet openstaan voor een gesprek.
4. Wijs niet met de vinger
Als de gemoederen verhit raken, is het gemakkelijk om elkaar te beschuldigen. Weet echter dat zo niemand wint. Als geen van beide personen verantwoordelijkheid neemt, is er geen geven en nemen. En is er dus ook geen reden om verder te gaan.
Door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel in de problemen, geef je aan je partner aan dat jullie er samen voor staan. En dat je wilt proberen zijn of haar perspectief te begrijpen.
Dit is misschien niet meteen een oplossing, want je hebt waarschijnlijk wat tijd nodig om af te koelen en je gedachten te ordenen. Maar als jullie weer bij elkaar komen, is een uitwisseling van “Het spijt me, dat had ik niet moeten zeggen” een goede start om de problemen op te lossen.
5. Maak duidelijk wat je nodig hebt
Verandering gaat niet van de ene op de andere dag – zeker niet als je al lang hetzelfde patroon hanteert. En conflicten zijn niet eenzijdig. Dat betekent dat beide partijen zowel moeten geven als nemen.
Op een moment dat jullie niet actief in conflict zijn, praat dan eens over wat jullie allebei nodig hebben om door moeilijke gesprekken heen te komen. Als je moeite hebt om je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen als je van streek bent, heb je misschien tijd nodig om dingen op papier te zetten voordat je een lastig gesprek voert. Of misschien is de andere persoon niet op een plek waar hij oogcontact kan maken tijdens een conflict, dus moet hij de kans krijgen om op een andere manier betrokkenheid te tonen.
Het tegemoetkomen aan elkaars behoeften – zelfs op moeilijke momenten – is een teken van respect en goede trouw.
6. Blijf emotioneel betrokken
Het gebeurt gewoon zonder dat je het zelf beseft. Je sluit je af, bevriest, en loopt weg.. Je bent nu niet in staat om dit gesprek te voeren.
En dat is helemaal oké. Het overkomt ons tenslotte allemaal wel eens.
Echter kan je nog steeds emotioneel met iemand omgaan zonder een echt gesprek te hebben. Misschien verlaat je de kamer niet, maar ga je gewoon naast je partner zitten. Je houdt zijn of haar hand vast. Zelfs als je niet in staat bent om dat gesprek te voeren, kun je nog steeds emotioneel betrokken zijn.
7. Reageer rustig
Het is altijd belangrijk om respectvol te zijn in je gesprekken, maar het is extra belangrijk als je weet dat de persoon met wie je probeert te communiceren het moeilijk heeft met conflicten of worstelt met trauma's uit het verleden.
Als je je stem verheft, onderbreekt of een agressieve houding aanneemt, duw je een stonewaller weg. Met actieve luistervaardigheden kom je een heel eind in zo'n situatie.
Zelfs als je niet leuk vindt wat de ander zegt, reageer dan rustig. Het is waarschijnlijker dat je ze aanmoedigt om door te gaan dan dat je ze de mond snoert.
8. Zorg goed voor jezelf
Een relatie kan stressvol zijn, vooral als er communicatieproblemen zijn. En hoewel tijd vrijmaken om aan deze problemen te werken belangrijk is, is zelfzorg dat ook.
Door tijd voor jezelf te maken, krijg je zowel fysiek als mentaal de energie om aan je relatie te werken. Of je nu een film gaat kijken, een lang bad neemt, bijpraat met vrienden of naar de sportschool gaat, je moet altijd goed voor jezelf zorgen.
9. Ga naar een therapeut
Als blokkeren je favoriete techniek is geworden om met moeilijke situaties in je relatie om te gaan, kan het een goed idee zijn om samen met een therapeut uit te zoeken waarom dat zo is. Die kan je niet alleen helpen met het uitzoeken van onderliggende problemen die je gedrag beïnvloeden, maar kan je ook helpen met het aanleren en oefenen van gezondere communicatiestijlen.
Als er een specifieke relatie is waar het gedrag moet worden aangepakt, kan counseling voor koppels, huwelijk of gezin bijzonder nuttig zijn.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Stonewalling kan schadelijke gevolgen hebben voor je relatie, maar het is ook iets dat je als koppel kan proberen te overwinnen.
Als je denkt dat stonewalling deel uitmaakt van je relatie, kan het helpen om de redenen achter dit gedrag te begrijpen, alsook hoe het zich kan manifesteren en wat je kunt doen om de dialoog met je partner gaande te houden.
Als jullie er samen niet uitkomen, kan relatietherapie een goed begin zijn. Een relatietherapeut kan jullie helpen om de tekenen van blokkades te herkennen en gezondere, productievere manieren van communiceren te ontwikkelen.
Add comment