6 Seks Mythes Die Je Moet Stoppen Met Verspreiden
Omdat we vaak vanaf het begin de verkeerde informatie krijgen, verliezen we het vermogen om te onderscheiden wat waarheid is en wat een mythe is die we al reeds diep hebben geïnternaliseerd.
In dit artikel deel ik 6 mythes over seks alsook waarheden die ze ontkrachten. Het is eindelijk tijd om vaak ongezonde misvattingen over seks te erkennen waardoor we een nieuwe inclusieve en expansieve visie op seksualiteit kunnen ontwikkelen.
1. Seks telt alleen ALS…
“Ben je er helemaal voor gegaan?”
Hoe vaak hebben we dit wel niet in onze tienerjaren zien voorbij komen? Een seksuele home run betekende altijd penetratie. Als een penis niet in een vagina zat, telde het gewoon niet. Zelfs voor LGBTQIA-jongeren draait de “ultieme” seksdaad uit op penetratie. De realiteit is dat seks een buffet is van verschillende heerlijke opties, waarbij geen enkele optie echter of officiëler is dan de andere.
Het belangrijkste deel van een seksuele ontmoeting is natuurlijk dat de deelnemers plezier voelen en zich waardevol voelen voor elkaar.
Ontdekken wat seksueel genot voor jou betekent is een reis die we allemaal voor onszelf moeten maken. Of het nu met onze handen is of met seks speeltjes van hoge kwaliteit, leren hoe je het plezier van je lichaam kunt benutten, is een belangrijke stap die velen van ons niet wordt aangeleerd.
2. Seks doet pijn
Naast de focus op penetratie is er ook het idee dat seks soms gewoon pijn moet doen. Of het nu de mythe is dat de eerste penetratie van een vagina moet bloeden of dat anale seks verdovend glijmiddel vereist, ons wordt geleerd te denken dat we pijnlijke seks moeten accepteren.
De waarheid is echter dat seks nooit pijn zou mogen doen.
Als het pijn doet, is dat omdat je lichaam je vertelt: “Hé, dit is gevaarlijk en niet goed voor me, dus we moeten stoppen.” Je lichaam is wijs en heeft in miljoenen jaren evolutie een uitstekend waarschuwingssysteem opgebouwd in de vorm van zenuwen en neuronen. Luister naar ze!
Leren dat seks niet pijnlijk hoeft te zijn, gaat samen met leren wat seksueel genot voor jou betekent. Ontdekken wat voor jou goed voelt en wat niet, behoort tot de belangrijkste seksuele voorlichtingslessen die je kunt leren. Een van de beste manieren om te leren wat je lekker vindt is door je lichaam zelf te verkennen, met je handen of met een seks speeltje.
Zelfontdekking geeft je de tijd en de mogelijkheid om je echt te richten op je plezier en te leren wat je lekker vindt, wat je niet lekker vindt en waar je je grenzen wilt trekken.
Als enige vorm van seks pijn doet, pas deze dan aan en evalueer je spel. Praat met een zorgverlener om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende oorzaak is.
3. Masturbatie is alleen voor eenzame mensen
Masturbatie heeft vaak zo'n slecht imago. Het wordt maar al te vaak gezien als een optie voor wanhopige en eenzame mensen. De waarheid is echter dat hoewel niet iedereen masturbeert, de meeste mensen het wel doen.
Het stigma dat masturbatie voor eenzame mensen is, strekt zich vaak uit tot diegenen die seks speeltjes bezitten. Het idee dat seks speeltjes voor diegenen zijn die “niet aan hun trekken kunnen komen” is gewoon onjuist. Seks speeltjes bieden ons de mogelijkheid om ons plezier te verkennen op manieren die we met onze eigen handen of mond misschien niet kunnen. Ze geven ons de kans om nieuwe sensaties en stimulaties te ervaren, en om ons plezier en seksuele welzijn dieper te onderzoeken.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat masturberen veel voordelen heeft voor de gezondheid, ongeacht welk geslacht je hebt. Voor overlevenden van een trauma kan masturbatie zelfs een middel zijn om te genezen en om hun eigen lichaam te leren kennen.
4. Je hebt betere seks als je jong bent
Er is een reden waarom we bijna alleen maar jonge acteurs zien als het gaat om reclames over seks appeal. De maatschappij wil dat we denken dat seks op zijn best is als we jong zijn. Hoe meer rimpels en grijze haren er zijn, hoe minder opwindend de seks is … of zo wordt het ons verteld.
De waarheid is dat seks nog beter kan zijn naarmate we ouder worden. Met de leeftijd komt wijsheid; we hebben onze stem gevonden, kunnen onze verlangens communiceren, en kunnen relaties en ervaringen creëren die meer bevredigend zijn dan de seks van tijdens onze jeugd. Bovendien mag leeftijd geen belemmering zijn om nieuwe dingen te proberen. Er zijn altijd mogelijkheden om routines te veranderen, dingen spannender te maken en nieuwe vormen van plezier te ontdekken.
Ziet seks er anders uit naarmate je ouder wordt? Dat kan. Maar betekent anders ook slechter? Absoluut niet.
5. Je geslacht bepaalt je libido
Je weet echt wel hoe de meeste mannen zijn … Ik kan niet tellen hoe vaak mijn vader mijn zus probeerde te waarschuwen dat jongens haar alleen voor de seks wilden en dat mannen maar één ding willen. Meisjes en vrouwen wordt verteld dat ze alleen romantiek en liefde willen en geen orgasme.
Voor vrouwen kan het daarom een strijd zijn om hun seksuele behoeften en verlangens te omarmen en daarin bevestigd te worden. Mannen worden dan weer gehyperseksualiseerd waardoor zij druk ervaren om te “presteren”.
Zowel mannen als vrouwen kunnen seks willen en nodig hebben. Respecteren van en luisteren naar onze behoeften is de sleutel tot het krijgen van de hoeveelheid en het soort seks dat goed is voor ons en onze partners.
Bovendien kan alleen jij bepalen wat voor soort seks goed is voor jou. Zoals ik hierboven al zei, is masturbatie met een prachtig speeltje net zo waardevol als seks met een partner – ongeacht wat iemand je probeert te vertellen.
6. Alleen knappe mensen hebben seks
Vaak wordt ons wijsgemaakt dat onze lichamen wenselijk of sexy moeten zijn. De media laat ons geloven dat om aantrekkelijk te zijn of om liefde en plezier waardig te zijn, we een lange lijst met vakjes moeten aanvinken: jong, gezond, valide, blank of met een lichte huid, weinig lichaamsvet, gemiddelde lengte, blanke huid, glanzend haar, cisgender, gender-conform, en ga zo maar door. De lijst gaat maar door en door. Voor iedereen buiten deze hokjes is de druk om te veranderen immens.
Ondanks dat we meer dan ooit spreken over schoonheidsnormen, giftige lichaamsverwachtingen en body positivity tieren eetstoornissen nog steeds welig. Verandering begint met het afleren van de boodschappen die we hebben meegekregen en bewust te werken aan het veranderen van de manier waarop we schoonheid en seksualiteit zien.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Dit zijn natuurlijk maar een paar van de vele seksmythes die er bestaan. Ik zou eerlijk gezegd een heel boek kunnen schrijven over seksmythes.
Het is ontmoedigend om te zien dat met alle informatie die er is, er toch nog zoveel misvattingen blijven bestaan.
Seksmythes die we van kinds af aan hebben meegekregen, zijn moeilijk te verslaan. Op zoek gaan betrouwbare bronnen is een goed begin, net als de tijd nemen om met wat kwalitatieve seks speeltjes te ontdekken waar je het meest van geniet.
Hoe meer we praten over echte seksuele voorlichting en de waarheden die voor velen nog verborgen zijn, hoe beter de toekomst van seksuele voorlichting zal worden.
Add comment