Hoe Een Psychopaat Herkennen: 9 Kenmerken Van Psychopathie
Hoewel het beeld dat Hollywood schetst van psychopaten als seriemoordenaars accuraat kan zijn, plegen niet alle psychopaten zulke afschuwelijke misdaden. In feite zijn veel van hen zelfs succesvolle zakelijke leiders (ja, echt!).
Psychopaten kunnen er net zo uitzien zoals ieder ander van ons. Sterker nog, misschien is je collega, vriend of ex wel een psychopaat. Als ze je een gevoel van verwarring bezorgen en je laten twijfelen aan je eigen intuïtie, is er hoe dan ook iets mis.
Heb je wel eens het gevoel dat je vriend of zelfs bepaalde collega's alleen maar met zichzelf bezig zijn en niet met jou of het bedrijf?
Als dat zo is, heb je misschien wel te maken met een narcist, machiavellist of psychopaat, of met iemand die zich gedraagt op een manier die bij deze persoonlijkheidsstoornissen past.
Maar eerst, wat is een psychopaat eigenlijk?
De term “psychopaat” wordt gebruikt om iemand te beschrijven die gevoelloos, emotieloos en moreel verdorven is.
Hoewel de term geen officiële diagnose is in de geestelijke gezondheidszorg, wordt hij vaak gebruikt in een klinische en/of juridische settings.
Hoewel psychopathie op zichzelf geen diagnose is, overlappen veel van de kenmerken van psychopathie met de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis.
Dit is een bredere geestelijke gezondheidstoestand die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die zich chronisch misdragen en regels overtreden.
Echter wordt slechts een klein aantal mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis ook beschouwd als een psychopaat.
Hieronder lijst ik enkele kenmerken op waaraan je een psychopaat kan herkennen.
1. Hij/zij is charmant, maar oppervlakkig
Een gemeenschappelijk kenmerk van psychopaten is charme. En ga er niet van uit dat charme hand in hand gaat met vertrouwen of arrogantie.
Een psychopaat gebruikt zijn charme specifiek om zijn doel te bereiken. Natuurlijk reageren sommige mensen goed op vleierij, maar andere verkiezen liever het sympathieke en verlegen type. Psychopaten zijn experts in jou “speciaal” te laten voelen.
Welke persoonlijkheid ze ook kiezen, één ding is zeker: het is niet authentiek. Psychopaten zijn zoals kameleons die voortdurend van persoonlijkheid veranderen om in te spelen op jouw individuele behoeften.
2. Hij/zij is seksueel uitdagend
Met hun vermogen om nietsvermoedende slachtoffers te charmeren, kunnen psychopaten nietsvermoedende mensen het bed in lokken. Ze zijn echter niet geïnteresseerd in een verbintenis, maar doen dit alleen maar voor de kick.
Seks gaat voor de psychopaat niet over de ander, maar meer over het machtsspel of het strelen van zijn of haar eigen ego.
3. Hij/zij voelt zich superieur
Psychopaten beschouwen zichzelf als beter dan de mensen om hen heen, wat zou kunnen verklaren waarom ze zich geen zorgen maken over de negatieve gevolgen van hun acties.
Op de werkvloer kan dit zich manifesteren als iemand die zich niet bekommert om het team en niet graag advies van anderen aanneemt tot het hem of haar voordeel oplevert. Dit kan eruit zien als overdreven zelfverzekerd, dominant gedrag, of het kan worden gemaskeerd rond degenen van wie de psychopaat denkt dat ze gunstig zijn voor zijn of haar succes, zoals iemand die advies kan geven.
Ze verbergen hun ware motivaties en projecteren zorgvuldig gevormde persoonlijkheden om in te spelen op de behoeften, verwachtingen en naïviteit van mensen die ze kunnen gebruiken.
4. Hij/zij lokt negatieve reacties uit
Een ander kenmerk van een psychopaat is dat hij of zij de neiging heeft om chaos te creëren. Psychopaten veroorzaken opzettelijk chaos, leunen dan achterover, spelen de vermoorde onschuld, en geven jou dan de schuld van hun reactie.
Ze zullen je provoceren, en als je dan (begrijpelijkerwijs) reageert, zullen ze je neerbuigend vertellen dat ze “deze discussie niet meer met je willen voeren”.
Op het werk zullen ze deze reacties op een berekende manier opzoeken en dat alles om anderen tegen je op te zetten en je geloofwaardigheid te ondermijnen.
In een relatie zullen ze deze reacties gebruiken om sympathie op te wekken bij toekomstige potentiële partners.
Als je het gevoel krijgt dat iemand je uitlokt om een discussie te beginnen en dan doet alsof hij of zij verrast is, is het de moeite waard om situatie nog eens te analyseren. Laat je natuurlijke verlangen om de zaak te verzoenen je er niet van weerhouden om de onrechtvaardigheid die je voelt aan te pakken.
5. Hij/zij liegt constant, en zonder duidelijk motief
Liegen is een veelvoorkomend kenmerk van psychopaten. Psychopaten liegen voortdurend – zelfs als er absoluut geen reden is om te liegen. Ze zijn zo gewend aan het veranderen van persona's en verhalen dat liegen voor hen de standaardmodus wordt.
Als je ooit vraagtekens zet bij deze leugens (zelfs als je bewijs hebt), zullen ze het meteen weer op jou afreageren omdat je paranoïde bent.
Of iemand die dit doet nu een psychopaat is of gewoon een pathologische leugenaar, ze zijn iemand die je beter op afstand kunt houden.
6. Hij/zij lijkt niet in staat tot schuldgevoel of schaamte
Normale mensen voelen intense wroeging als ze dingen doen die psychopaten doen (liegen, bedriegen, stelen en manipuleren). Maar psychopaten voelen geen enkele wroeging over hun gedrag. Dit is ook een van de tekenen van een narcist, maar wat is nu opvallend? Een psychopaat lijkt eigenlijk te genieten van zijn verschrikkelijke acties.
Psychopaten weten dat hun gedrag anderen kwetst. Dat is waarom ze het doen. De enige keer dat een psychopaat zich ooit aan je zal verontschuldigen is om zijn of haar gezicht te redden of als ze nog iets van je nodig hebben.
Het gaat eigenlijk nooit om wroeging. Iedereen die geniet van het toebrengen van pijn aan anderen of nooit enige oprechte wroeging lijkt te voelen voor het kwetsen van anderen is iemand waarmee je de banden onmiddellijk moet verbreken.
7. HIj/zij gebruikt je
Een ander gemeenschappelijk kenmerk van een psychopaat is gebrek aan loyaliteit. Psychopaten devalueren en vervangen anderen op de valreep.
Hoewel je waarschijnlijk een onmiddellijke band van vertrouwen en opwinding met hen hebt ervaren, zal je tot het besef komen dat ze die band met haast iedereen kunnen smeden.
Nadat ze je ooit beter hebben verklaard dan alle “gekke” mensen in hun leven, rennen ze nu terug naar diezelfde mensen en verklaren ze nu jou voor gek.
Psychopaten voelen geen loyaliteit, geen gehechtheid en geen liefde. Ze laten een spoor van vernieling achter, en ze geven hun slachtoffers daar elke keer de schuld van.
8. Hij/zij zet mensen tegen elkaar op
Wanneer een psychopaat in beeld komt, zal je merken dat je een hekel krijgt aan mensen die je nog nooit ontmoet hebt.
Psychopaten fluisteren voortdurend gif en roddels in ieders oor, waardoor iedereen zich jaloers en wantrouwend tegenover elkaar gaat gedragen.
Maar ze doen dit onder een mom van onschuld, met behulp van trieste verhalen en pseudo-zorg om je perceptie te vervormen.
Psychopaten willen dat mensen afgeleid worden en voortdurend wedijveren om hun aandacht, zodat ze altijd veeleisend lijken. Als je merkt dat je een hekel hebt aan mensen waar je voorheen geen mening over had, zoek dan beter naar de bron van die emotie. Het zou kunnen dat je omringd bent door een psychopaat zonder het zelf te beseffen.
9. Hij/zij triggert je cognitieve dissonantie
Wanneer een psychopaat in je leven komt, merk je een intens en steeds groter wordend gevoel van angst en zelftwijfel. Je hersenen zullen moeite hebben om de “perfecte” persoon van het begin te rijmen met het ongepaste gedrag dat je steeds regelmatiger begint te zien.
Dat komt omdat die perfecte persoon nooit echt heeft bestaan. Het was een personage, speciaal voor jou gecreëerd. Dit is het moeilijkste voor ons verstand en hart om te begrijpen.
Bovendien zullen psychopaten jou altijd aanwijzen als de slechte. Ook al liegen, bedriegen, manipuleren, stelen en oplichten ze – jij bent degene die het probleem veroorzaakt heeft.
Psychopaten hebben het aangeboren vermogen om je het gevoel te geven dat er iets mis is met jou in plaats van met hen.
Maar wacht, hoe verschillen psychopaten en sociopaten dan van elkaar?
De termen psychopaat en sociopaat worden in de omgangstaal vaak door elkaar gebruikt om iemand aan te duiden die pathologisch geneigd is tot crimineel of gewelddadig gedrag. Ook hebben ze geen enkele aandacht voor de gevoelens of belangen van anderen en hebben ze geen enkel gevoel van wroeging of schuldgevoel voor hun misdaden.
Hoewel zowel biologische als omgevingsfactoren een rol spelen in de ontwikkeling van psychopathie en sociopathie, is men het er algemeen over eens dat psychopathie vooral een genetische of erfelijke aandoening is, die met name verband houdt met de onderontwikkeling van delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emotionele regulatie en impulscontrole. De belangrijkste oorzaken van sociopathie daarentegen zijn lichamelijk of emotioneel misbruik of ernstige trauma's die in de kindertijd zijn opgelopen. Om het eenvoudig te stellen: psychopaten worden geboren, en sociopaten worden gemaakt.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Psychopathie komt ongeveer voor bij 1% van de vrouwen en 3% van de mannen in Nederland.
Als je veel verwarrende gedachten en emoties als deze hebt, kan het zijn dat je te maken hebt met een psychopaat.
Als je eenmaal de tekenen van een psychopaat kent, kun je beginnen uit te zoeken hoe je hem of haar uit je leven kunt verwijderen.
Dit is misschien geen gemakkelijke taak, vooral als je een psychopaat date. Maar bewustzijn is de eerste stap in het verlaten van een toxische relatie.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment