Lust En Liefde: Een Onmogelijke Combinatie?
Seks is geen liefde, liefde is geen seks. Toch heeft voor de meeste mensen liefde iets met seks te maken en seks iets met liefde. Maar seks leidt niet altijd tot liefde en liefde niet altijd tot seks.
Er zijn tal van situaties waarin mensen kunnen genieten van seks, terwijl er geen sprake is van een emotionele band. Dit is bijvoorbeeld het geval is bij friends with benefits. Toch zeggen verreweg de meeste jongeren en volwassenen dat ze de voorkeur geven aan een seksuele relatie die gepaard gaat met affectie, dat seks met iemand van wie je houdt meer waarde heeft dan “seks om de seks”.
Mannen vs vrouwen
Mannen en vrouwen verschillen in dit opzicht minder dan vaak wel lijkt. Dat ze lijken te verschillen komt vooral doordat ze gemiddeld wat anders aan kijken tegen de plaats die intimiteit inneemt in een seksuele relatie. Mannen voelen zich vaak juist verbonden met hun partner door plezierige seks. Vrouwen kunnen vaak meer plezier aan seks beleven als er intimiteit aan voorafgaat. Soms zeggen mensen dat ze “intiem zijn geweest” als ze bedoelen dat ze seks hebben gehad. Intimiteit is echter wat anders dan seks. Intimiteit is het beleven van verbondenheid door samen dingen te beleven die een gevoel van nabijheid opleveren of dat gevoel versterken. Knuffelen, hand in hand een strandwandeling maken, in elkaars armen naar muziek luisteren, een goed gesprek, elkaar lichamelijk verwennen zonder seks als doel, kunnen allemaal gevoelens van intimiteit opleveren. Kwaliteitstijd met elkaar doorbrengen door iets te doen waarbij je aandacht voor elkaar hebt, is bijna een voorwaarde voor een blijvend gevoel van verbondenheid.
Seks en opvoeding
Een normale en gezonde seksuele ontwikkeling is erg belangrijk. De voorwaarden daarvoor zijn, dat je in de eerste plaats al in je seksuele ontwikkeling de kans hebt gekregen om je veilig en gezien te voelen bij de degenen die het dichtst bij je staan – als kind zijn dat je moeder(s) en/of vader(s). In de tweede plaats dat je van huis uit de boodschap hebt meegekregen dat jouw seksualiteit iets moois is, waar niemand anders dan jijzelf de baas over is. Er moet dus enerzijds sprake zijn van wat we veilige hechting noemen. Anderzijds moet je kunnen opgroeien als zelfbewuste, autonome persoonlijkheid, die meer het eigen gevoel als uitgangspunt voor denken en handelen neemt, dan datgene wat hij/zij denkt wat anderen van haar/hem verwachten.
Als dat je niet lukt zijn lust en liefde inderdaad een onmogelijke combinatie. Als je lust voelt als iets wat fout is, wat eigenlijk niet mag, is de kans groot dat je lustgevoelens niet kunt ervaren met iemand van wie je houdt en lust en liefde als het ware gesplitst worden.
Onveilige hechting in de kinderjaren leidt tot een onvermogen je bij een ander veilig en vertrouwd te voelen, tot de onmogelijkheid om intiem te kunnen zijn, tot angst als iemand te dichtbij komt. De kans is dan groot dat het seksuele domein zich geheel afsplitst en dat instrumentele seks de enige seks is die je kunt hebben, seks zonder betrokkenheid bij de ander, zonder intimiteit. Bij seks met een ander doet die persoon er dan eigenlijk niet toe; hij of zij is slechts een object van opwinding. Soloseks met een ander zou je dat kunnen noemen. Liefde is dan ver te zoeken en seks levert meestal niet veel meer op dan een fysieke ontlading. Wat daarna resteert, is vaak een gevoel van leegheid, een verlangen naar datgene wat al sinds de kinderjaren wordt gemist; warmte, veiligheid en vertrouwen. Veel problemen rond zogenaamde seksverslaving zijn eigenlijk een uiting van dat gemis.
Conclusie
De woorden seks, intimiteit, vrijen en liefde maken duidelijk dat het bij seks in een relationele context om meer gaat dan de som van twee mensen die allebei opwinding in lijf en brein ervaren, dat het eindresultaat meer is dan het uitwisselen van lichaamssappen en dat de ander meer is dan alleen object van seksuele opwinding.
Seks met een partner van wie je houdt is ingewikkeld, omdat je tijdens een vrijpartij aan de ene kant bij elkaar betrokken moet zijn om de liefde en intimiteit gestalte te kunnen geven en aan de andere kant alleen in hogere regionen van opwinding, in de solofase kan komen en kan klaarkomen, als je het aandurft om ook geil te zijn en je even niet zoveel van de ander aan te trekken. Met andere woorden: je moet het affectieve en het seksuele kunnen integreren.
Add comment