Huilen Na De Seks: 9 Redenen
Huilen na de seks kan ontmoedigend, gênant of gewoon verwarrend zijn en laat je noodgedwongen achter met de volgende vraag: “Waarom huil ik na de seks?”.
Als je ooit hebt gehuild tijdens of na de seks, weet dan dat het heel normaal is en dat je niet de enige bent. Het is voor veel mensen een normale reactie op positieve gevoelens zoals blijdschap, liefde of het loslaten van spanning.
Hieronder ontdek je 9 redenen waarom je huilt na de seks, alsook wat je moet doen als je partner degene is die huilt.
1. Je hebt last van hormonale veranderingen
Of je nu ongesteld bent, een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat of zwanger bent, je weet dat hormonale pieken, dalen en verschuivingen een waterval aan emoties kunnen veroorzaken.
Hormonen kunnen leiden tot onwillekeurige emotionele reacties. Maar als je graag seks wilt blijven hebben – en je je gewoon zorgen maakt over hoe je partner zich door deze tranen voelt – kan je hem of haar gewoon vertellen dat je last hebt van je hormonen.
2. Je bent dronken
Die laatste cocktail heeft je misschien de vloeibare moed gegeven om je liefje mee uit te vragen, maar je kan hem ook vervloeken omdat het de remmingen verlaagt die je emoties normaal gesproken op de achtergrond houden.
Vaak hebben je tranen niet eens iets te maken met je partner of de seks zelf. Misschien zorgt de combinatie van alcohol en seks ervoor dat iets anders, zoals een dieper trauma of een gevoel van angst, naar boven komt.
Als je tranen onder invloed slecht voelen in plaats van louterend, probeer de seks dan voor een keertje over te slaan. En als dit een patroon voor je is, overweeg dan om samen te werken met een seksuoloog om je te helpen de gevoelens te verwerken die ontstaan als je drinkt.
3. Je bent echt ontspannen
Weet je waarom seks zo goed kan voelen? Omdat je de rest van de dag (of week of maand) gespannen bent en je dat nu eindelijk eens helemaal kan loslaten. Het is precies dezelfde reden waarom je kunt huilen tijdens een massage of yogales.
Soms heeft je lichaam gewoon dingen die het moet loslaten. En soms gebeurt dat op een moment dat we ongemakkelijk of gênant vinden. Maar dat het zo voelt, betekent niet dat het niet nodig is.
4. Je voelt je super verbonden met je partner
Als seks een manier is om diep verbonden te zijn met een partner, kan je lichaam deze vorm van ontlading kiezen om je emoties te communiceren.
Dat is vrij typisch, omdat seks oxytocine vrijmaakt, en oxytocine bevordert binding, vertrouwen en empathie. Het is makkelijk om je veilig te voelen om emoties los te laten die om wat voor reden dan ook zijn opgekropt.
5. Je rouwt
Als je te maken hebt met een verlies van welke aard dan ook, kan verdriet overal toeslaan – op de stoep, tijdens een werkvergadering, in de supermarkt of ten midden van de seks. Het spreekt voor zich dat het normaal is om te huilen terwijl je rouwt, maar verdriet ervaren terwijl je ook plezier beleeft kan verwarrend zijn.
Soms zoeken we naar seks als we verdriet hebben omdat we naar intimiteit verlangen. We verlangen ernaar gezien te worden, vastgehouden te worden, aangeraakt te worden en we verlangen ook naar een soort plezier als een ontsnapping aan de pijn. Echter betekent dat niet dat je zelfs op dat moment niet door het rouwproces gaat.
Daarnaast kun je je schuldig voelen omdat je plezier zoekt terwijl jij of je omgeving nog steeds pijn lijdt. Toch heeft rouw geen tijdlijn, dus de beste optie is om alles te voelen zoals het komt en te weten dat het volkomen normaal is.
6. De seks is pijnlijk
Eerst en vooral: seks hoort niet pijnlijk te zijn. Als je huilt omdat je pijnlijke seks hebt, kan dat betekenen dat je het gewoon rustiger aan moet doen en wat glijmiddel moet gebruiken. Maar als het vaak gebeurt, kan dat wijzen op een aantal (behandelbare) aandoeningen zoals endometriose, een infectie of bekkenontstekingsziekte. Pijn kan ook het gevolg zijn van littekens door een eerdere vaginale bevalling of operatie, anticonceptie, allergieën en ga zo maar door. De lijst met mogelijkheden is lang en dat is reden te meer om een pauze in te lassen en contact op te nemen met je gynaecoloog voor een correcte diagnose.
7. Je houdt van BDSM
Je kan gaan huilen door het soort pijn waar je om hebt gevraagd in de vorm van (consensuele) verstikking, billenkoek, klappen of vastgebonden worden. Zowel fysieke pijn als genot activeren hetzelfde deel van de hersenen, dus het is heel goed mogelijk om te huilen van de pijn en er tegelijkertijd van te genieten.
Als je aan BDSM gaat doen, zorg er dan voor dat jij en je partner van tevoren duidelijke grenzen stellen. Zo kun je praten over wat je wel en niet leuk vindt, over zachte en harde grenzen en ga zo maar door.
Communicatie is essentieel om een succesvolle kink te beleven die niet schadelijk is voor de betrokken partijen. Soms leidt de sessie tot het verwerken van emotionele dingen die in het verleden zijn gebeurd en die een emotionele reactie teweeg kunnen brengen.
Na een sessie is het ook belangrijk om nazorg te oefenen om elkaar te reguleren en te stabiliseren. Neem de tijd om vragen te stellen en vast te stellen wat ieder van jullie mentaal, emotioneel en fysiek nodig heeft. Misschien heb je water nodig, een snack, knuffels, wat tijd voor jezelf, tijd om na te denken, of iets heel anders.
8. Je schaamt je of voelt je schuldig
Er zijn vrouwen die huilen tijdens de seks omdat ze het gevoel hebben dat ze het niet “verdienen” om een moment te nemen om te genieten. Als je je schaamt voor seks of intimiteit in het algemeen, en je gaat daardoor huilen, dan is dat een goede indicator om die schaamte eens buiten de slaapkamer onder de loep te nemen. Probeer eerst de oorzaak van de schaamte te achterhalen en ga van daaruit verder.
9. Je bent gelukkig
Misschien heb je lang geen seks gehad, of misschien was seks gewoon nooit zo leuk of plezierig voor je… tot nu toe. Als je nog nooit (of zelden) bevredigende seksuele interacties hebt gehad, kan het zo geweldig zijn dat tranen een teken van dankbaarheid, vreugde of geluk zijn. Laat ze in dat geval maar stromen!
Maar wat nu als mijn partner huilt na de seks?
Als jij niet degene bent die huilt na de seks, is het vaak verontrustend om je partner te zien instorten. Vat deze reactie niet persoonlijk op en reageer niet boos. Zijn of haar reden om te huilen na de seks hebben waarschijnlijk niets te maken met jou of de manier waarop hij of zij zich over jou voelt.
Realiseer je dat je partner zich misschien schaamt of van streek is over zijn eigen reactie op intimiteit. Stel hem of haar gerust over hoeveel je om hem of haar geeft en steun zijn of haar emoties. Als je partner echter boos wordt, trek je je best terug totdat hij of zij weer kalm en helder is.
Relatietherapie om het huilen na seks te behandelen kan voor jullie allebei nuttig zijn, zodat jullie eventuele onopgeloste problemen kunnen aanpakken. Luister naar je partner, respecteer zijn/haar gevoelens en bied hem/haar de steun die hij/zij nodig heeft om trauma's uit het verleden en turbulente emoties over seks te verwerken.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Huilen na de seks, ongeacht de reden, is zowel bij mannen als bij vrouwen niet ongewoon.
Met de juiste behandeling en open communicatie tussen jou en je partner kun je genieten van een positief en bevredigend seksleven.
Als dit regelmatig gebeurt, kan het nuttig zijn om met een therapeut te praten over wat je ervaart.
Hij of zij kan je helpen om de reden van je tranen te achterhalen en mogelijk onderliggende problemen op te lossen.
Add comment