Gaslighting: 8 Kernmerken Van Een Gaslighter
Gaslighting is een manipulatie tactiek die gebruikt wordt om macht te krijgen over iemand. Nu meer mensen openlijk praten over hun geestelijke gezondheid, is gaslighting de laatste jaren een steeds vaker voorkomend gespreksonderwerp geworden.
Wanneer je in een relatie zit met iemand van wie je houdt, is het laatste wat je zou verwachten dat hij of zij gaslighting toepast. Maar hoe weet je nu of iemand je echt doelbewust belicht? Hier is alles wat je moet weten over deze vorm van manipulatie.
Maar eerst, wat is gaslighting precies?
Gaslighting is een vorm van manipulatie die vaak voorkomt in gewelddadige relaties. Het is een verkapte vorm van emotioneel misbruik waarbij de pester of misbruiker het doelwit misleidt, een vals verhaal creëert en hem laat twijfelen aan zijn eigen oordeel en de realiteit.
Uiteindelijk begint het slachtoffer van gaslighting zich onzeker te voelen over zijn perceptie van de wereld en vraagt hij zich zelfs af of hij zijn verstand aan het verliezen is.
Gaslighting komt voornamelijk voor in romantische relaties, maar het is ook niet ongewoon in controlerende vriendschappen of onder familieleden. Mensen die anderen belichten kunnen geestelijke gezondheidsproblemen hebben.
Ze gebruiken deze vorm van emotioneel misbruik om macht over anderen uit te oefenen en zo partners, vrienden, familieleden of zelfs collega's te manipuleren.
8 Tekenen die erop wijzen dat je het slachtoffer bent van gaslighting
Hier zijn een paar tekenen waar je op kunt letten om te bepalen of je slachtoffer bent van gaslighting in je relatie. Je kan het slachtoffer zijn van gaslighting als:
1. Je vaak vraagtekens zet bij je omstandigheden, herinneringen en je omgeving
Elke relatie heeft zijn uitdagingen, en soms betekent dat de confrontatie aangaan met je eigen gedrag. Maar als je voortdurend je realiteit in twijfel trekt, is de kans groot dat je in de buurt bent van een gaslighter.
Het meest destructieve aan gaslighting is dat het het moeilijk maakt om jezelf te vertrouwen. Als je merkt dat je vaak twijfelt aan omstandigheden, herinneringen en gebeurtenissen, stop dan, pauzeer, en beoordeel de situatie opnieuw. Wantrouwen is een belangrijke indicator dat er iets mis is.
2. Je partner negeert je gevoelens
Voel je je eenzaam en geminimaliseerd? Negeert je partner je gedachten, gevoelens en angsten? Als je regelmatig zinnen hoort als “je bent te gevoelig/te emotioneel/te dramatisch”, dan kan er iets mis zijn. Het bagatelliseren van je gedachten en gevoelens is een tactiek die misbruik in de hand werkt.
3. Gevoelens van zelftwijfel zijn overweldigend
Omdat gaslighting verraderlijk is – het is manipulatief en speelt zich over een lange periode af – is één van de belangrijkste tekenen van gaslighting eigenlijk intern.
Gevoelens van zelftwijfel zijn hardnekkig en overheersend bij slachtoffers van deze vorm van misbruik.
4. Je partner verontschuldigt zich nooit
Gaslighters nemen zelden de verantwoordelijkheid voor hun daden. In plaats daarvan ontkennen ze die of verdraaien ze het verhaal, waardoor ze een alternatieve realiteit creëren.
Als je partner zich niet verontschuldigt als je je gekwetst voelt, maar je ervan overtuigt dat je niet moet denken wat je denkt of voelen hoe je je voelt, is dat een ander teken van gaslighting.
5. Je partner liegt en ontkent dingen – zelfs als je tegenstrijdige informatie of bewijs hebt
Je weet dat het een leugen is. Je hebt bewijs en kent de waarheid. Je ziet het op zijn of haar gezicht geschreven staan, en toch vertellen ze je iets anders – en dat allemaal zonder schaamte. Ze zeggen het je puntig, en met een uitgestreken gezicht.
Waarom? Omdat een kenmerkend teken van gaslighting liegen is. Degenen die zich met deze manipulatieve tactiek bezighouden hopen dat ze, door bij hun eigen verhaal te blijven, je zullen afbreken, waardoor je aan je herinneringen en eigen verstand gaat twijfelen.
6. Vertrouwen binnen de relatie is een probleem
Als je moeite hebt om anderen te vertrouwen – en, nog belangrijker, jezelf – ben je misschien het slachtoffer van 1) gaslighting, 2) een trauma, en/of 3) een andere vorm van misbruik.
Vertrouwenskwesties ontstaan vaak wanneer er weinig vertrouwen in de relatie is.
7. Jij wordt uitgemaakt voor “gek”
Gaslighters zijn, net als alle andere misbruikers, experts in het afschuiven van de schuld, en ze doen dat op verschillende manieren. Ze negeren je gedachten, gevoelens en angsten. Ze liegen en ontkennen, laten je twijfelen aan je realiteit, en ze vertellen je dingen als “dat zit allemaal in je hoofd” of “je verbeeldt je dingen”.
Maar dat is niet alles: Gaslighters laten je niet alleen gek voelen – ze schilderen je aan familie en vrienden af als de onstabiele in een groep.
De gaslighter weet dat als hij jouw geestelijke gezondheid in twijfel trekt, mensen je niet zullen geloven als je hen vertelt dat de gaslighter de misbruiker is.
8. Je hebt het gevoel dat alles wat je doet verkeerd is
Gaslighters zijn meester manipulators. Hun ultieme doel is om je leven te ontwortelen en je het gevoel te geven dat je geen controle meer hebt, en ze doen dit met behulp van veel van de eerder genoemde tactieken.
Ze breken je in de loop van de tijd af – en op meerdere fronten. Maar als je je een mislukkeling voelt, alsof alles wat je doet fout is, dan wil je misschien eerst naar buiten kijken voordat je je aandacht op jezelf richt.
Op een bepaald moment in je relatie kun je beginnen te geloven dat je het niet genoeg doet. Je partner heeft zijn gedrag ontkend, geminimaliseerd, of de schuld bij jou gelegd wanneer je hebt geprobeerd om je zorgen te uiten. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat je die boodschappen internaliseert tot het punt waarop je gelooft dat het jouw schuld is. Maar het is onmogelijk om altijd fout te zijn. Niet alles is jouw schuld.
Hoe reageren op gaslighting?
Als je last hebt van belichting in een relatie, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen. Dingen die je zou kunnen doen zijn:
- Neem wat afstand: Het kan nuttig zijn om een stapje terug te doen van de intense emoties die gaslighting kan oproepen. Het fysiek verlaten van de situatie kan helpen, maar je kunt ook proberen wat ontspanningstechnieken te gebruiken zoals diep ademhalen of aardingsoefeningen.
- Bewaar het bewijsmateriaal: Omdat gaslighting je aan jezelf kan doen twijfelen, is het bewaren van bewijs van je ervaringen nuttig. Houd een dagboek bij, bewaar tekst gesprekken of e-mails, zodat je er later op terug kunt kijken en jezelf eraan kunt herinneren dat je niet aan jezelf moet twijfelen.
- Stel grenzen: Grenzen vertellen anderen wat je bereid bent te accepteren in een relatie. Maak duidelijk dat je niet zult toestaan dat de ander acties onderneemt zoals bagatelliseren of ontkennen wat je te zeggen hebt.
- Zorg voor een extern perspectief: Praat met een vriend of familielid over wat je doormaakt. Het perspectief van een ander kan helpen om de situatie duidelijker voor je te maken.
- Beëindig de relatie: Hoewel het moeilijk kan zijn, is het beëindigen van de relatie met iemand die je herhaaldelijk gaslight, vaak de meest effectieve manier om een einde te maken aan het misbruik.
Als je vermoedt dat je last hebt van gaslighting, kan het ook nuttig zijn om met een psycholoog te praten. Hij of zij kan je helpen om meer over de situatie te weten te komen, perspectief te krijgen en nieuwe strategieën te ontwikkelen die je kunnen helpen om met het gedrag van een gaslighter om te gaan.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Gaslighting kan geleidelijk beginnen, maar deze subtiele manipulatietechniek kan diepe en blijvende schade aanrichten.
Onthoud dat je geen schuld hebt aan wat je meemaakt. De persoon die je belicht maakt een keuze om zich zo te gedragen. Hij of zij is verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Niets wat jij hebt gedaan heeft hen ertoe aangezet om deze keuze te maken.
Een therapeut kan je altijd helpen om gaslighting te herkennen en je helpen om de gevolgen ervan productief aan te pakken, zonder jezelf te verliezen in het proces.
Uiteindelijk kan je zelfs een punt bereiken waarin je je klaar voelt om de relatie te beëindigen, en dat is misschien ook wel het beste.
Add comment