Assertief Zijn: 8 Manieren Om Je Assertiviteit Te Trainen
Heb je vaak het gevoel dat je mening niet wordt gehoord, of dat mensen je standpunten gemakkelijk afwijzen of ondermijnen? Misschien heb je niet genoeg zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen.
Assertief zijn is een kernvaardigheid in communicatie. Assertiviteit kan je helpen je effectief te uiten en op te komen voor je standpunt. Het kan je ook helpen dit te doen met respect voor de rechten en overtuigingen van anderen.
Sommige mensen lijken van nature assertief te zijn. Maar als je niet assertief bent, kan je het wel leren zijn en ik ben hier om je daarmee te helpen.
In dit artikel bekijken we waarom assertiviteit belangrijk is, en verkennen we enkele strategieën die je kan gebruiken om assertiever te worden en zo zowel je zelfvertrouwen als je beïnvloedingsvaardigheden te verbeteren.
Maar eerst, wat is assertiviteit?
Assertief zijn betekent het vermogen hebben om zelfverzekerd te communiceren wat je wilt of nodig hebt, terwijl je ook de behoeften van anderen respecteert.
Assertiviteit is een interpersoonlijke vaardigheid – een gedrag dat je kunt gebruiken om effectief te communiceren en met iemand anders om te gaan.
Assertief zijn is een stijl van communiceren die direct is maar niet confronterend. Assertiviteit is de middenweg tussen een agressieve stijl en een passieve stijl.
En waarom is assertiviteit nu zo belangrijk?
Laten we even een voorbeeld nemen. Stel je voor dat jij de luidruchtige buurman bent die een feestje geeft. Hoe zou jij je voelen als je buurman aan je deur stond en boos van je eiste dat je je muziek zachter zette? Wat als hij of zij je gewoon rustig vertel dat ze vroeg op moeten en je vraagt om de muziek zachter te zetten zodat ze kunnen slapen?
Hoewel je waarschijnlijk in beide gevallen je muziek zachter zal zetten, voelt het rustige verzoek beter en is de kans groter dat het een goede relatie tussen jou en je buurman bevordert.
In feite is dat waarschijnlijk een van de belangrijkste voordelen van assertiviteit: betere relaties. Laten we even kijken naar de andere voordelen.
Wat zijn de voordelen van assertief zijn?
Het vermogen om zelfverzekerd uit te drukken hoe je je voelt en wat je wilt, is een belangrijke levensvaardigheid voor je persoonlijke en professionele leven. De voordelen van assertief zijn zijn onder andere:
- Assertief zijn bouwt zelfvertrouwen op. Wanneer je het vermogen ontwikkelt om voor jezelf op te komen, kan dat je zelfverzekerdheid echt versterken. Hoe meer je je op je gemak voelt om open en eerlijk te zijn tegen de mensen om je heen – of dat nu je baas, collega's of een familielid is – des te meer zal je gevoel van eigenwaarde toenemen. In het proces, zul je leren om te vragen wat je wilt.
- Assertiviteit is een geweldige eigenschap voor leiders. In het bedrijfsleven moeten leiders recht voor z'n raap zijn, direct, en in staat zijn om taken te delegeren om effectief mensen te managen en een bedrijf te leiden. In je professionele leven kan het vermogen om assertief te zijn je op het spoor zetten naar een leidinggevende functie.
- Assertieve mensen zijn minder gestrest. Onopgeloste problemen die je niet durft aan te pakken, blijven in je hoofd rondspoken en zorgen voor stress. Deze langdurige weerstand om je angsten onder ogen te zien, kan je mentale gezondheid en welzijn aantasten. Het vermogen om zaken aan te pakken wanneer ze zich voordoen, maakt ruimte in je geest vrij om andere taken in je leven te volbrengen.
- Assertiviteit is een effectieve communicatiestijl. Het vermogen om te zeggen wat je nodig hebt, laat andere mensen weten waar je staat in een bepaalde kwestie. Het is een strategie die open, eerlijke relaties opbouwt.
- Assertief zijn helpt je te krijgen wat je nodig hebt. Stil en niet assertief blijven resulteert in de status quo. Assertieve communicatie maakt de weg vrij voor het bereiken van je persoonlijke doelen.
8 Manieren Om Meer Assertief Te Zijn
Het is niet altijd gemakkelijk om assertiever te worden, maar het is wel mogelijk. Dus, als je instelling of werkplek de neiging heeft om meer passief of agressief dan assertief te zijn, dan is het een goed idee om aan de volgende gebieden te werken om je te helpen de juiste balans te vinden:
1. Waardeer jezelf en je rechten
Om assertiever te zijn, moet je een goed inzicht in jezelf krijgen, evenals een sterk geloof in je inherente waarde.
Dit zelfvertrouwen is de basis van zelfvertrouwen en assertief gedrag. Het zal je helpen in te zien dat je het verdient om met waardigheid en respect behandeld te worden. Het zal je het vertrouwen geven om voor je rechten op te komen en je grenzen te beschermen, en om trouw te blijven aan jezelf, je wensen en je behoeften.
Tip: Hoewel zelfvertrouwen een belangrijk aspect is van assertiviteit, is het van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat het zich niet ontwikkelt tot een gevoel van zelfbelangrijkheid. Jouw rechten, gedachten, gevoelens, behoeften en verlangens zijn net zo belangrijk als die van ieder ander, maar niet belangrijker dan die van een ander.
2. Spreek je behoeftes en wensen zelfverzekerd uit
Als je optimaal wilt presteren, moet je ervoor zorgen dat aan je prioriteiten – je behoeften en wensen – wordt voldaan.
Wacht niet op iemand anders om te herkennen wat je nodig hebt. Dan kan je wel voor eeuwig blijven wachten. Neem het initiatief en begin met het identificeren van de dingen die je nu wilt. Stel vervolgens doelen zodat je ze kunt bereiken.
Als je dat gedaan hebt, kun je je baas, je collega of je partner precies vertellen wat je van hem of haar nodig hebt om je te helpen deze doelen te bereiken. Doe het op een duidelijke en zelfverzekerde manier. En vergeet niet om voet bij stuk te houden. Zelfs als wat je wilt nu niet mogelijk is, vraag dan (beleefd) of je over zes maanden nog eens op je verzoek kunt terugkomen.
Zoek manieren om verzoeken te doen die niet ten koste gaan van de behoeften van anderen. Onthoud dat je wilt dat mensen je helpen, en als je op een al te agressieve of opdringerige manier om dingen vraagt, zullen ze dat waarschijnlijk niet doen en kan dat zelfs je relatie met hen schaden.
3. Denk aan je lichaamstaal
Als je assertiever wilt zijn, gaat het niet alleen om wat je zegt. Je moet zelfverzekerd overkomen, ook al voel je je misschien niet zelfverzekerd. Neem een rechte houding aan en maak oogcontact. Heb een positieve of neutrale gezichtsuitdrukking. Zorg ervoor dat je je armen of benen niet kruist. Oefen assertieve lichaamstaal in een spiegel.
Oefen assertieve lichaamstaal voor de spiegel of met een vriend of collega. Naast wat je zegt, zijn ook je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen belangrijk.
4. Erken dat je het gedrag van andere mensen niet kunt controleren
Maak niet de fout om de verantwoordelijkheid op je te nemen voor hoe mensen op je assertiviteit reageren. Als zij bijvoorbeeld boos of haatdragend op je reageren, probeer dan te voorkomen dat je op dezelfde manier op hen reageert.
Onthoud dat je alleen jezelf en je eigen gedrag kunt controleren, dus doe je best om kalm en afgemeten te blijven als de situatie gespannen worden. Zolang je respectvol bent en de behoeften van de ander niet schendt, heb je het recht te zeggen of te doen wat je wilt.
5. Uit jezelf op een positieve manier
Het is belangrijk om te zeggen wat je op je hart hebt, zelfs als je een moeilijke of negatieve kwestie te behandelen hebt. Maar je moet het wel op een constructieve en gevoelige manier doen.
Wees niet bang om voor jezelf op te komen en de confrontatie aan te gaan met mensen die jou en/of je rechten betwisten. Je mag zelfs boos zijn. Maar vergeet niet je emoties onder controle te houden en te allen tijde respectvol te blijven.
6. Sta open voor kritiek en complimenten
Accepteer zowel positieve als negatieve feedback genadig, nederig en positief.
Als je het niet eens bent met kritiek die je krijgt, moet je bereid zijn om dat te zeggen, maar zonder defensief of boos te worden.
7. Leer om “Nee” te zeggen
“Nee” zeggen is moeilijk, vooral als je het niet gewend bent, maar het is van vitaal belang als je assertiever wilt worden.
Als je je eigen grenzen kent en weet hoeveel werk je aankunt, kun je je leven beter beheren en bepalen op welke gebieden je het gevoel hebt dat er misbruik van je wordt gemaakt.
Vergeet niet dat je onmogelijk alles kunt doen of iedereen tevreden kunt stellen, dus het is belangrijk dat je je tijd en je werklast beschermt door “nee” te zeggen wanneer dat nodig is. Als je “nee” moet zeggen, probeer dan een win-win oplossing te vinden die voor iedereen werkt.
8. Bekijk je vooruitgang
Elke keer dat je probeert om assertief voor jezelf op te komen, spendeer dan een paar minuten na afloop om jezelf af te vragen: “Hoe heb ik dat aangepakt?” “Wat heb ik goed gedaan?” “Wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen?” Dit houd je op het goede spoor en helpt je om te bepalen op welke gebieden je je kunt ontwikkelen.
Als je een tegenslag ervaart, laat je er dan niet door afschrikken. Probeer er in plaats daarvan van te leren. Het is belangrijk om je successen te erkennen en je mislukkingen in perspectief te houden.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
We willen allemaal aardig gevonden worden. Maar op sommige momenten moet je die kutklusjes ook gewoon doen. Het maakt niet uit of het grasmaaien is of de afwas doen.
Maar als je echter je mening kan uiten, en nog belangrijker, respect hebt voor de geldigheid van de meningen en wensen van anderen, zal dat je veel assertief maken.
Assertiviteit kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het kan je helpen om echt te laten zien hoeveel je andere mensen waardeert en om ze geeft. En het zal je meer controle geven over je leven.
Als je het moeilijk vindt om je assertiever op te stellen, kan je overwegen om een gekwalificeerde therapeut te contacteren voor extra ondersteuning. Onderliggende factoren, zoals stress en angst, kunnen het bijzonder moeilijk maken voor je maken om te vragen wat je nodig hebt. Een therapeut kan helpen om die blokkades te identificeren en nieuwe hulpmiddelen te bedenken om ze te omzeilen.
Add comment