Onze maatschappij doet graag alsof de enige gezonde relatie een monogame relatie is. Maar er zijn allerlei verschillende manieren om relaties in je leven te structureren, en als je al je opties leert kennen, kun je beter de relatie definiëren die je wilt, maar natuurlijk op je eigen voorwaarden.
In deze blog post ontdek je slechts 12 soorten relaties, hoewel er zeker nog meer bestaan. Voel je niet verloren als je je met geen enkele relatie verbonden voelt. Jouw relatie is een unieke samensmelting van twee of meer mensen en dat is prima zolang als jij maar gelukkig bent.
1. Monogamie
Hoewel dit de eenvoudigste soort relatie lijkt om te definiëren omdat het de meest cultureel geaccepteerde en gebruikelijke is, kan monogamie veel verschillende vormen aannemen, variërend van “klassieke monogamie” tot “seriële monogamie”. Maar in de kern is monogamie gebaseerd op een hoge mate van exclusiviteit tussen twee partners. Die exclusiviteit kan een overeenkomst zijn om middelen te bundelen en seksuele en/of romantische ervaringen alleen met elkaar te delen. Een monogame relatie kan verschillende dingen betekenen voor verschillende koppels, afhankelijk van de grenzen die zij bepalen.
2. Ethische niet-monogamie
Ethische niet-monogamie is een overkoepelende term voor een aantal verschillende soorten relatievormen die niet onder het label “monogamie” vallen. De volgende voorbeelden zijn een paar opties die ethische niet-monogamisten op een gezonde manier zouden kunnen onderzoeken.
3. Open relatie
Een open relatie beschrijft een relatievorm waarin partners expliciet overeenkomen om andere romantische en/of seksuele ervaringen te verkennen onder overeengekomen voorwaarden. Het past vaak bij koppels die niet bij elkaar passende libido's of verschillende kinks hebben, of koppels die gewoon vinden dat monogamie niet voor hen werkt.
4. Swingers
Een swingende levensstijl houdt meestal seksueel spel in tussen koppels. Dat kan het ruilen van partners met een ander stel inhouden, cuckolding, triootjes, enzovoort. In swingende relaties blijft het koppel centraal staan en worden andere ervaringen meestal puur seksueel gehouden.
5. Polyamoreuze relatie
Polyamoreuze relaties benadrukken emotionele relaties buiten een partnerschap van twee personen, en vaak ook seksuele relaties. Het kan vele vormen aannemen, van hiërarchische polyamorie, waarbij je een primaire partner en een secundaire partner hebt, of het kan lijken op een triade, waarbij je een relatie hebt tussen drie partners.
6. Situationship
Een situationship is een romantische relatie die niet expliciet gedefinieerd is, meestal door nalatigheid. De relatie kan veel van dezelfde kwaliteiten hebben als een vaste relatie, een losse relatie of verkering, maar de betrokkenen hebben er gewoon geen etiket op geplakt – meestal met opzet, of dat nu is om het niet te ingewikkeld te maken, omdat ze nog aan het uitzoeken zijn wat ze van elkaar willen of omdat ze te bang zijn om het “het-gesprek” aan te gaan.
7. Kink/BDSM-relaties
Kink- of BDSM-relaties zijn consensuele seksuele relaties van welke vorm dan ook die “kinks” verkennen, dat wil zeggen alle consensuele niet-traditionele seksuele handelingen, vooral die welke gebaseerd zijn op fantasie of verlangen, of BDSM, dat wil zeggen alle consensuele handelingen van bondage en discipline, dominantie en onderwerping, en sadisme en masochisme. Kink- of BDSM-relaties kunnen bevredigend zijn om iemands unieke seksuele verlangens te normaliseren.
8. Casual seks
Sommige mensen houden gewoon van seks, maar niet van een vaste relatie. Ze daten met een enkel doel en genieten van korte ongedwongen relaties waarin seks centraal staat. Ze kunnen meer dan één partner tegelijkertijd hebben en breken dingen af om andere seksuele partners aan te spreken als ze zich fysiek tot hen aangetrokken voelen. Romantische liefde en elke vorm van toegewijde relatie staan voorlopig niet op hun agenda.
9. Rebound relatie
Het is vrij normaal om een rebound te hebben na een relatie, vooral als die van langere duur was. Vaak is in een rebound je gevoel van eigenwaarde laag en je ego nog steeds gekneusd van je vorige relatie. Dit kan je meteen op het pad van mislukking zetten.
Het voelt bijna alsof je tijd aan het vullen bent tot de ware langskomt; dit is voor geen van jullie beiden eerlijk, dus het is best van er niet mee te beginnen. Steek je tijd en energie beter in het nastreven van relaties die betekenisvol zijn voor beide betrokkenen.
10. Friends with benefits
Deze relaties hebben meestal een basis van vriendschap met een romantisch of seksueel aspect. Hoewel “friends with benefits” over het algemeen gebruikt wordt voor een “losse” relatie, kan het een vloeiende term zijn om een relatie te beschrijven die in de loop van de tijd verandert of evolueert, wat tot verwarring kan leiden als het niet met communicatie en zorg wordt nagestreefd.
11. Lange afstandsrelatie
Dit is niet iets voor bangeriken. Langeafstandsrelaties zijn een uitdaging. Zelfs de sterkste stellen worstelen hiermee. Je moet afwegen of je kunt omgaan met de afstand voor degene van wie je houdt. Voor degenen die dat kunnen, kan deze relatie heel goed werken.
12. Aseksuele relatie
Ja, er zijn mensen die weinig tot geen interesse hebben in seks. Zij willen een relatie die gebaseerd op andere dingen – intellectueel, spiritueel, emotioneel en zelfs romantisch. Hun relatiewaarden lijken misschien niets voor jou, maar deze partnerschappen kunnen wel zeer succesvol en langdurig zijn.
13. Toxische relatie
Deze relaties zijn niet beperkt tot koppels. Ze kunnen ook bestaan in familie- en vriendschapsrelaties. In deze situatie is een van de twee leden een gever, de ander een nemer. En het is meestal een controlerende relatie met een dominante partner die de leiding heeft en de ander tot onderdanigheid manipuleert totdat ze vaak het gevoel verliezen van wie ze zijn.
De “gever” lijdt vaak aan een laag zelfbeeld en kan een relatiegeschiedenis van mislukkingen hebben. Dit soort toxiciteit leidt meestal tot een haat-liefde verhouding en dat is natuurlijk nooit gezond. Narcisten gedijen goed in deze relaties, en ze gaan vaak gepaard met verbaal, emotioneel en zelfs fysiek misbruik.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Wat voor soort relatie je ook hebt met iemand anders, het is belangrijk dat het een gezonde relatie is. Gezonde relaties worden gekenmerkt door vertrouwen, wederzijds respect, openheid, eerlijkheid en genegenheid. Goede communicatie is ook een belangrijke factor.
Ook al zijn sommige van hetzelfde type, geen twee relaties zijn hetzelfde. Echter zijn we in ons leven allemaal betrokken bij veel van dit soort relaties. Naarmate we verder gaan, moeten we echter ook voorbereid zijn op de veranderingen in relaties die onvermijdelijk zullen plaatsvinden. Sta open om het beste te maken van je goede relaties en om relaties die dat niet zijn te veranderen of te beëindigen.
Add comment