Veilig Vrijen: Alles Wat Je Moet Weten, Maar Nooit Durfde Vragen
Als je seksueel contact hebt met iemand anders, loop je het risico om blootgesteld te worden aan een seksueel overdraagbare aandoening (soa).
Een belangrijk onderdeel van je seksuele gezondheid is leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen soa's en zo veilig en gezond kunt vrijen.
Bescherming is belangrijk, maar het moet ook plezierig blijven. Het goede nieuws is dat je zowel leuk als veilig kan vrijen. Hier zijn wat tips voor veiligere seks die je helpen de klus te klaren.
Wat is veilig vrijen?
Seks hebben met slechts één partner die alleen seks met je heeft als geen van jullie beiden een seksueel overdraagbare aandoening (soa) heeft, wordt verondersteld veilig te zijn. Veel gezondheidswerkers zijn echter van mening dat er niet zoiets bestaat als veilige seks. Zij geloven dat de enige manier om echt veilig te zijn, is geen seks te hebben, omdat alle vormen van seksueel contact een zeker risico inhouden.
Men denkt bijvoorbeeld dat zoenen een veilige activiteit is, maar herpes en andere ziekten kunnen op deze manier toch worden verspreid.
Over het algemeen wordt gedacht dat condooms beschermen tegen soa's. Hoewel condooms nuttig zijn om bepaalde ziekten te voorkomen, zoals herpes, chlamydia en gonorroe, beschermen ze niet volledig tegen andere ziekten, zoals genitale wratten, syfilis of HIV.
Hoe verspreiden soa's zich?
Soa's verspreiden zich meestal door seksueel contact. Verschillende soa's verspreiden zich op verschillende manieren, maar de meest voorkomende manieren van overdracht zijn:
- Overdracht van lichaamsvloeistoffen: De meeste soa's worden overgedragen door de overdracht van of blootstelling aan lichaamsvloeistoffen (vooral sperma, vaginaal vocht en rectaal slijm), dus veel methoden voor veilig vrijen zijn erop gericht om overdracht van vloeistoffen tijdens vaginale, orale en anale seks te voorkomen. Bepaalde soa's (waaronder hepatitis B en HIV) kunnen ook worden overgedragen door bloedcontact in een niet-seksuele context, zoals het delen van naalden of het in contact komen met een open wond.
- Genitaal huid-op-huidcontact: Sommige soa's, waaronder HPV, herpes en syfilis, kunnen worden verspreid door intiem huid-op-huidcontact, vooral door een zweer, genitale wrat of geïnfecteerde plek op de genitaliën of huid van een andere persoon.
Hoe kan ik veilig vrijen?
Het is belangrijk dat je met slechts een persoon seks hebt om ziekteverwekkende organismen te beperken. Als je toch seks hebt met meerdere personen, kunnen onderstaande richtlijnen zorgen voor veiligere seks:
- Gebruik condooms bij elke keer dat je seks hebt. Kies een mannencondoom van latex of polyurethaan. Ga voor polyurethaan als je allergisch bent voor latex. Vrouwencondooms zijn meestal gemaakt van polyurethaan.
- Hoewel studies aantonen dat nonoxynol-9 spermicide HIV doodt in laboratoriumtests, is niet vastgesteld of spermiciden, alleen gebruikt of samen met condooms, bescherming bieden tegen HIV. Er zijn gegevens die aantonen dat nonoynol-9 het risico op HIV-overdracht kan verhogen, maar de CDC beveelt aan dat latex condooms, met of zonder zaaddodend middel, best worden gebruikt om seksuele overdracht van HIV te helpen voorkomen.
- Het is ook mogelijk om seksueel overdraagbare aandoeningen over te brengen of te krijgen tijdens het gebruik van seks speeltjes. Veel mensen gebruiken graag vibrators, dildo's, buttplugs en strap-ons als onderdeel van seksspel. Seks speeltjes moeten schoon worden gehouden, of ze nu alleen worden gebruikt of met partners. Gebruik steeds een nieuw condoom als het speeltje door een andere persoon of op een andere plaats wordt gebruikt (bijvoorbeeld als het van de vagina naar de anus gaat of andersom). Seks speeltjes die niet worden gedeeld en maar door één persoon worden gebruikt, kunnen de kans op het doorgeven van soa's tussen partners verkleinen. Toch is het belangrijk om het speeltje na elk gebruik schoon te maken en een nieuw condoom te gebruiken als het speeltje op een andere plek op het lichaam wordt gebruikt.
- Drink geen alcohol en gebruik geen drugs, want dit verhoogt de kans dat je deelneemt aan seks met een hoog risico zoals bijvoorbeeld chemseks.
- Laat je regelmatig onderzoeken op soa's
- Overweeg andere seksuele activiteiten dan vaginale, orale of anale seks. Hierbij worden geen lichaamsvloeistoffen uitgewisseld en is er geen contact tussen de slijmvliezen.
Hoe kan veiliger vrijen ervoor zorgen dat seks beter aanvoelt?
Een van de makkelijkste manieren om veiliger vrijen goed te laten aanvoelen is door, nou ja, het sexy te maken. Je kunt elkaar kussen en aanraken terwijl je het condoom tevoorschijn tovert.
Er zijn heel veel verschillende soorten condooms, dus iedereen kan er wel een vinden die goed past en goed aanvoelt. Sommige condooms zijn ontworpen om de sensatie te verhogen en seks beter te maken: texturen zoals noppen en ribbels, kleuren, ultradunne materialen, en speciale glijmiddelen kunnen allemaal bijdragen aan het plezier.
Extra glijmiddel gebruiken is een andere manier om seks lekker te laten voelen en je te helpen veilig te blijven – je kunt een paar druppels glijmiddel in het condoom doen en/of het over elkaars genitaliën wrijven. Condooms en glijmiddel met een smaakje kunnen van bescherming tijdens orale seks een smakelijke traktatie maken. En veel mensen houden zelfs van het gevoel van orale seks door een beflapje.
Hoe praat ik met mijn partner over veilig vrijen?
Praten over seks kan ongemakkelijk of zelfs angstig zijn. Veel mensen zeggen dat het een van de moeilijkste dingen is om over te praten. Vooral mensen met een religieuze achtergrond of mensen die een seksueel trauma hebben meegemaakt, zoals seksueel misbruik of aanranding, lijken moeilijk over seks te kunnen praten.
De waarheid is wel dat seks een belangrijk onderdeel is van ons leven. En openlijk over seks praten met je partner maakt deel uit van een goede seksuele gezondheid.
Een gemakkelijke manier om het onderwerp ter sprake te brengen is door aan te geven wat je bedoeling is, en je eigen ervaring te delen. Bijvoorbeeld: “Hé, ik ben super opgewonden en ik wil seks met je hebben! En ik wil er zeker van zijn dat we ons allebei veilig en goed voelen. Ik zou graag wat delen over waar ik sta met anticonceptie, de laatste keer dat ik me heb laten testen en hoeveel partners ik sindsdien heb gehad, en meer horen over waar jij staat met betrekking tot dit onderwerp. Hoe klinkt dat?”
Dan kunnen jullie beiden bespreken of jullie je willen laten testen voordat jullie verder gaan, en welke opties jullie willen onderzoeken als het gaat om anticonceptie.
Hoe kan ik veiliger vrijen gemakkelijker maken?
Condooms beschermen je niet tegen soa's tenzij je ze daadwerkelijk gebruikt, dus als je altijd bescherming bij de hand hebt, is het makkelijker om je aan je plan voor veiliger seks te houden. Gelukkig zijn condooms klein, superdraagbaar, en kun je ze makkelijk in je tas of rugzak stoppen (weg van alles wat erin kan prikken, natuurlijk!). Het is ook een goed idee om voldoende condooms en glijmiddel in de buurt van je bed te bewaren.
Je kunt veiliger vrijen ook gemakkelijker maken door condooms natuurlijk aan het voorspel toe te voegen. Je kunt je partner het condoom omdoen en glijmiddel over zijn penis wrijven terwijl jullie elkaar blijven aanraken en kussen. Op die manier wordt het condoom een onderdeel van de actie.
Condooms kopen kan gemakkelijk bij Ladykiller, in drogisterijen en/of gezondheidscentra. Je hebt geen recept nodig en er zijn geen leeftijdsrestricties – iedereen kan condooms kopen. Er zijn zelfs condoomautomaten wat superhandig kan zijn.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Met deze tips kan je je seksualiteit verkennen en ervan genieten zonder een seksueel overdraagbare aandoening op te lopen.
Veiliger seks hebben kan leuk, opwindend en zelfs zeer plezierig zijn. Het kan je seks meer ontspannen en bevredigend maken, doordat je je minder zorgen hoeft te maken over het krijgen of verspreiden van seksueel overdraagbare infecties of ziekten.
Het is ook een geweldige kans om variatie aan je seksleven toe te voegen en vertrouwen en intimiteit met je partner(s) op te bouwen door over elkaars verlangens te praten.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment