Waarom Ben Ik Zo Geil? 9 Oorzaken Van Een Hoog Libido
De geur van je partners' parfum of een aanraking tegen zijn of haar huid en je wordt al opgewonden. Seksuele interesses en opwinding verschillen van persoon tot persoon. Wat jou opwindt, vindt een ander misschien helemaal niets.
Hoewel een laag libido voor veel mensen een reden tot bezorgdheid is, kunnen anderen zich dan weer afvragen waarom hun libido altijd zo hoog is. Over het algemeen is libido een ongelooflijk individueel gevoel, en er bestaat niet zoiets als “te geil” zijn.
Als je verlangen je vermogen om je te concentreren in het dagelijks leven in de weg staat, zijn hier een paar mogelijke oorzaken van te geil zijn, alsook hoe je ervan af kan komen.
Factoren die je libido, oftewel hoe geil je bent, kunnen beïnvloeden
1
Hormonen
Als we denken aan hormonen en seksdrift, denken we vaak aan testosteron. Inderdaad, testosteron is gekoppeld aan seksueel functioneren en verlangen bij alle geslachten, en als je testosteron hoog is, kan je libido ook hoger zijn.
Veel levensstijlfactoren en lichamelijke processen worden in verband gebracht met een toename van testosteron, zoals regelmatige lichaamsbeweging, ovulatie of het bereiken van de puberteit.
Hoewel testosteron in verband wordt gebracht met libido, kan het in de praktijk iets genuanceerder liggen. Zowel oestrogeen als progesteron hebben ook invloed op het libido. Oestrogeen is duidelijker verbonden met fysiologische opwinding (bloedtoevoer naar de genitaliën, vaginale smering).
Het is ook belangrijk om te kijken naar de hormonen die bijdragen aan plezier, verbinding en opwinding, zoals dopamine en oxytocine.
Deze hormonen hebben de neiging om op te flakkeren wanneer we op een romantisch hoogtepunt zijn. Dat is waarom ons libido soms hoger kan lijken aan het begin van een nieuwe relatie.
2
Dieet
Van bepaalde voedingsmiddelen, die soms als afrodisiaca worden bestempeld, wordt aangenomen dat ze bij sommige mensen het libido verhogen. Volgens studies bevatten zowel chocolade als kaas een stof genaamd fenylethylamine.
De stof is een “natuurlijke amfetamine die door de hersenen wordt aangemaakt als reactie op het gevoel van liefde”. En men denkt dat fenylethylamine verantwoordelijk is voor die hormonale rush tijdens seks.
Onderzoek is nog steeds niet overtuigend over hoe effectief afrodisiaca echt zijn voor het verhogen van het libido, maar sommige veelgebruikte afrodisiaca zoals oesters, avocado's, en omega-3 vetten bevatten wel vitaminen en mineralen die de algehele gezondheid ondersteunen, waaronder ook de gezondheid van onze hormonen.
3
Alcohol
In het algemeen vinden veel mensen dat alcohol hen geiler kan maken. Dat gezegd hebbende, is de relatie tussen alcohol en geslachtsdrift erg gecompliceerd. Een review uit 1995, gepubliceerd in het tijdschrift Recent Developments in Alcoholism, zegt: “Alcoholconsumptie verhoogt voor veel vrouwen het subjectieve seksuele verlangen, de opwinding en het genot, hoewel het de fysiologische opwinding verlaagt.”
Dit kan komen doordat alcohol wel het testosteron verhoogt, maar vervolgens de reactie van de genitaliën verlaagt, waardoor het moeilijker wordt om een orgasme te krijgen.
Afgezien van de fysiologische effecten, kunnen de verminderde remmingen die alcohol soms teweegbrengt er ook voor zorgen dat mensen meer openstaan voor seks dan dat ze normaal zouden doen wanneer ze nuchter zijn.
4
Frequente masturbatie
Regelmatig masturberen kan zowel direct als indirect het libido verhogen. Wanneer we de drang en opwinding van ons lichaam te lang negeren door afleiding, stress of gebrek aan een partner, beginnen deze signalen te sluimeren.
Dus, hoe meer iemand zich inlaat met seksuele activiteit van welke aard dan ook, inclusief masturbatie, hoe makkelijker het is om fysiologisch opgewonden te raken.
Het kan ook de afgifte van hormonen verhogen, zoals dopamine en testosteron. En hoewel masturberen vaak een solosport is, kan het ook helpen om het plezier met een partner te vergroten. Waarom probeer ook jij niet eens samen te masturberen?
Personen die masturberen weten vaak wat ze lekker vinden en hoe ze dat aan hun partner kunnen overbrengen, dus zijn daarom meer tevreden in relaties en hebben een betere intimiteit en seksuele communicatie.
5
Menstruele cyclus
Als je je ooit geil hebt gevoeld voor of tijdens je menstruatie, ben je niet de enige. De hormonale schommelingen die tijdens de menstruatiecyclus optreden, kunnen het libido zowel verhogen als verlagen.
Zowel testosteron als oestrogeen bereiken een piek tijdens de ovulatie (ongeveer 14 dagen voor de menstruatie). De instroom van beide hormonen kan je libido verhogen.
Ook is er tijdens de menstruatie een verhoogde bloedtoevoer naar het bekken en de vagina.
Net als een verhoogde bloedtoevoer naar de penis tijdens een erectie, kan een verhoogde bloedtoevoer naar de vagina het verlangen doen toenemen. (En ja, het is over het algemeen veilig om seks te hebben tijdens je menstruatie).
6
Zwangerschap
Er zijn een paar factoren die de seksuele opwinding tijdens de zwangerschap kunnen verhogen. Al dat oestrogeen in je lichaam kan je libido enorm verhogen. Bovendien gaat er veel meer bloed naar de vagina, waardoor het gevoel daar beneden toeneemt en verbetert. Al deze gevoelens zijn volkomen normaal en zelfs goed.
Tenzij je arts of gyneocoloog seks en orgasmes tijdens de zwangerschap afraadt, is het volkomen veilig om eraan te beginnen. Als seks in de loop van je zwangerschap ongemakkelijk wordt, moet je misschien eens een ander standje proberen.
7
Je blaas
Voor vrouwen kan een volle blaas mogelijk een geil gevoel geven.
Omdat de clitoris, vagina en urinebuis zo dicht bij elkaar liggen, kan een volle blaas druk uitoefenen op de genitaliën en opwinding stimuleren.
De plaatsing van deze lichaamsdelen verhoogt helaas ook het risico op SOA's.
8
De seizoenen
Sommige studies wijzen op een daling van het mannelijk testosteron (en dus libido) in de zomer en een daaropvolgende piek in de herfst, waarmee een verband wordt gelegd tussen geslachtsdrift en seizoensgebonden veranderingen.
Veranderingen in de stemming als gevolg van seizoensveranderingen kunnen ook een invloed hebben op je geslachtsdrift. Als je bijvoorbeeld iemand bent die een seizoensgebonden depressie heeft, kun je ook een daling van je libido opmerken in deze tijden. Vrouwen met een laag seksueel verlangen hebben veel meer kans om symptomen van een depressie te ervaren dan vrouwen die geen laag seksueel verlangen hebben, wat benadrukt hoe nauw geestelijke gezondheid en libido echt met elkaar verbonden zijn.
9
Situationele factoren
Er zijn tal van situationele factoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich geil voelt. Wat echt belangrijk om te begrijpen is over vrouwelijk verlangen is dat het in de meeste gevallen niet spontaan is. Seksueel verlangen is een bio-psychosociale gebeurtenis. Dat wil zeggen dat er voor het ontstaan van begeerte het juiste aantal factoren in het spel moet zijn.
Een paar veel voorkomende factoren die iemand op het moment zelf kunnen opwinden zijn nieuwe relaties, erotisch geladen situaties, of mensen die je aantrekkelijk vindt:
- Nieuwe relaties: Gedurende de wittebroodsweken kunnen partners vaak hun handen niet van elkaar af kunnen houden. Tijdens dit deel van de relatie worden de hersenen van koppels overspoeld met feel-good hormonen zoals oxytocine en dopamine. Daarom voelen we ons de hele tijd zo seksueel opgewonden en geil in nieuwe relaties
- Erotisch geladen situaties: Elk soort seksueel geladen situatie, zoals sexting, dirty talk, of het kijken naar porno, het verlangen en opwinding in de hersenen triggeren.
- In de buurt zijn van mensen die je aantrekkelijk vindt: Als je in de buurt bent van iemand die je aantrekkelijk vindt, kan je dat natuurlijk een geil gevoel geven. Vooral als jullie flirterig of aanhankelijk met elkaar omgaan. Als je in de buurt bent van mensen die je aantrekkelijk vindt, creëer je je eigen micro-erotische klimaat. Je wordt geiler omdat die mensen fungeren als activerende gebeurtenissen voor je verlangen.
Bestaat er zoiets als te geil zijn?
Er is niets mis met je regelmatig geil voelen. Een gezonde zin in seks en een gezond seksleven zijn zelfs belangrijk voor de algehele gezondheid en de kwaliteit van je leven. Seksualiteit is normaal en gezond, en het hebben van seks in welke hoeveelheid dan ook draagt positief bij aan zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid.
Sommige mensen hebben van nature een hogere geslachtsdrift dan anderen, wat alleen een probleem is als het afleidend of storend is voor de persoon die het ervaart.
Te geil zijn is alleen een ding als het een probleem voor je wordt en moeilijkheden in je leven veroorzaakt.
Hoe zit het met hyperseksualiteit?
Hyperseksualiteit is in onderzoek gedefinieerd als het “onvermogen om iemands seksuele gedrag te reguleren waardoor het een bron is van aanzienlijke persoonlijke onrust”. Echter wordt het concept hevig bediscussieerd onder deskundigen.
Niet alle deskundigen zijn het erover eens dat het een echte aandoening is, en het wordt niet erkend in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Ook de American Association of Sexuality Educators, Counselors, and Therapists stelt dat er niet genoeg empirisch bewijs is om het bestaan van zoiets als “een seksverslaving” te ondersteunen.
Dat gezegd zijnde: als je ervaringen rond seksualiteit en verlangen verontrustend zijn of uit de hand lopen, is het de moeite waard om contact op te nemen met een seksuoloog of een andere zorgverlener voor ondersteuning.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Er zijn veel alledaagse factoren die ervoor kunnen zorgen dat je je geiler voelt dan normaal. Sommige daarvan kun je onder controle houden, zoals wat je eet en hoe vaak je masturbeert. Andere, zoals onze hormonale schommelingen of de verandering van seizoenen, zijn helaas onvermijdelijk.
Het is belangrijk om te weten dat het heel normaal is om je geil te voelen. Jezelf geil voelen is gewoon een boodschap van je lichaam over wat het wil en wat goed voelt. Tenzij je hoge libido je dagelijkse leven in de weg staat, is er niets mis met die seksuele driften.
Add comment