Vrouwencondooms: 8 Dingen Die Je Waarschijnlijk Nog Niet Wist
Vrouwencondooms verdienen een applaus omdat het vrouwen een andere optie biedt wat betreft voorbehoedsmiddelen.
Heb je ook al wel eens gehoord van vrouwencondooms? Als jij net zo bent zoals ik, zijn ze misschien terloops ter sprake gekomen tijdens de lessen seksuele voorlichting. Het probleem is dat als je net in de puberteit bent, je je moeilijk kunt voorstellen wat je moet doen met een olifantachtige buis van polyurethaan (tegenwoordig worden ze gemaakt van nitril).
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je dat ding er überhaupt in krijgt. En voor die arme leraar die waarschijnlijk wel de werking van een vrouwencondoom moest demonsteren, leek voor hem het uitrekken van een condoom over een banaan veel gemakkelijker.
Net als jij vroeg ik me ook af waarom vrouwen ooit een vrouwencondoom nodig zouden hebben. Ik bedoel, moeten we er niet gewoon op staan dat een kerel het eervolle doet en zijn pak aantrekt voor de seks? Tuurlijk, dat is belangrijk. Maar opties zijn dat ook, vooral omdat condooms – en elke andere vorm van geboortebeperking – niet perfect zijn. Vrouwencondooms zijn nog een optie om te overwegen – en een betere dan je zou denken.
En om dat te eren hebben we het in deze blogpost over 8 dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over vrouwelijke condooms.
1. Een vrouwencondoom is gemakkelijk in te brengen
Denk eens terug aan de eerste keer dat je een tampon gebruikte. Of aan de eerste keer dat je seks had. Het kostte niet zo veel oefening als je dacht, toch? En toen je het eenmaal onder de knie had, ging het van een leien dakje. Hetzelfde geldt voor het vrouwencondoom. Een vrouwencondoom is niet moeilijk om in te brengen. Het kost alleen een paar pogingen om het onder de knie te krijgen. Vraag je partner om te helpen; de meeste mannen willen wel iets inbrengen als je het vriendelijk vraagt.
2. Een vrouwencondoom klaart het klusje
Vrouwencondooms hebben een voorsprong op de meeste andere vormen van anticonceptie voor vrouwen: Ze beschermen tegen een zwangerschap en soa's. En volgens verschillende studies zijn ze minstens even effectief als mannencondooms. Er zijn zelfs aanwijzingen dat vrouwencondooms een betere bescherming bieden tegen ziekten zoals genitale herpes of syfilis, omdat ze meer dekking bieden. Dat is zeker een goede zaak.
3. Een vrouwencondoom stimuleert de penis
Nu wordt het interessant. Een mannencondoom kan ontworpen zijn om zowel de drager als zijn partner extra genot te bezorgen. Sommige mannen houden van die extra wrijving en andere dan weer niet. Het vrouwencondoom biedt een andere optie. Sommige mannen vinden de sensatie die de binnenste ring (die bij de baarmoederhals hangt) van het vrouwencondoom geeft prettig. Bovendien lijkt de algehele ervaring veel meer op seks zonder condoom. Statistisch gezien houden veel mannen niet van condooms. En als zij dan een vrouwencondoom beter vinden, wint iedereen.
4. Een vrouwencondoom stimuleert de clitoris
Maak je geen zorgen, dames, jullie worden hier niet buitengesloten: Sommige vrouwen melden dat het vrouwencondoom hen helpt bij het orgasme. Hoe dan, hoor ik je denken? Nou, de zachte, gerolde buitenste ring, die buiten het lichaam past, kan de clitoris stimuleren tijdens de seks.
We volgden 60 vrouwen gedurende 6 maanden en ontdekten dat vrouwen die vrouwencondooms gebruiken een echt grote toename in seksueel genot ervaarden. Er zaten zelfs vrouwen bij die voor het eerst in hun leven meerdere orgasmes ervaarden.
5. Een vrouwencondoom is veranderd
Een deel van de reden waarom vrouwencondooms zo lang in de kast hebben gelegen, is dat het product vóór 2005 gewoon niet zo goed was. Het knisperde, was lawaaierig en voor een paar euro per stuk was het niet bepaald een goedkope wip. De nieuwe FC2-versie werd in 2009 goedgekeurd. Hij is veilig, effectief en gemaakt van superzacht, stil nitril, dat verwarmt aan de huid en zich aanpast aan de binnenkant van de vagina voor een natuurlijker gevoel. Daarnaast zijn vrouwencondooms vandaag de dag veel goedkoper. Natuurlijk zijn ze nog steeds niet zo goedkoop als een mannencondoom, al komen ze wel aardig in de buurt.
6. Een vrouwencondoom kan voor anale seks gebruikt worden
Ja, dat heb je goed gehoord: een FC2-vrouwencondoom kan gebruikt worden voor anale seks. Net als bij vaginale seks biedt deze barrière een andere optie – en een andere sensatie – dan het gebruik van een mannencondoom. Verwijder gewoon de binnenste ring van het condoom en duw het in het rectum, of plaats het over de penis van de man en duw het in het rectum.
7. Een vrouwencondoom is niet (meer) zo duur
Een groot punt van kritiek op vrouwencondooms is de prijs. Ja, ze kosten meer dan mannencondooms, maar als je ze vaker gebruikt, is 2 euro nog altijd veel goedkoper dan een onverwachte zwangerschap – of een SOA. Heb ik gelijk of heb ik gelijk?
8. Een vrouwencondoom wordt nog te weinig gebruikt
Volgens een studie van de Centers for Disease Control uit 2002 had slechts 2% van de Nederlandse vrouwen ooit een vrouwencondoom gebruikt. Toegegeven, dat is een oud onderzoek (hoewel het nog steeds de meest recente beschikbare gegevens zijn), maar zelfs als de nieuwere, betere FC2-versies dat percentage wat hebben opgeschroefd, is dit nog steeds geen erg populaire vorm van geboortebeperking. De reden is simpel. En het is stom. Ben je er klaar voor? Vrouwen raken niet graag hun eigen vagina aan.
Het verbaast me hoeveel mensen de vrouwelijke anatomie niet kennen. Om een vrouwencondoom te gebruiken, moet je weten wat er daar beneden allemaal gebeurt. Het verbaast me hoeveel vrouwen hun eigen schaambeen niet kunnen vinden. En het verbaast me hoeveel vrouwen bang zijn om zichzelf aan te raken.
Als je denkt dat het vrouwencondoom raar is, moet je je afvragen of een deel van je eigen lichaam uitbannen als onaanraakbaar ook niet raar is. En triest.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Misschien hou je het liever bij mannencondooms, of anticonceptiepillen of een spiraaltje. En daar is helemaal niets mis me.
Veilige seks in elke vorm is iets moois. Maar ben je niet blij dat je die keuzes kunt maken? Het vrouwencondoom is gewoon nog een optie; een die vrouwen extra controle geeft over de bescherming tegen soa's; een die alle mogelijke bijwerkingen van hormonale anticonceptie vermijdt; en een die veel praktischer is in andere delen van de wereld, waar hormonale anticonceptiemiddelen moeilijker te verkrijgen zijn (en soa's een nog grotere zorg zijn).
De kans is groot dat het vrouwencondoom voor iemand geschikt is. In een wereld waar er nog steeds veel te veel onbedoelde zwangerschappen en gevallen van soa-overdracht zijn, is dat zeker iets om te vieren.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment