Coïtus Interruptus, Terugtrekken Of Voor Het Zingen De Kerk Uit Gaan: Hoe Veilig Is Het?
Coïtus interruptus of terugtrekken wordt ook wel eens ‘voor het zingen de kerk uit gaan' genoemd.
Bij deze methode trekt de man zijn penis terug uit de vagina voor dat hij klaarkomt, om zo een zwangerschap te voorkomen. Hij komt dus niet in de vagina klaar. Echter is deze methode bijzonder onbetrouwbaar.
Wat is Coïtus interruptus aka terugtrekken aka voor het zingen de kerk uit?
De terugtrekmethode (coïtus interruptus) houdt in dat je de penis uit de vagina haalt en buiten de vagina ejaculeert om te proberen een zwangerschap te voorkomen. Het doel van deze anticonceptiemethode is om te voorkomen dat sperma de vagina binnendringt.
Het gebruik van de terugtrekmethode voor geboortebeperking vereist zelfbeheersing. Zelfs dan is de terugtrekmethode geen bijzonder effectieve vorm van geboortebeperking. Sperma kan in de vagina terechtkomen als de man niet op het juiste moment terugtrekt of als het voorvocht al sperma bevat.
Hoe effectief is het?
Maar is het ook effectief? Soms. Als een man zich terugtrekt voor dat hij klaarkomt, is er toch nog 19% kans dat de vrouw zwanger wordt. Houd er echter rekening mee dat de statistieken slechts zo goed zijn als de methode en de mensen die ze rapporteren.
De twee belangrijkste nadelen van terugtrekken zijn dat het geen bescherming biedt tegen SOA's, waaronder HIV, en dat het falingspercentage zeer hoog is in vergelijking met andere methoden. Een van de redenen hiervoor is dat er vóór het klaarkomen een kleine hoeveelheid pre-ejaculaat (ook wel voorvocht genoemd) uit de penis komt. In pre-ejaculaat zit sperma, en het is mogelijk dat dit een zwangerschap kan veroorzaken.
Het staat buiten kijf dat terugtrekken geen erg goede vorm van geboortebeperking is, en dat het helemaal niet garant staat voor veilige seks. Maar het is misschien wel beter dan niets.
Hoe betrouwbaar is het?
Terugtrekken heeft een hoog faalpercentage, deels omdat zelfs als de man in staat is om zich op tijd terug te trekken, de pre-ejaculatoire vloeistof sporen van sperma kan bevatten.
Deze pre-ejaculatoire vloeistof kan in de vagina terechtkomen vóór de volledige ejaculatie en is veel moeilijker te voorzien en te controleren.
Ook biedt anticonceptiemethode geen bescherming tegen SOA's, waaronder HIV. Infectieziekten kunnen worden overgedragen door direct contact met oppervlakkige laesies en door de pre-ejaculatoire vloeistof.
Hoe laat ik het het beste werken?
Om de terugtrekmethode zo goed mogelijk te laten werken, moet je het elke keer goed doen. Altijd. Dus trek je altijd terug VOORDAT je klaarkomt, en zorg er altijd voor dat je ejaculeert (klaarkomt) weg van de geslachtsdelen van je partner. Dit is belangrijk omdat je partner al zwanger kan worden als er zelfs maar een klein beetje sperma in de vagina terechtkomt.
De beste manier om deze anticonceptiemethode effectief te maken, is om ze te gebruiken in combinatie met een ander voorbehoedsmiddel zoals condooms. Als je dan toch te laat bent met terugtrekken, ben je nog steeds beschermd.
Daarnaast voorkomen condooms niet alleen een zwangerschap als je je niet op tijd terugtrekt, maar zijn ze ook het enige voorbehoedsmiddel om de verspreiding van SOA's tijdens seks tegen te gaan. Je kunt ook oefenen met terugtrekken terwijl je condooms gebruikt om te leren hoe je je op tijd terugtrekt.
Ongelukjes kunnen altijd gebeuren. Dus als je poging om terug te trekken mislukt, denk er dan over om noodanticonceptie (ook wel de morning-afterpil genoemd) in je medicijnkastje te bewaren, voor het geval er ejaculaat (sperma) in of bij de vagina van je partner terechtkomt. Noodanticonceptie kan tot 5 dagen na onbeschermde seks een zwangerschap voorkomen. De beste manier om de anticonceptiemethode effectief te maken is om het te gebruiken in combinatie met een ander voorbehoedsmiddel zoals condooms. Op die manier ben je bij een misstap toch beschermd.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Coïtus interruptus, ook wel bekend als terugtrekken, of voor het zingen de kerk uit gaan, is zeer riskant als je probeert een zwangerschap te voorkomen. Vóór de eigenlijke zaadlozing komt er een kleine hoeveelheid pre-ejaculaat vrij dat al zaadcellen bevat.
Als je een zwangerschap probeert te voorkomen, gebruik je best een echte anticonceptiemethode. Condooms, anticonceptiepillen (orale anticonceptie), spiraaltjes, pleisters… er zijn tal van methoden om uit te kiezen. Vraag je arts of zorgverlener om advies over de methode die het best bij je past.
Add comment