Is Virtuele Seks Echte Seks?
Als we willekeurige definities loslaten, moeten we een deel van de definitie voor onszelf doen. Dat betekent dat je moet uitzoeken wat voor jou “echt” (en goed) voelt.
Er zijn zoveel manieren om je seksueel te verbinden. Er zijn zoveel manieren om seksueel contact te maken. Of het nu cyberseks, telefoonseks, sexting, of dirty talk is, dingen kunnen behoorlijk heet worden zonder je dat je je partner ooit hoeft aan te raken.
Maar eerst, wat is virtuele seks eigenlijk?
Virtuele seks, ook wel cyberseks genoemd, is een seksuele activiteit waarbij de deelnemers seksueel expliciete berichten, foto's of andere communicatie via een netwerk uitwisselen. Het kan in verschillende vormen gebeuren. Er kan een telefoon of een computer aan te pas komen. Telefoonseks, sexting, cyberseks en webcamseks zijn allemaal vormen van virtuele seks. Ook hebben recente ontwikkelingen op het gebied van teledildonics (via de computer bestuurde seksspeeltjes) een nieuw niveau van interactiviteit toegevoegd aan virtuele seks.
Via virtuele seks kunnen deelnemers seksueel contact hebben met partners die fysiek van elkaar gescheiden zijn. Het is een veilige optie om seks te hebben voor mensen die seksueel bevredigd willen worden, maar zich zorgen maken over de gezondheidsrisico's dat seks met meerdere partners met zich kan meebrengen.
Dus virtuele seks is geen echte seks?
Nou, niet zo snel. Want wat is “echte seks”? Maar al te vaak komt het idee van “echte seks” terug op het idee dat gemeenschap tussen penis en vagina de enige legitieme seksuele expressie is; dat dit de enige manier is om “er helemaal voor te gaan”. Deze definitie van seks is ongelooflijk beperkend. Ten eerste vertelt het ons dat alleen heteroseksuele paren seks met elkaar mogen hebben. Ten tweede beperkt het seks tot lichaamsdelen. Het geeft aan dat als de “juiste” lichaamsdelen niet aanwezig zijn, een ontmoeting eigenlijk niet telt. Homoparen hebben volgens deze definitie nooit “echte seks”. Daarnaast hebben stellen die van elkaar houden maar ervoor kiezen geen gemeenschap te hebben, volgens deze constructie ook geen “echte” band.
Virtuele seks is dus wel echte seks?
Als je alle complexiteiten bekijkt, hoe kunnen we dan bepalen wat telt als “echte seks”? Wat markeert een relatie als intiem en seksueel? Zet je vanaf hier schrap, want dit gaat je wereld op zijn kop zetten: “Echte seks” is wat voor jou echt voelt.
Dat klopt. Er is geen vastomlijnde definitie voor “echte seks”. Voor de een is het een ongelooflijk intieme en verbonden ervaring en voor de ander is het een luchtige one night stand. Volgens deze logica kan een koppel virtuele seks gebruiken om een langeafstandsrelatie te onderhouden die net zo super heet en intens intiem is als wanneer ze elke nacht in elkaars armen zouden slapen. Evenzo kan een ander stel virtuele seks met een vreemde gebruiken om een paar rustige uurtjes door te brengen voor ze naar bed gaan. De intimiteit van de ervaring hangt af van de intentie van de deelnemers. Alle seksuele ervaringen zijn geldig.
Wacht, wat? Dus, hoe weten we wat de regels zijn?! Hoe weten we wat “telt” als vreemdgaan?!
Wees reëel over seks (zelfs de virtuele soort)
Je moet de regels en wat telt als vreemdgaan voor jezelf bepalen en bespreken met je partners. Als we willekeurige definities loslaten, moeten we een deel van de definities zelf creëren. Dat betekent dat je moet uitzoeken wat voor jou “echt” (en juist) voelt, wat je kan doen en nog steeds ongedwongen aanvoelt, en wat jij en je partner niet als “vreemdgaan” bestempelen in jullie relatie.
Dus als jij het gevoel hebt dat je met iemand kunt cammen zonder dat het iets betekent, maar je partner vindt dat een schending van jullie relatie, dan moeten jullie dat bespreken. Misschien is virtuele seks oké. Misschien is sexting oké, maar niet iets anders. Misschien is helemaal geen seksuele activiteit van buitenaf oké binnen jullie relatie. Je hebt een heleboel opties en manieren om het uit te werken, maar het is best dat jullie het samen uitzoeken.
Dit is radicaal anders dan wat we meesten onder ons hebben geleerd. De meesten van ons is geleerd dat er een duidelijk omschreven “goed” en “fout” is, en dat die dingen voor iedereen hetzelfde zijn. Dit is uiterst beperkend als het gaat om seks en relaties. Veel mensen volgen regels die niet eens stroken met hun gevoelens.
Als je duidelijk weet wat je eigen grenzen zijn en die duidelijk communiceert met je partner, verdwijnt al die verwarring en bezorgdheid over wat “echt” is of niet. Dan kun je je richten op het genieten van de seksuele ervaring.
En is dat niet waar het allemaal om draait?
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Seks hebben met behulp van je telefoon, computer of andere technologie met iemand die je al dan niet kent is een stuk minder taboe dan vroeger. Van het versturen van een naakte Snapchat-foto tot het hebben van telefoonseks tot masturberen met je partner via videochat, al het voorgaande kan gezien worden als een vorm van virtuele seks.
Ondanks wat vaak gedacht wordt, is virtuele seks echt niet alleen voor singles. Mensen in monogame relaties die door de pandemie uit elkaar zijn gedreven en nieuwe geliefden die door sociale afstand zijn gescheiden, maken allemaal gebruik van de snel evoluerende technologie om op afstand met elkaar in contact te komen. En behalve dat het de meest verstandige optie is tijdens de wereldwijde gezondheidscrisis, kan het gebruik van telefoons, video's en foto's om seksueel contact te leggen ook heel opwindend zijn.
En waarom zou ook jij je lockdown eens niet omtoveren tot een cyberseksfeestje? Er is letterlijk niets dat je tegenhoudt!
Add comment