Hoe Je Vagina Gezond Houden: 9 Tips
Seks, menstruatie, zwangerschap en zelfs een bevalling. Er zijn weinig dingen die je vagina niet aan kan.
Hoewel de meeste vagina's best wel goed voor zichzelf kunnen zorgen, zijn er toch bepaalde dingen die je kan doen om je vagina gezond te houden.
Het handhaven van een goede vaginale gezondheid is makkelijker dan je denkt. Het begint met het begrijpen van je eigen lichaam, weten wat voor jou werkt en praten met je arts of gynaecoloog als er iets onregelmatigs aan de hand is.
In deze blogpost ontdek je 9 tips om je vagina niet alleen gezond, maar ook sterk te houden.
1. Eet gezond
Je realiseert het je misschien niet, maar het volgen van een evenwichtig en voedzaam dieet en het drinken van voldoende water is belangrijk voor de gezondheid van je vagina. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zelfs effectief zijn bij de behandeling van vaginale gezondheidsproblemen.
Het eten van yoghurt kan bijvoorbeeld schimmelinfecties helpen voorkomen. Yoghurt is rijk aan probiotica, dus als je als vrouw gevoelig bent voor schimmelinfecties, kan het nuttig zijn om een probioticum te nemen dat rijk is aan Lactobacilli, of door gewoon elke dag yoghurt te eten.
Als je gevoelig bent voor blaasontstekingen, kan dagelijks een cranberrysupplement nemen helpen dat te voorkomen.
2. Vrij veilig
Dit zou een no-brainer moeten zijn, maar het gebruik van condooms – zowel mannen- als vrouwencondooms – zijn de enige effectieve manier om je te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Maar er is één ding dat je misschien nog niet weet. Ze kunnen ook helpen om de pH-waarde van je vagina stabiel te houden tijdens de seks, zodat alle goede bacteriën die daar beneden zitten gezond kunnen blijven.
Dat is superbelangrijk, want die kleine bacteriën helpen gistinfecties, urineweginfecties en bacteriële vaginose voorkomen.
3. Ga jaarlijks op controle bij je gynaecoloog
Hoewel nieuwe richtlijnen een jaarlijks bekkenonderzoek afraden als je geen symptomen hebt en niet zwanger bent, kan een jaarlijkse check-up bij je gynaecoloog nooit kwaad.
Sommige risicofactoren kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je vaker een bekkenonderzoek en een PAP-test nodig hebt.
Het is ook goed om jaarlijks een gesprek te hebben met je gynaecoloog over anticonceptie, vruchtbaarheid en soa-controles.
4. Gebruik glijmiddel
Vaginale droogheid kan invloed hebben als je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals antihistaminica, antidepressiva of hormonale anticonceptie. Je kan er ook last van hebben na een zwangerschap of kort voor de menopauze.
Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat je met je partner communiceert zodat hij of zij niet verder gaat voordat je genoeg glijmiddel hebt aangebracht. Of gebruik glijmiddel standaard om de seks gewoon nog beter te maken.
5. Draag katoenen ondergoed
Als het gaat om de keuze van je ondergoed, geeft je vagina de voorkeur aan katoen. Daarom hebben de meeste onderbroekjes, slipjes en strings ook een stukje katoen in het midden.
Katoen is heel ademend. Het laat lucht door en absorbeert vocht.
Het kan ook leuk zijn om in huis naakt rond te lopen om alles daar beneden eens goed te laten luchten.
6. Laat je schaamhaar staan
Het is natuurlijk prima om je bikinilijn bij te houden, maar laat alsjeblieft je schaamhaar staan.
Schaamhaar dient vele doelen. Het beschermt je daar beneden tegen extra bacteriën en het voorkomt ook problemen die te maken hebben met wrijving en zweten. Minder ontharen betekent ook minder jeuk als je haar teruggroeit, minder snij- en schaafwonden en minder ingegroeide haren.
7. Plas na de seks
Het is niet per se nodig, maar het helpt wel.
Plassen na de seks kan helpen om bacteriën die tijdens de seks zijn binnengekomen weg te spoelen.
ls je plast na de seks, worden de ziektekiemen in je urinebuis doorgespoeld voordat ze een urineweginfectie kunnen veroorzaken.
8. Gebruik niet te vaak antibiotica
Onnodig antibioticagebruik kan je vaginale gezondheid aanzienlijk verminderen. Dat komt omdat antibiotica zowel goede als bacteriën doden en zo je vaginale flora kunnen veranderen, waardoor er gist en andere infecties kunnen ontstaan.
9. Vergeet je kegeloefeningen niet
Je bekkenbodemspieren ondersteunen je blaas, darmen en baarmoeder. Door veroudering, een zwangerschap en een bevalling kunnen je bekkenbodemspieren zwakker worden waardoor je last kan krijgen van incontinentie.
Kegeloefeningen kunnen helpen om je bekkenbodemspieren te versterken. Ze verbeteren de bloedstroom en maken de spieren rond je vagina strakker. Oh, en ze kunnen je orgasmes ook sterker maken.
Probeer dagelijks 3 sets van 10 kegeloefeningen te doen, waarbij je elke oefening je spieren 5 seconden aanspant. Dat is zo'n 3 minuutjes werk per dag en makkelijk te doen, toch?
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Vagina's hebben de neiging om goed voor zichzelf te zorgen, maar er zijn dingen die je kunt doen om ze gezond te houden.
Een gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk om je vagina zowel gezond als sterk te houden.
Vaginale veranderingen zijn een normaal onderdeel van het ouder worden. De perimenopauze en menopauze kunnen ervoor zorgen dat je vagina droog en pijnlijk aanvoelt. Er zijn tal van dingen die je kan doen om de effecten van het ouder worden tegen te gaan zoals bekkenbodemoefeningen en het gebruik van voldoende glijmiddel.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment