7 Stigma's Over Seks Waarvan Experts Willen Dat Ze Ophouden
Er zijn een heleboel sociale stigma's rond seks en seks speeltjes. Eigenlijk zijn het er zelfs te veel om op te noemen. Maar om van deze stigma's af te komen en mensen te helpen een gelukkigere, gezondere kijk op seksueel genot te hebben, moeten we ergens beginnen.
Hier bij Ladykiller, vroegen we verschillende relatietherapeuten en seksuologen welke seksuele stigma's zij graag uit de wereld zouden willen helpen.
1. Masturbatie is ongezond
Als je onze blog al een tijdje in de gaten houdt, weet je dat we in het masturbatie-is-goed kamp zitten. Maar helaas ziet niet iedereen het op die manier.
Jezelf masturberen voor plezier is gestigmatiseerd sinds de vroege puriteinse en Victoriaanse tijd als zijnde een zonde van het vlees. Men stelde zelfs dat zelfverwennerij een slopende ziekte was.
Gelukkig is er nu een overvloed aan wetenschappelijk en medisch bewijs dat aangeeft dat solo- en wederzijdse masturbatie van de gezondste en meest beschikbare vormen van lichaamsbeweging is voor mensen.
Masturbatie kan worden beschouwd als een van de meest effectieve middelen om je eigen seksualiteit te ontdekken, inclusief wat je een goed gevoel geeft van binnen en van buiten. Dit leidt op zijn beurt tot hogere niveaus van zelfvertrouwen en geluk.
2. Je moet “genoeg” seks hebben
Te veel mensen geloven dat er een bepaalde hoeveelheid seks is die ze zouden moeten hebben. Vaak hebben koppels een sociaal geaccepteerd aantal keer seks per week/maand, terwijl het aantal keren dat een koppel seks heeft niet eens relevant is.
In relaties gaan koppels door een soort van “seizoenen” in hun seksualiteit. Soms is het goed om weer wat passie in je seksleven te brengen, maar blijf niet hangen in het idee dat je een bepaald aantal keren seks zou moeten hebben.
Wat echt belangrijk is, is de kwaliteit van de seks als je het hebt en het vinden van een balans tussen de verlangens en behoeften van beide partners.
3. SOA's betekenen dat je op een bepaalde manier “slecht” bent
SOA's betekenen dat je op de een of andere manier “slecht” bent. Het veel voorkomende stigma met betrekking tot seksueel overdraagbare aandoeningen is dat het krijgen ervan betekent dat je een slet bent of dat je zelfs “vies” bent.
Dit is schadelijk omdat het stigma van deze veronderstellingen diepe schaamte veroorzaakt bij mensen die toevallig een SOA krijgen – en schaamte weerhoudt het virus er niet van zich te verspreiden.
Sterker nog, het stigma en de schaamte maken het zo moeilijk om open en eerlijk over iemands SOA te praten, dat een persoon minder bereid kan zijn om zich te laten testen.
Daarnaast creëert het zo'n angst bij mensen dat anders geweldige relaties worden bedreigd omdat iemand te bang is om zelf een SOA te krijgen. Het creëert een datingcultuur waarin mensen zich meer bezighouden met waar ze “mee weg kunnen komen” qua communicatie – gericht op hoeveel ze wel of niet moeten onthullen en wanneer – in plaats van gewoonten zoals eerlijkheid, openheid en medeleven naar elkaar aan te moedigen.
4. Er is een juiste leeftijd voor seks
Ooit gedacht dat je misschien te oud bent om seks te hebben, is het niet nu, dan wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt?
Te veel mensen denken dat seks echt iets voor jongeren is en ongepast voor ouderen op leeftijd. In werkelijkheid heb je de beste seks wanneer je wat meer over het leven hebt geleerd, het je niet kan schelen wat anderen denken, en hebt besloten om van het leven te genieten voordat je sterft.
Ja, oudere mensen hebben seks, en soms is het zelfs de beste seks van hun leven.
5. Anale seks is voor homo's
Er heerst een zeker stigma of cultureel taboe dat hetero's er vaak van weerhoudt om anale stimulatie te verkennen. Vaak zijn ze bang dat ze als homoseksueel zullen worden gezien.
Dit idee is zeer schadelijk voor de perceptie van anaal genot bij heteroseksuele mannen, omdat het veel schaamte kan oproepen om hun partners te vragen anaal met hen te verkennen. Ook heerst er bij hen de angst om te worden gezien als biseksueel of homo of zijn ze bang om afgewezen te worden door hun partners.
Homo zijn is een identiteit, en het heeft niets te maken met je anus. Je anus heeft geen seksuele geaardheid. Als meer cisgender mannen hun anus zouden verkennen, hebben ze eindelijk de mogelijkheid om voortreffelijk genot te ervaren van anaal spel.
6. Orgasmes zijn vereist
Veel mensen gaan ervan uit dat seks goed is als je een orgasme hebt gehad en het slecht is als je dat niet hebt gehad. Maar veel mensen hebben moeite met hun orgasme en genieten toch van seks.
Als je partner moeite heeft met het krijgen van een orgasme, moet je moeite doen om hem of haar daarbij te helpen. Maar als het niet lukt, betekent dat niet dat ze niet van de seks genieten. Wind je er ook niet over op want dat kan schaamte bij je partner creëren.
7. Seks speeltjes helpen je niet
Van het idee dat “seks speeltjes slecht zijn” tot “seks speeltjes kunnen je seksleven schaden” – we zijn ons zeer bewust van het stigma rond seks speeltjes, en natuurlijk vinden we dat die een vurige dood moeten sterven. Een stukje desinformatie over seks speeltjes is de impact van vibrators op het lichaam. Er bestaat een mythe dat vibrators je ongevoelig maken, maar uit onderzoek blijkt juist dat vrouwen die vibrators gebruiken meer orgasmes hebben.
Er heerst ook een misvatting dat vibrators een partner zouden vervangen of ondermijnen, maar speeltjes zijn er natuurlijk niet om mensen te vervangen; ze zijn gewoon een leuke aanvulling die wat extra variatie toevoegt aan je seksleven.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Verhoog
Sensaties
Word
kinky
Conclusie
Alle aspecten van seks, van hoe vaak je het doet tot met wie je het doet en de hulpmiddelen (ahem, seks speeltjes) die je gebruikt, zijn op de een of andere manier gestigmatiseerd.
En dat leidt allemaal tot twijfels, ongezonde overtuigingen en slechte seks. En dat wil natuurlijk niemand!
Oké, nu is het jouw beurt. Welk seksueel stigma wens jij dat een vurige dood sterft en nooit meer gebruikt wordt om iemand te beschamen? Deel je gedachten met ons in de reacties hieronder!
Add comment