Situationship: 11 Tekenen Dat Je Er In Een Zit
Eerst was er de “booty call” daarna kwamen er “friends with benefits” en nu hebben we de “situationship”. Maar wat betekent deze term nu precies?
Zit ook jij in een situatie waarin je iemand ziet, maar het nog niet echt een relatie is? Jij en je maatje hebben plezier en zijn samen intiem, maar jullie zijn nog niet gebonden of jullie hebben nog niet jullie toekomst samen besproken. Dan ben ook jij waarschijnlijk in een situanship terecht gekomen.
De dynamniek van een situationship kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld nadat je een paar afspraakjes met iemand hebt gehad, maar het nog te vroeg is om over de relatiestatus te praten, of het kan de definitie van de relatie zijn, als je bijvoorbeeld maar tijdelijk op een bepaalde plaats verblijft en daar met iemand date.
Nu dat je weet wat een situationship inhoudt, is het tijd om erachter te komen of ook jij er in een zit. Hieronder ontdek je 11 tekens die erop wijzen dat je in een situationship bent beland:
1. Er is geen natuurlijke evolutie of groei
Als je het gevoel hebt dat je vastzit en dat er geen progressie is in jullie relatie (elkaars vrienden voor het eerst ontmoeten, kleine verjaardagen vieren, samen nieuwe activiteiten doen, en ga zo maar door) dan is het waarschijnlijk tijd om je relatie – of, eh, het gebrek daaraan – eens aan een reality check te onderwerpen.
Een van de belangrijkste signalen van een situationship is dat de relatie is opgedeeld in compartimenten en dat de persoon niet is geïntegreerd in andere sociale relaties (d.w.z. vrienden en familie). Langere situationships zijn vaak niet veelbelovend, omdat het vaak duidt op een gebrek aan verlangen van ten minste één partij om de relatie naar een hoger niveau te tillen.
2. Er is iemand anders (of meerdere anderen) bij betrokken
Dit is een weggevertje. Als je ontdekt dat je partner romantisch of seksueel optrekt met anderen, is de kans groot dat je in een situationship zit.
Zelfs een stel dat actief ethische non-monogamie beoefent, zou idealiter duidelijke en gedefinieerde grenzen moeten hebben, zodat alle partijen op de hoogte blijven en kunnen instemmen met de grenzen van de relatie.
In situationships is communicatie niet bepaald een sterk punt, waardoor je vaak informatie te weten komt van wederzijdse vrienden, sociale media of – iieeuw – toevallige voorbijgangers in de stad, in plaats van van je partner.
3. Je partner plant alles op korte termijn
Mensen in relaties maken plannen weken, maanden, soms jaren van tevoren. Mensen in een situationship doen dat niet.
Je hebt een relatie als je niet wordt uitgenodigd om familie te ontmoeten. Als je in een situationship zit, is het niet vanzelfsprekend dat je elkaar in het weekend of op een feestdag ziet. Als je alleen last-minute uitnodigingen krijgt van je partner, begrijp dan zijn of haar hint: met jou daten is niet zijn of haar eerste prioriteit.
4. Er is geen consistentie
In een echte relatie kan je op elkaar rekenen en zie en spreek je je partner regelmatig. In situationships ligt dat anders.
Als je met iemand in een situationship zit, zal hij of zij je je niet 3 keer per week vragen om rond te hangen. Of, zelfs als dat de ene week wel zo is, verwacht dan zeker niet dat dat de volgende week ook gebeurt.
5. Je partner heeft altijd hetzelfde (vage) excuus
“Ik heb het druk op het werk.” “Ik moet naar de sportschool.” “Ik ben op reis.” Klinkt dat je bekend in de oren?
Als je een relatie hebt, maak je tijd voor je partner, ongeacht wat er verder in je leven gebeurt. Maar in een situationship is er geen drang om problemen op te lossen. (Omdat dat, je weet wel, moeite zou kosten.)
6. Het is oppervlakkig
Tuurlijk, je weet waar je partner woont en werkt, en misschien een paar algemene details zoals waar hij of zij is opgegroeid of dat hij of zij een honden- of kattenmens is. Maar laten we eerlijk zijn: je partner houdt het liever oppervlakkig dan dat hij of zij over zijn of haar angsten, onzekerheden, of lessen uit vorige relaties praat.
Zonder vertrouwen, is er geen kwetsbaarheid, en zonder kwetsbaarheid, is er geen emotionele nabijheid. En emotionele nabijheid is waar het bij relatieproblemen allemaal om draait.
7. Je partner praat niet over de toekomst
Gesprekken in een situationship gaan ook vrijwel alleen over het heden. De logica hier is vrij eenvoudig: Als je er niet voor de lange termijn inzit, waarom zou je er dan over praten?
Als je nog geen discussie hebt gehad over de toekomst en waar je naar op zoek bent, kan dat een teken zijn dat je in een situationship zit.
8. Je partner vertelt je dat hij/zij niets serieus wil
De makkelijkste manier om te weten dat je in een situationship zit, is luisteren naar wat je partner je vertelt. En geloof wat hij of zij zegt.
Mensen zijn over het algemeen geen ingewikkelde wezens. En hé, hij of zij heeft het je ten minste verteld.
9. Je partner laat je zien dat hij/zij niets serieus wil
Als je twijfelt: Open. Dan. Je. Ogen. Mensen laten je door hun daden zien wat ze van je vinden. Als hij of zij niet belt, zijn ze gewoon niet zo in je geïnteresseerd. Sommige dingen veranderen nu eenmaal nooit.
10. Je bent vaak angstig
Gewoon omdat situationship verwachtingsvrij zijn, betekent dat nog niet dat ze stressvrij zijn.
Je weet dat je in een situationship zit als je je angstig voelt omdat er onzekerheid, ambiguïteit en ambivalentie is.
11. Je begint je te vervelen
Onderzoek toont aan dat het doen van nieuwe en andere dingen het beloningssysteem van de hersenen stimuleert, waardoor het wordt overspoeld met feel-good chemicaliën (dopamine en norepinefrine). Dat neurologische beloningssysteem is toevallig hetzelfde deel van de hersenen dat oplicht in de vroege stadia van romantische liefde.
Elke relatie-expert zal je vertellen dat het levendig houden van een relatie betekent dat je voortdurend nieuwe ervaringen met je partner moet hebben. Maar in een situationship doe je waarschijnlijk vaak hetzelfde opnieuw en opnieuw.
Als het vaag is, geen richting en geen structuur heeft, dan wordt het muf, en is het niet leuk meer.
Wat moet ik doen als ik in een situationship zit?
Het komt vaak voor dat één partner meer gevoelens heeft voor de ander dan omgekeerd. Dit is helemaal niet zo gek want als je verliefd bent, vindt er een fysiologische reactie plaats wanneer je intiem bent met iemand. Je lichaam laat het bindingshormoon oxytocine vrij als je knuffelt, kust of seks hebt.
Het is essentieel om open en eerlijk te communiceren over je verwachtingen en grenzen. Je wilt natuurlijk niet dat je benadeeld of zelfs gebruikt wordt in je relatie. Hieronder geef ik vast enkele tips mee om zo transparant mogelijk te zijn tegen je partner.
- Wees eerlijk over je verwachtingen: zo stel je duidelijke grenzen en vermijd je de kans dat je gekwetst raakt.
- Vraag wat je wilt: zo wordt er aan jullie beiden behoeftes voldaan wat kan leiden tot een meer bevredigende relatie. Anders kun je je ontevreden of boos gaan voelen.
- Wees niet passief: tijd doorbrengen zonder je intenties of behoeften kenbaar te maken, houdt de illusie in stand dat je nog steeds een kans zou kunnen hebben, maar in werkelijkheid verandert het weinig aan je situatie.
- Definieer exclusiviteit: het vastleggen van basisregels en parameters voor het zien van andere mensen zal jullie kans op ruzie verminderen.
Het is altijd een goed idee om met je partner te communiceren en hem of haar te laten weten wat je wilt, zodat je kan nagaan of jullie allebei op dezelfde golflengte zitten.
Als je het een uitdaging vindt om je behoeften te communiceren, kan het nuttig zijn om hier samen met een therapeut aan te werken.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Een situationship is een ongedwongen, ongedefinieerde, vrijblijvende relatie. Als dat is waar je op dit moment naar op zoek bent, kan het je een kans geven om van de voordelen van een relatie te genieten zonder er al te veel emotionele energie in te steken.
Aan de andere kant kan in een situationship zijn ook nadelen met zich meebrengen als je op zoek bent naar een toegewijde relatie. Het gebrek aan stabiliteit en consistentie kan stressvol zijn en je kan teleurgesteld raken als je verwachtingen begint te ontwikkelen.
Hoe dan ook, het is een goed idee om met je partner te communiceren en hem of haar te laten weten wat je wilt, zodat je kan nagaan of jullie beiden op dezelfde golflengte zitten.
Add comment