Seks Op Latere Leeftijd: 5 Dingen Die Je Moet Weten
Seks is voor mooie en de jonge mensen. Tenminste toch volgens elke seksscène die zich op TV afspeelt. Maar in tegenstelling tot wat mensen denken, gaat het met seks niet bergafwaarts na je dertigste.
In feite is uit vele recente gevallen gebleken dat seks, net als wijn, beter wordt met de jaren.
Seks is een belangrijk onderdeel van het leven, maar de manier waarop we seks hebben en hoe vaak we dat doen kan sterk veranderen naarmate we ouder worden. Echter kunnen senioren evenveel genieten van seks zoals jonge mensen dat doen.
Dus hier zijn 5 dingen om te weten over je seksleven als je ouder wordt.
1. Seks is goed voor je gezondheid
Studies hebben aangetoond dat een gezond seksleven goed kan zijn voor je hart, je bloeddruk en je stressniveaus. Het kan zelfs helpen om je immuunsysteem te stimuleren.
Dokters zeggen dat alles wat je hart traint, goed voor je is. Je hartslag bij een orgasme is gemiddeld even hoog als je hartslag bij een lichte inspanning, zoals traplopen.
Je bloeddruk wordt verlaagd door lichamelijk contact, zoals handen vasthouden en lange knuffels (en natuurlijk seks).
In een onderzoek onder 46 mensen bleek dat degenen die seks hadden, beter om konden gaan met stressvolle situaties zoals spreken in het openbaar.
En tot slot bleek uit een andere studie dat mensen die één of twee keer per week seks hadden, hogere niveaus van immunoglobine hadden, wat een stof is die ons helpt om ziekten te bestrijden. Genoeg redenen dus voor een gezond seksleven!
2. Soa's bij ouderen nemen toe
Je denkt misschien dat seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) alleen een probleem zijn voor jongere mensen. Maar leeftijd beschermt je niet tegen soa's – iedereen die seksueel actief is, loopt het risico een soa op te lopen. Bovendien is onlangs gebleken dat het aantal soa's onder ouderen toeneemt.
Als je een nieuwe seksuele partner hebt, of meer dan één seksuele partner, loop je door onbeschermde seks te hebben altijd het risico op een soa. Condooms zijn de enige vorm van anticonceptie die je kunnen beschermen tegen een infectie. Als je bang bent dat je een soa hebt, ga je best met een arts of zorgverlener praten.
3. Veranderingen in je lichaam kunnen je seksleven beïnvloeden
Na de menopauze kunnen sommige vrouwen last krijgen van vaginale droogheid, waardoor seks heel ongemakkelijk kan aanvoelen. Maar als je nog steeds seks wilt hebben, kun je proberen een vaginale vocht inbrengende crème of glijmiddel te gebruiken. Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen in drogisterijen en supermarkten, of als je ze liever niet in de winkel koopt, kan je ze online bestellen.
De meeste mannen krijgen erectieproblemen naarmate ze ouder worden, wat er vaak toe leidt dat ze geen erectie kunnen krijgen of behouden. De oorzaken van deze problemen kunnen van fysieke of psychologische aard zijn, maar vaak kunnen eenvoudige veranderingen in je levensstijl helpen, zoals afvallen of stoppen met roken.
Als je erectieproblemen echter langer dan een paar weken aanhouden, is het een goed idee om naar je arts te gaan, omdat hij of zij je medicijnen kan voorschrijven of andere behandelingsmogelijkheden kan voorstellen.
4. Je seks drift kan veranderen met de leeftijd
Het verlies van zin in seks kan een aantal oorzaken hebben. Dat zijn onder andere dalende niveaus van geslachtshormonen, leeftijd gerelateerde gezondheidsproblemen en de bijwerkingen van medicijnen. Problemen met seksueel verlangen kunnen ertoe leiden dat een of beide partners zich teleurgesteld of afgewezen voelen.
Maar tijd nemen om samen te ontspannen kan het seksueel verlangen vaak weer aanwakkeren. Dit kan betekenen dat je samen een glas wijn drinkt, tijd doorbrengt om te knuffelen, of een praatje maakt. Praten over je zin in seks en waarom je je zo voelt, kan helpen om jullie allebei op je gemak te stellen.
Het komt vaak voor dat vrouwen rond de menopauze hun interesse in seks verliezen. Hormoonvervangingstherapie kan je helpen als je graag een lichamelijke relatie met je partner wilt onderhouden. Het zal de symptomen van de menopauze helpen verlichten.
5. Gezondheidsproblemen kunnen je seksleven veranderen
Onze lichamelijke gezondheid kan veranderen naarmate we ouder worden en we kunnen vatbaarder worden voor verschillende gezondheidsaandoeningen, zoals hartaandoeningen, artritis en dementie. Als er bij je een gezondheidsprobleem is vastgesteld, is het verstandig om je arts te raadplegen voordat je je seksleven hervat, om er zeker van te zijn dat je volledig fit bent om dit te doen.
De emotionele stress die een diagnose met zich meebrengt kan ook invloed hebben op je seksleven. Je partner kan zich bijvoorbeeld zorgen maken dat hij je pijn doet, of als je ziekte littekens heeft achtergelaten of je lichaam ingrijpend heeft veranderd, kan je je afvragen of je partner je nog wel aantrekkelijk vindt.
Ziekte kan ook de aard van je relatie hebben veranderd, waardoor een van jullie afhankelijker van de ander is geworden dan voorheen. Het is heel belangrijk om met je partner te communiceren en over je zorgen en gevoelens te praten. Jullie kunnen samen nieuwe dingen proberen, om te zien wat voor jullie beiden goed voelt. Je kan ook met je huisarts praten over je zorgen, vooral als seks lichamelijke pijn of ongemak veroorzaakt.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Als je ontevreden bent over je seksleven of denkt dat je “te oud bent geworden voor dit”, dan hoop ik dat deze informatie je zal inspireren om actie te ondernemen.
Het is normaal dat je seksuele verlangens en gedrag veranderen naarmate je ouder wordt. Maar seks en lichamelijke intimiteit blijven belangrijk voor veel oudere volwassenen.
Seksueel fit blijven door masturbatie, het verkennen van nieuwe seksuele activiteiten en het oefenen van goede communicatie kunnen jou en je partner helpen elkaar seksueel te bevredigen.
En vergeet niet dat het belangrijk is om condooms te gebruiken tijdens de geslachtsgemeenschap om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan. Veilig vrijen blijft belangrijk, ook als je ouder wordt.
Add comment