Relatietherapie: 9 Redenen Voor Een Relatietherapeut
Relaties zijn niet altijd makkelijk. Zelfs als mensen goed met elkaar kunnen opschieten, kunnen stress en het dagelijks leven conflicten veroorzaken die moeilijk of zelfs onmogelijk op te lossen lijken.
Gelukkig kan relatietherapie in deze moeilijke situaties helpen om problemen te overwinnen en betere partners te worden.
Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die stellen helpt om hun romantische relatie te verbeteren. Door samen te werken met een relatietherapeut kunnen stellen problemen in hun relatie onderzoeken, werken aan hun onderlinge communicatie en mogelijke conflicten oplossen.
Als ook jij denkt baat te hebben bij relatietherapie, zijn hier 9 veelvoorkomende redenen waarom de meeste stellen een relatietherapeut opzoeken.
1. Jullie zijn uit elkaar gegroeid
Na jaren huwelijk kan het zijn dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. En scheidingen komen dan vaker voor dan je zou denken. Veel koppels runnen samen een huishouden, maar hebben geen band of intimiteit meer. Koppels vergeten vaak wat hen in de eerste plaats bij elkaar bracht en waarom ze verliefd werden.
Als je lang bij iemand bent geweest, heb je een levensverhaal, herinneringen en een geschiedenis opgebouwd die je niet met iemand anders kunt herstellen. In zo'n geval kan relatietherapie helpen om alles weer een beetje op gang te trekken.
2. Jullie hebben ruzie over geld
Geld is altijd al een veelvoorkomend twistpunt geweest onder koppels. Ruzies kunnen voortkomen uit verschillende uitgavenstijlen of meningsverschillen over hoe te sparen. Er kan stress zijn over het feit dat je niet genoeg geld hebt, of er kunnen ongelijkheden zijn in de manier waarop jullie je appeltje voor de dorst beheren.
Geld kan sterke gevoelens van boosheid, angst en afgunst oproepen. Het heeft zo'n hoge associatiewaarde met macht dat, tenzij de partner die minder verdient een andere plek van psychologische invloed heeft, het een onbalans in de relatie kan creëren.
Relatietherapie helpt mensen hun relatie met geld te begrijpen en de manier waarop het hun gedachten over zichzelf en over andere mensen vormt. Vaak is de manier waarop we naar financiën kijken en ermee omgaan gekoppeld aan ervaringen uit het verleden.
3. Er is ontrouw in het spel
Een van de meest voorkomende redenen waarom stellen aan relatietherapie doen, is omdat een van de twee in het verleden is vreemdgegaan. Gelukkig hoeft ontrouw niet het einde van je relatie te betekenen.
Ongeveer een derde van de getrouwde stellen overleeft een affaire, maar over het algemeen zijn dat degenen die in behandeling gaan en er alles aan doen om hun relatie te redden.
4. Jullie maken (veel) ruzie over politiek
Als jij en je partner aan weerszijden van het politieke spectrum zitten, kan dat enigszins tot ergernis leiden. In deze tijden van verdeeldheid is het makkelijker om het met elkaar oneens te worden.
Relatietherapie kan je leren om over de problemen te praten zonder dat het giftig wordt. Actief luisteren kan hier zeker bij helpen. Geef elkaar jullie onverdeelde aandacht en luister echt wat je partner te vertellen heeft.
Probeer daarnaast ook raakvlakken te vinden. Hoewel jij en je partner misschien verschillende politieke opvattingen hebben, zijn er waarschijnlijk doelen en waarden die jullie wel delen. Jullie zouden niet bij elkaar zijn gekomen als jullie geen gedeelde waarden hadden, toch?
5. Jullie hebben ruzie over vrienden en/of familie
Als koppel hebben jullie waarschijnlijk relaties met mensen buiten jullie partnerschap zoals vrienden en familie. Deze relaties kunnen gezond of ongezond zijn. Soms kunnen jij of je partner het gevoel hebben dat grenzen zijn overschreden of dat giftige mensen jullie relatie beïnvloeden.
Een relatietherapeit kan jullie helpen om de situatie beter te begrijpen en om gezonde grenzen te stellen om spanningen, onzekerheden of stress die de relatie kunnen beïnvloeden, te verminderen.
De weg terugvinden naar een gelukkiger en sterkere relatie zal niet altijd gemakkelijk zijn. Maar als beide mensen om elkaar geven, openstaan voor compromissen en zich inzetten voor veranderingen, ontstaat er vaak een nieuwe en diepere band.
6. Jullie hebben veel onproductieve, kwetsende ruzies
We hebben allemaal verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Sommigen van ons houden van confrontaties, anderen draaien zich om als de gemoederen verhit raken. En dan zijn er nog de passief-agressieve types.
Grote ruzies kunnen tranen en gekwetste gevoelens achterlaten, maar regelmatig kibbelen kan net zo destructief zijn. Met relatietherapie kan je leren hoe je meningsverschillen op een gezonde manier kan oplossen.
7. Jullie opvoedingsstijlen verschillen
Het is niet omdat jij en je partner eensgezind zijn in jullie liefde voor jullie kinderen, dat jullie allebei op dezelfde golflengte zitten als het op opvoeden aankomt. Je partner kan bijvoorbeeld toegeeflijk zijn als het gaat om een zoon of dochter van 20 die thuis woont of om financiële hulp vraagt, terwijl jij misschien meer het type bent dat zijn poot stijf houdt.
Misschien ben je het nooit eens met wat er uiteindelijk gebeurt, maar je moet wel een manier vinden om in het reine te komen met een beslissing die voor beide partners werkbaar is.
Relatietherapie gaat over het helpen van elke partner om inzicht te krijgen in hun persoonlijke bijdrage aan het probleem.
8. Er is een verslaving in het spel
Het gebruik van schadelijke stoffen kan een koppel of gezin uit elkaar drijven. Verslavingen hebben een enorme impact op relaties. Ze kunnen leiden tot onrust, miscommunicatie, woede, wantrouwen en andere negatieve emoties.
Het omgaan met verslaving in een relatie vereist geduld, begrip en samenwerking. Een relatietherapeut kan communicatiemiddelen aanreiken die ervoor zorgen dat jullie relatie sterker wordt doorheen het herstelproces. Onthoud wel dat het essentieel is om voor je eigen welzijn te zorgen terwijl je je partner ondersteunt.
9. Jullie libido verschilt
Dit is een veel voorkomend probleem voor koppels. In elke relatie is er één die vaker seks wil en één die het minder vaak wil, ook al is hun seksdrive vergelijkbaar. Ieders libido is nu eenmaal anders. Therapie helpt stellen om de uitdagingen die hebben geleid tot frustrerende onverenigbare seksdriften onder ogen te zien en te verbeteren en helpt om bij het verenigen van elkaars seksdrift.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Dit zijn slechts 9 redenen waarom koppels vaak in therapie gaan. Er zijn er natuurlijk nog veel meer.
Als ook jij wordt geconfronteerd met uitdagingen in je relatie, kan relatietherapie nuttig zijn. Een relatietherapeut kan jou en je partner helpen om tot de kern van jullie problemen door te dringen, nieuwe manieren van communicatie te vinden en jullie band met elkaar te versterken.
Door samen te werken kunnen jij en je partner een sterkere relatie opbouwen en de conflicten die jullie hebben aanpakken. Je kunt ook overwegen om online therapie te proberen, wat ook heel nuttig kan zijn.
Add comment