Polyamorie: Alles Wat Je Moet Weten Over Een Polyamoreuze Relatie
Polyamoreuze relaties komen steeds vaker voor. En toch geloven veel mensen ten onrechte dat polyamorie nooit werkt, of dat polyamoreuze relaties vanaf het begin “gedoemd” zijn om te mislukken.
Terwijl veel mensen de voorkeur geven aan monogamie, kan polyamorie voor sommige mensen echt werken.
Polyamoreuze relaties kunnen, afhankelijk van de omstandigheden – net als monogame relaties – gezond en bevredigend zijn.
Maar is polyamorie precies? Hoe zitten polyamoreuze relaties in elkaar? En hoe weet je of polyamorie geschikt is voor jou?
In dit blogpost duiken we diep in de verschillende facetten van polyamorie, en vertellen we hoe ook hoe jij dat kan laten werken.
Wat is polyamorie?
Polyamorie is een filosofie die “mensen toestaat om meerdere liefdevolle verbindingen tegelijkertijd te hebben”. Het woord komt letterlijk van de Griekse wortel ‘poly', wat ‘veel' betekent, en de Latijnse wortel ‘amory', wat ‘liefde' betekent.
Polyamoreus zijn betekent een open intieme of romantische relatie hebben met meer dan één persoon tegelijk. Mensen die polyamoreus zijn kunnen elke seksuele geaardheid hebben en polyamoreuze relaties kunnen mensen van verschillende seksuele geaardheden omvatten.
In tegenstelling tot open relaties wordt polyamorie gekenmerkt door zowel emotionele als seksuele of romantische intimiteit tussen partners. In tegenstelling tot ontrouw, overspel of buitenechtelijke seks, is polyamorie vrijwillig en aan alle betrokkenen bekend gemaakt.
Dit soort relaties komt vaker voor dan je zou denken. Een derde van de Nederlanders zegt dat hun ideale relatie niet volledig monogaam is. Jonge mensen zeggen ook dat ze eerder niet-monogaam willen zijn, wat betekent dat dit soort relaties waarschijnlijk populairder zullen worden.
Wat je moet weten voordat je een polyamoreuze relatie aangaat
Voordat je een polyamoreuze relatie aangaat, is het een goed idee om de tijd te nemen om jezelf te informeren over polyamorie en niet-monogamie.
Terwijl de meeste mensen over het algemeen bekend zijn met monogame relaties, is polyamorie vaak omhuld door tal van mythes.
Dit betekent dat veel van de uitdagingen die uniek zijn voor polyamorie – zoals omgaan met tijdmanagement of omgaan met jaloezie wanneer je de partner van je partner ontmoet – nog moeilijker kunnen zijn om mee om te gaan. Velen kunnen zich alleen of verloren voelen als het aankomt op het omgaan met deze uitdagingen.
Dus voordat je aan polyamorie begint, is het belangrijk om een beetje onderzoek te doen.
Start met het lezen van boeken, het beluisteren van podcasts en het bekijken van forums die te maken hebben met niet-monogamie. Stuk voor stuk zijn het goede manieren om jezelf voor te bereiden.
Hoe laat ik een polyamoreuze relatie werken?
Het laten werken van een polyamoreuze relatie vereist veel van dezelfde elementen die belangrijk zijn in een monogame relatie, maar er zijn ook unieke uitdagingen en overwegingen. Hier zijn enkele tips om polyamorie succesvol te maken:
- Communiceer open en eerlijk. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. Alle betrokkenen moeten open en eerlijk zijn over hun gevoelens, verwachtingen, en grenzen. Dit geldt voor alles, van tijd en aandacht tot seksuele gezondheid.
- Stel duidelijke grenzen. Een belangrijk onderdeel van polyamorie is ervoor zorgen dat alle partners op één lijn zitten als het gaat om emotionele en fysieke grenzen. Spreek af hoeveel tijd je met elkaar doorbrengt. Goed tijdmanagement is essentieel om ervoor te zorgen dat niemand zich verwaarloosd voelt. Kom ook overeen welke seksuele handelingen oke zijn en welke niet.
- Blijf veilig. Net als in elke andere relatie, is het belangrijk om te zorgen voor je fysieke en emotionele welzijn. Dit kan betekenen dat je regelmatig medische controles krijgt en enkel veilig seks hebt door condooms en beflapjes te gebruiken.
- Steun elkaar. Net als in een monogame relatie is het belangrijk om je partners te steunen en respect en hoffelijkheid te tonen. Jaloezie is een veel voorkomend gevoel dat naar boven kan komen in een polyamoreuze relatie. Het communiceren van deze gevoelens, in plaats van je erdoor te laten opvreten, is de sleutel tot bevredigende relaties.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Er wordt steeds vaker gesproken over polyamorie en polyamoreuze relaties, maar er bestaan nog steeds veel misverstanden over polyamoreuze relaties.
Polyamoreus zijn is een vorm van ethische niet-monogamie. Het kan vele vormen aannemen, maar meestal gaat het om romantische of seksuele (of zelfs beide) relaties met meerdere mensen.
Alleen jij kunt beslissen of polyamorie geschikt is voor jou. Als je dit type relatie hebt, moet je niet alleen het ideaal van monogamie uitdagen, maar ook onderzoeken wat je verwacht van liefde en romantische partners. Uiteindelijk is eerlijk zijn tegen jezelf en je partner(s) over je gevoelens het belangrijkst voor een gelukkige relatie.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment