Platonische Relatie: 4 Manieren Om Dat Te Laten Werken
Er zijn veel verschillende soorten relaties die je in de loop van je leven kan hebben. De relaties met je familieleden, je vrienden en je romantische partners kunnen allemaal verschillende lagen en texturen hebben.
Platonische relaties zijn, zoals zoveel dingen, door de media in een hokje gestopt. Ze worden vaak afgeschilderd als situaties waarin de ene persoon naar de andere verlangt, maar er geen wederzijdse romantiek is, waardoor hij of zij wordt “gefriendzoned”.
Hoewel er de afwezigheid van romantische liefde is in een platonische relatie, kunnen deze banden tot de krachtigste behoren die je in je leven zal ontwikkelen.
Maar eerst, wat is een platonische relatie nu eigenlijk?
Een platonische relatie is een relatie waarin twee mensen een hechte band delen, maar geen seksuele relatie hebben. Ze kunnen zelfs liefde voor elkaar voelen, wat platonische liefde wordt genoemd.
Dit concept vindt zijn oorsprong in de ideeën van de oude filosoof Plato, van wiens naam de term is afgeleid.
Plato geloofde dat platonische liefde mensen dichter bij een goddelijk ideaal kon brengen. Het moderne gebruik van een “platonische relatie” of “platonische liefde” is echter gericht op het idee dat mensen goede vrienden zijn. Deze term kan zowel van toepassing zijn op vriendschappen tussen mensen van een verschillend geslacht of tussen mensen van hetzelfde geslacht.
Er zijn een paar termen ontstaan om verschillende soorten platonische relaties te beschrijven. Deze omvatten:
Bromance: Dit is een term die wordt gebruikt om een hechte, aanhankelijke, niet-seksuele relatie tussen twee mannen te beschrijven.
Womance: Deze term wordt gebruikt om een emotionele, niet-seksuele, niet-romantische band tussen twee vrouwen te beschrijven.
Betekent platonisch dan dat je gewoon goede vrienden bent?
Een platonische relatie is er een zonder romantische of seksuele kenmerken, maar het houdt natuurlijk veel meer in dan “alleen maar vrienden” zijn.
Volgens de oude filosoof Plato, naar wie het concept is genoemd, is deze band een soort liefde die ervaren wordt wanneer we positieve kwaliteiten in de ander identificeren waarvan we voelen dat ze ons compleet maken.
Met andere woorden: platonische relaties onderhoud je enkel met je beste vrienden. Het zijn mensen met wie je op één lijn zit, die je vertrouwt en waar je loyaal aan bent.
Je kunt “gewoon vrienden” zijn met veel mensen, maar een platonische relatie is zoiets als het vinden van een niet-romantische zielsverwant.
Om te voorkomen dat je onhandig over de grenzen van je platonische relatie stapt, heb ik 4 typische kenmerken van een platonische relatie op een rijtje gezet. Dit zou je moeten helpen om te bepalen of je liefde platonisch is of dat het iets meer betekent.
Oké, hoe laat ik een platonische relatie nu werken?
Er zijn niet per se regels als het aankomt op een platonische relatie, maar om het veilig en gezond te houden, kunnen volgende de tips je zeker op weg helpen.
1. Wees eerlijk en open
Als je wil dat je platonische relatie gezond blijft, moet je open en eerlijk zijn tegen de persoon met wie je deze relatie deelt. Het belangrijkste verschil is dat in tegenstelling tot een romantische relatie, je nooit bedreigd wordt door het concept dat deze persoon de relatie zal beëindigen of verlaten, omdat hij of zij al vanaf het begin nooit exclusief “met jou was”.
2. Ken je grenzen en respecteer die van je vriend
Platonische relaties vormen niet per se zo'n grote bedreiging als emotionele, romantische relaties, maar dat wil niet zeggen dat er geen grenzen zijn. Ook al worden deze grenzen nooit openlijk besproken, ze zijn er nu eenmaal en moeten ook altijd blijven bestaan.
Hoe meer je de relatie ontwikkelt, hoe meer je zal leren welke grenzen je wel en niet kunt overschrijden. Als je bijvoorbeeld een kamer en een bed deelt, is het belangrijk dat grenzen nooit onbedoeld worden overgeschreden.
3. Oefen geen druk uit en verwacht niets
Het is belangrijk om niet meer te verwachten of te eisen van de persoon dan je zou doen van een typische vriendschap. Het belangrijkste verschil tussen een platonische en romantische relatie is het idee van “verwachting”.
Bij een romantische relatie hoop je dat de eerste fasen van de relatie zich zullen ontwikkelen tot iets meer dan “gewoon vrienden”. Maar bij een platonische relatie (of platonische liefde) zijn je verwachtingen aanzienlijk lager.
In wezen zijn we veel vergevingsgezinder voor onze platonische partners dan voor onze romantische partners. De emotionele betrokkenheid en verantwoordelijkheid is veel, veel lager wat de relatie veel makkelijker maakt.
4. Wees onbaatzuchtig
Bij een platonische liefde wil je het beste voor je vriend, ongeacht de omstandigheden en/of welk pad hij of zij ook kiest. Je hebt het beste met hem of haar voor en moedigt ze aan om na te streven wat ze willen en hoe dat de relatie wel of niet beïnvloedt, komt op de tweede plaats.
Er is veel minder emotioneel risico in een platonische relatie omdat er geen romantisch sentiment aan verbonden is. Mensen die bijvoorbeeld getrouwd zijn of een relatie hebben, zullen op een bepaald niveau egoïstische neigingen ontwikkelen, en dat is volkomen normaal.
Als we van iemand houden, willen we die harmonie behouden. Dit kan ertoe leiden dat we handelen op een manier die de relatie versterkt of in stand houdt. Een romantische relatie komt op de eerste plaats en je individuele behoeften of verlangens komen vaak op de tweede plaats.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Platonische relaties zijn hechte vriendschappen zonder romantische of seksuele kenmerken.
Je platonische vrienden zijn degenen binnen je innerlijke kring. Het zijn de mensen die je het meest vertrouwt, en degenen waarvan je weet dat ze om je geven om wie je bent.
Platonische liefde is echt. Het is de liefde die je kweekt voor iemand die je complimenteert op een niet-romantische manier.
Het zal wat werk kosten, vooral in het begin, om elkaars behoeften binnen de platonische relatie te bevredigen zonder een grens te overschrijden.
Door je platonische relatie vanaf het begin af te bakenen, gezonde grenzen te stellen en je aan de regels te houden, kan je een sterke en duurzame band opbouwen waarvan je nog je hele leven kan genieten.
Add comment