Pathologische Leugenaar: 9 Tekenen Van Pathologisch Liegen
We hebben allemaal al wel eens een leugentje om bestwil vertelt. Het zou immers een leugen zijn om te zeggen dat we dat niet hebben gedaan.
Echter is pathologisch liegen – ook wel bekend als pseudologia fantastica, mythomanie en morbide liegen – een dwangmatig patroon waarbij een pathologische leugenaar mensen dingen vertelt waarvan hij of zij weet dat ze niet waar zijn.
Hardnekkig liegen kan een drang zijn die zo sterk is dat hij moeilijk te overwinnen is. Pathologische leugenaars hebben ook een sterke neiging om te overdrijven. Meestal hebben ze gewoon geen oog voor de waarheid.
Leven met een pathologische leugenaar is een hele uitdaging, dus het is het beste om het probleem zo snel mogelijk aan te kaarten.
Maar eerst, wat is een pathologische leugenaar precies?
De termen “pseudologia fantastica” en “mythomanie” betekenen in het psychiatrisch jargon pathologische leugenaar.
De losse definitie van een pathologische leugenaar is iemand met een vermoedelijke levenslange geschiedenis van herhaaldelijk en voortdurend liegen.
Een pathologische leugenaar ontvangt geen duidelijk voordeel, noch is er een waarneembaar psychologisch motief waarom hij of zij liegt. Eenvoudig gezegd liegt een pathologische leugenaar gewoon om te liegen.
Sommige mensen kunnen daten of een relatie hebben met een pathologische leugenaar zonder het zelf te beseffen. Anderen herkennen de bizarre verhalen al uit de duizend en raken uitgeput van het voortdurende liegen van een pathologische leugenaar.
Het kan frustrerend worden en veroorzaakt vaak grote verwarring, waardoor sommige partners zich afvragen of ze al dan niet hun verstand aan het verliezen zijn.
De eerste stap is herkennen dat je met iemand samen bent die voortdurend liegt.
Ontdek 9 tekenen die erop wijzen dat je misschien met een pathologische leugenaar samen bent.
9 Tekenen die erop wijzen dat je partner een pathologische leugenaar is
1. Hij/zij liegt om aandacht te krijgen
Iemand die voortdurend liegt wil van zichzelf de “held” in het verhaal maken. Het kan lijken alsof je te maken hebt met iemand met een overdreven opgeblazen ego die graag in het middelpunt van de belangstelling wil staan, maar in feite is het tegendeel waarschijnlijk waar.
Deze mensen lijden in veel gevallen aan een gebrek aan eigenwaarde en een verminderd zelfvertrouwen. Onopgeloste problemen uit hun verleden, kunnen ervoor zorgen dat ze alleen maar verhalen verzinnen met een positieve afloop.
2. Hij/zij is altijd het slachtoffer
Sommige pathologische leugenaars zoeken sympathie en maken zichzelf tot slachtoffer bij elke uitdaging die op hun pad komt. Dit kan een werkproject met een collega zijn, een meningsverschil met een buurman en/of zelfs het omgaan met schuldeisers of huisbazen.
De persoon in kwestie is altijd degene die lastiggevallen en benadeeld wordt, zodat zijn omgeving medelijden met hem krijgt.
3. Hij/zij verandert voortdurend van lichaamstaal
De meeste mensen voelen zich ongemakkelijk als ze liegen. Je zal het merken wanneer iemand liegt. Ze zullen je bijvoorbeeld niet in de ogen kunnen kijken, of ze kunnen overdreven veel gaan praten om hun onzekerheid te compenseren.
Pathologische leugenaars die dwangmatig liegen en bedriegen hebben echter een lichaamstaal die stabiel en zelfverzekerd is. Liegen is voor hen als het ware een tweede natuur geworden.
4. Zijn/haar leugens bevatte halve waarheden
Sommige tekenen van een pathologische leugenaar zijn voor de gemiddelde persoon moeilijk te herkennen. In veel gevallen bevatte veel van hun leugens halve waarheden. De meeste onder ons gebruiken deze om iemand niet onnodig te kwetsen of om een confrontatie uit de weg te gaan.
Een dwangmatige leugenaar gebruikt ze gewoon om een verhaal meer samenhangend te maken.
5. Hij/zij vermijdt de confrontatie
Wanneer je tekenen herkent bij iemand die erop kunnen wijzen dat hij of zij een pathologische leugenaar is en besluit om het probleem aan te pakken, zal dat waarschijnlijk niet gaan zoals je gepland hebt.
Iemand die dwangmatig liegt, zal nooit de waarheid vertellen.
Pathologische leugenaars liegen alleen maar om te liegen, en dat zonder emotionele binding of zonder duidelijk motief. Het is gewoon een onderdeel van wie ze zijn.
Ze zullen de confrontatie en al je vragen gewoon uit de weg gaan, Verwacht dus zeker geen verklaring voor hun destructieve gedrag.
Pogingen om een dialoog aan te gaan zullen je alleen maar meer gefrustreerd en verward achterlaten. Het is zelfs mogelijk dat de pathologische leugenaar de rollen omdraait en jouw loyaliteit en motieven in twijfel trekt.
6. Hij/zij kwetst mensen
Als je eenmaal de tekenen van een pathologische leugenaar herkent, is het vrijwel onmogelijk om een gevoel van vertrouwen te ontwikkelen met die persoon. Een pathologische leugenaar moet immers altijd in het middelpunt van de belangstelling staan en drama creëren.
Het leidt vaak tot conflicten en onrust onder vrienden, familie, collega's en iedereen in het leven van de pathologische leugenaar, waardoor het idee ontstaat dat alle anderen schuld hebben in plaats van de pathologische leugenaar zelf.
7. Hij/zij is defensief
Als je hem of haar wijst op de tegenstrijdigheden of leugens die ze verkondigen of eerlijk zegt dat je denkt dat ze liegen, zal een pathologische leugenaar geneigd zijn om heel defensief te worden.
Hij of zij zal dan volhouden dat hij de waarheid spreekt. Woede is een andere veel voorkomende reactie van een pathologische leugenaar wanneer hij of zij met de waarheid wordt geconfronteerd.
8. Hij/zij heeft geen empathisch vermogen
Veel pathologische leugenaars lijken geen oog te hebben voor hoe hun leugens anderen beïnvloeden. Ze blijven leugens verspreiden, zelfs als ze iemand anders kwetsen of schade berokkenen. Dit gebrek aan empathie kan voortkomen uit het feit dat de pathologische leugenaar er alleen op uit is om zijn interne motief te bevredigen.
9. Hij/zij heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde of is narcistisch
Pathologische leugenaars zijn vaak narcisten die liegen om anderen te misleiden en te manipuleren. Ze respecteren de behoeften en grenzen van andere mensen niet en geloven dat ze iedereen kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken.
Dit getuigt van een verward gevoel van eigenwaarde, want zij zien anderen helemaal niets als gelijkwaardig. Andere mensen zijn slechts pionnen om te gebruiken in hun machtsspel.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Leven met een pathologische leugenaar is een echte hel, maar zelf een pathologische leugenaar zijn kan ook best frustrerend en moeilijk zijn.
Als je een relatie hebt met een pathologische leugenaar of een dwangmatige leugenaar, kan relatietherapie jullie weer dichter bij elkaar brengen. Echter is relatietherapie enkel effectief als de leugenaar toegeeft dat hij of zij een probleem heeft en begrijpt hoe dit de relatie beïnvloedt. Maar een pathologische leugenaar die geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daden in de relatie, is jouw moeite niet eens waard. In dergelijke situaties wil je misschien zelfs overwegen om een punt te zetten achter de relatie.
Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen wat je uit een relatie wilt halen, maar pak op zijn minst de situatie aan in plaats van over je heen te laten lopen.
Add comment