Een Open Relatie: Waarom Ook Jij Het Moet Overwegen
Als je het laatste celebrity nieuws volgt of af en toe door dating apps bladert, heb je waarschijnlijk de term “open relatie” al wel eens zien voorbijkomen.
Open relaties vallen onder de grotere categorie van consensueel niet-monogame relaties. Ze verschillen van swinging, waarbij partners op feestjes seks hebben met andere mensen en waarbij de relaties puur seksueel zijn. Ze verschillen ook van polyamorie, waarbij partners meer dan één vaste relatie tegelijk hebben.
Een open relatie wordt vaak beschouwd als een soort middenweg tussen swingen en polyamorie.
Of je nu net serieus begint te worden of al jaren samen bent met iemand, het onderwerp van een open relatie aansnijden kan een totaal onbekend terrein zijn.
Dat betekent niet dat open relaties niet werken, of zelfs dat ze niet net zo solide kunnen zijn als monogame relaties. Als ze goed worden gecommuniceerd, kunnen open relaties een eerlijke, veilige en vrijwillige manier zijn voor beide partners.
Misschien zijn jij en je partner allebei stiekem geïnteresseerd in het vervullen van nieuwe verlangens. Als je hebt overwogen om je horizon te verbreden, dan is het onderwerp op zijn minst een gesprek waard.
Maar eerst, wat is nu een open relatie?
Open relaties vallen onder de grotere categorie van consensueel niet-monogame relaties. Het zijn relaties waarin één of beide partners seks, en soms emotionele verbintenissen, met andere mensen kunnen nastreven.
Open relaties verschillen van swingen. Deze relaties zijn enkel puur seksueel. Ze verschillen ook van polyamorie, waarbij partners meer dan één toegewijde relatie tegelijk kunnen nastreven. Open relaties worden vaak beschouwd als een soort tussenweg tussen swingen en polyamorie.
Terwijl swingers de neiging hebben om hun externe relaties te beperken tot seks met andere stellen, en polyamorie draait om het hebben van meerdere toegewijde, romantische partners, kunnen mensen in open relaties meestal seks hebben met anderen tot wie ze zich aangetrokken voelen. Echter moeten deze andere relaties dan wel ongedwongen blijven. Met andere woorden, je kunt seks hebben met wie je wilt, maar je streeft geen intieme, toegewijde relaties na met andere partners.
Wie kiest er voor een open relatie?
Omdat er nog steeds veel stigma heerst rond niet-monogamie, is niet iedereen bereid toe te geven dat hij of zij deelneemt aan open relaties, swingen, of polyamorie. Onderzoek door academische en non-profit organisaties heeft ons echter een idee gegeven van hoeveel volwassenen zich inlaten met niet-monogame relaties.
Uit een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Sex & Marital Therapy, bleek dat ongeveer één op de vijf volwassenen tijdens zijn of haar leven wel eens een open relatie heeft gehad.
Uit een ander onderzoek bleek dat 31% van de vrouwen en 38% van de mannen de voorkeur zou geven aan een niet-monogame relatie. Over het algemeen gaven jongere respondenten vaker de voorkeur aan niet-monogamie dan de oudere.
Het aantal open relaties is de laatste jaren sterk toegenomen en dat kan een paar mogelijke redenen hebben. Mensen voelen zich meer op hun gemak om meer open te zijn over het onderwerp en mensen zijn meer bereid om het eens kans teven proberen. Dat open relaties minder gestigmatiseerd worden in de media kan hieraan sterk bijdragen.
Is een open relatie iets voor mij?
Sommige mensen weten al vanaf hun tienerjaren dat ze niet geïnteresseerd zijn in monogamie, ondanks de heersende verwachting dat iedereen op een dag een monogame relatie zal hebben die uitmondt in een huwelijk. Anderen duiken in open relaties door omstandigheden, zoals een oogje hebben op een nieuw iemand of omdat een partner hen de mogelijkheid biedt.
Een veel voorkomend scenario: een stel dat al een paar jaar samen is, voelt een gebrek aan passie. Eén of beide partners wordt verliefd op iemand anders, of één van hen begint een affaire. Om het probleem op te lossen, besluiten zij om een open relatie met elkaar te hebben.
Helaas is dit vaak niet de beste manier om je relatie nieuw leven in te blazen. Vooral wanneer er ontrouw in het spel is, is het beter om eerst het onderliggende probleem in de relatie op te lossen in plaats van te proberen het te maskeren. Vaak betekent dit uit elkaar gaan of scheiden.
Soms echter stelt de aanpak beide mensen in staat om naar een open relatie toe te werken met een positieve kijk gebaseerd op vertrouwen, liefde, en toewijding.
Als je de volgende vragen met “ja” beantwoordt, is de kans groot dat een open relatie iets voor jou kan zijn:
- Zijn jij en je partner beiden oprecht geïnteresseerd in non-monogamie?
- Hebben jij en je partner verschillende seksuele behoeften en/of oriëntaties?
- Overweeg je een open relatie vanuit een gevoel van vertrouwen (en niet, bijvoorbeeld, vanwege geschonden vertrouwen of ontrouw)?
- Ben je in staat om openlijk met je partner te communiceren?
- Heb je een relatie die gebouwd is op een solide basis van eerlijkheid en vertrouwen?
- Ben je in staat om op een gezonde manier met jaloezie om te gaan?
Wat zijn de voordelen van een open relatie?
Als open relaties met respect en met instemming van alle betrokkenen worden uitgevoerd, hebben ze veel voordelen. Het eerste voor de hand liggende voordeel waar veel mensen aan denken is seksuele bevrediging.
Het voelt altijd goed om nieuwe dingen te proberen. Denk maar aan de beginfase van een nieuw huwelijk – die wordt niet voor niets de “wittebroodsweken” genoemd. Bovendien houden onze hersenen van nieuwe prikkels. Ze houden ervan om die dopamine circuits te activeren. Dus als beide partners echt akkoord gaan met het idee, een sterke overeenkomst opstellen, en een solide vertrouwen en communicatie hebben, kan het hebben van een open relatie bevrijdend en versterkend werken.
Daarnaast stellen open relaties koppels in staat om hun niet-monogame behoeften en identiteit uit te drukken zonder angst. Ze hoeven hun verliefdheden of buitenechtelijke relaties niet langer te verbergen, althans niet voor hun partner, en dit leidt tot veel minder emotioneel leed.
Hoe stel ik een open relatie voor aan mijn partner?
Voordat je het onderwerp van een open relatie ter sprake brengt, moet je duidelijk weten waarom je het wilt proberen. Zorg ervoor dat het niet is om een reeds moeilijk gaande relatie te redden. Weet dat een open relatie in dit geval niet zal helpen.
Hoe je het onderwerp van een open relatie ter sprake bent, hangt af van de fase waarin jullie relatie zit. Als het een nieuwe relatie is of als jullie elkaar nog moet leren kennen, is dit het optimale moment om uit te leggen hoe je denkt over monogamie en waarom je denkt dat een open relatie gunstig zou zijn. Verzeker je partner wel dat het niets te maken heeft met eventuele tekortkomingen van zijn of haar kant. Geef je partner ook de tijd en ruimte om het idee te verwerken.
Als je in een vaste relatie zit, ligt het allemaal iets ingewikkelder. Vraag op een speelse manier aan je partner of deze ook een open relatie zou willen verkennen. Verduidelijk de grenzen en richtlijnen die je zou stellen voor zo'n relatie. Zet je partner niet onder druk en respecteer ten allen tijde zijn of haar gevoelens.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Alleen jij kunt beslissen of een open relatie geschikt is voor jou. Een open relatie houdt in dat je je overtuigingen en gevoelens over monogamie onder de loep neemt, onderzoekt wat je werkelijk verwacht van liefde en partnerschap, en je kwetsbaar opstelt tegenover je gevoelens. Het vergt veel volwassenheid en medeleven.
Echter is een open relatie niet voor iedereen weggelegd – en dat getuigt natuurlijk niet van een gebrek aan volwassenheid of medeleven om te besluiten dat je monogamie waardeert en verkiest. Uiteindelijk is eerlijk zijn tegen jezelf en je partner(s) het belangrijkste voor geluk in al je relaties.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment