HPV: 5 Mythes Die Je Moet Stoppen Met Geloven
HPV is een SOA die vaak erg onbegrepen wordt. Het humaan papillomavirus (HPV) is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie in de Nederland, met ongeveer 13 miljoen nieuwe gevallen per jaar.
Maar ondanks dat het veel voorkomt, zijn er veel misvattingen over wie HPV krijgt, hoe ze het krijgen en wat een diagnose betekent.
De eerste keer dat ik ooit van genitale wratten hoorde was in een artikel in een vrouwenblad eind jaren '90. Het ging over een jonge vrouw die, na één seksuele ervaring met een wrede partner die haar niets vertelde over zijn seksuele status waarin hij kennelijk verkeerde, genitale wratten ontwikkelde. Volgens het artikel zou de vrouw er haar hele leven last van hebben. Ik dacht op dat moment dat genitale wratten wel een van de ergste dingen waren die iemand konden overkomen.
Jaren later heeft de medische gemeenschap zoveel meer geleerd over het humaan papillomavirus. HPV is de veroorzaker van genitale wratten. HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie. Het wordt doorgegeven via genitaal contact, meestal tijdens vaginale en anale seks. HPV kan zelfs ook worden doorgegeven als een besmette patiënt geen tekenen of symptomen heeft.
Misschien wist je dat niet. Misschien zijn er nog wel veel meer dingen die je niet weet over HPV. In dit artikel ontdek je 5 van de meest voorkomende mythes over HPV.
Mythe 1: Als je eenmaal HPV hebt, heb je het voor de rest van je leven
FEIT: De meeste mensen krijgen ooit in hun leven HPV. Voor veel mensen veroorzaakt het geen symptomen en gaat het vanzelf over. Dat klopt; het kan komen en gaan zonder dat je er erg in hebt. Maar hoe komt dat? Ons lichaam is slim. In 90% van de gevallen ruimt het immuunsysteem het virus vanzelf op.
Mythe 2: Je weet het als je HPV hebt
FEIT: Je kunt het genitale HPV-virus hebben en helemaal geen symptomen vertonen. Veel mensen weten niet eens dat ze besmet zijn als ze het virus doorgeven aan hun partner. Omdat mannen vooral dragers van het virus zijn en er geen doeltreffende test bestaat om vast te stellen of zij het hebben, zijn zij zich meestal niet bewust van hun status.
Bovendien kan HPV jarenlang in je systeem aanwezig zijn voordat je symptomen vertoont, dus het is mogelijk dat je het virus hebt, zelfs als er jaren zijn verstreken sinds het seksuele contact met een besmette persoon. Zo kan HPV komen en gaan zonder dat een besmet persoon er zelfs maar weet van heeft.
Mythe 3: HPV = kanker
FEIT: Er zijn meer dan 100 verschillende stammen (of typen) van HPV, waarvan er 40 seksueel overdraagbaar zijn. Elk type HPV wordt geïdentificeerd door een toegewezen nummer.
Sommige typen HPV kunnen wratten veroorzaken, die meestal voorkomen op handen en voeten en in het genitale gebied en rond de anus. Echter kunnen ze op elk deel van het lichaam voorkomen. De typen HPV die wratten veroorzaken, veroorzaken meestal geen celveranderingen die zich tot kanker kunnen ontwikkelen. We noemen dit “HPV's met een laag risico”. De typen HPV die wratten kunnen veroorzaken zijn onder meer de typen 6, 11, 42, 43 en 44.
Sommige stammen van HPV kunnen celveranderingen veroorzaken die dysplasie worden genoemd en die het risico op kanker in de baarmoederhals, mond of keel vergroten. We noemen dit “hoog-risico HPV's”. Specifieke hoog-risico stammen zijn 16, 18, 31, 33 en 45, waarbij de types 16 en 18 ongeveer 70% van de baarmoederhalskankers veroorzaken. De andere typen veroorzaken de meeste van de resterende 30% van de baarmoederhalskankers.
Mythe 4: Condooms voorkomen HPV
FEIT: HPV wordt verspreid via huid-op-huidcontact, dus condooms beschermen niet zoals ze doen bij infecties die via lichaamsvloeistoffen worden verspreid (hoewel ze wel helpen). Extra barrières zoals handschoenen en beflapjes kunnen ook een extra bescherming bieden. FC2-condooms voor vrouwen zijn een andere optie, omdat ze iets meer genitale dekking bieden dan traditionele condooms. En als je ervoor in aanmerking komt, kunnen HPV-vaccins bescherming bieden tegen bepaalde virusstammen.
Mythe 5: HPV is te behandelen
Feit: Hoewel gezondheidswerkers door HPV-infecties veroorzaakte precancereuze laesies, kankers en genitale wratten kunnen behandelen, bestaat er geen behandeling voor het virus zelf. Als je positief test op HPV, betekent dit dat je de infectie waarschijnlijk zal houden totdat je lichaam het virus opgeruimd heeft. Gedurende deze tijd is het ook mogelijk het virus aan andere mensen door te geven.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
HPV komt ongelooflijk veel voor. Hoe vaak, vraag je je af? Zo vaak dat de meeste seksueel actieve mannen en vrouwen het op enig moment in hun leven minstens één keer krijgen. Op dit moment zijn ongeveer 79 miljoen Nederlanders besmet met HPV, terwijl elk jaar 14 miljoen mensen opnieuw besmet raken. HPV is de meest voorkomende soa. Jij bent dus zeker niet de enige die het heeft.
In veel gevallen is HPV niets om je zorgen over te maken. En het is nooit iets om je voor te schamen. Probeer veilig te vrijen, bezoek je arts als je je zorgen maakt over HPV en vrouwen maken best maak een uitstrijkje als ze seksueel actief zijn.
Daily Flash Sale
Ontdek erotische artikelen die vandaag in de aanbieding zijn
Add comment