Wat Is Het Verschil Tussen Geslacht En Gender?
Een algemeen antwoord op de vraag “Is er een verschil?” of “Wat is het verschil?” is dat wat wij als het geslacht van een individu beschouwen, vaak te maken heeft met de onderdelen van de anatomie, de chromosomale samenstelling en de hormonen. Dus in die zin verwijst “geslacht” naar de biologie. Gender en genderidentiteit, in het bijzonder, heeft te maken met hoe die persoon denkt en voelt over zichzelf en hoe hij of zij gezien wil worden in deze wereld.
Helaas wordt “geslacht” niet alleen gebruikt voor iemands idee over zichzelf, maar ook voor de culturele normen die worden verwacht van iemand met een bepaalde anatomie. Als je bijvoorbeeld wordt geboren met bepaalde kenmerken, word je geclassificeerd als “vrouw” en wordt verwacht dat je rol bestaat uit trouwen en kinderen krijgen. In bepaalde landen kan je zelfs minder kansen krijgen of onderwijs, of er kan van je worden verwacht dat je bepaalde hobby's leuker vindt dan andere, en ga zo maar door.
Iemand kan dus cisgender zijn – in die zin dat zijn of haar idee van zichzelf past bij wat de maatschappij verwacht dat iemand met een bepaalde biologie is – maar ook in bepaalde gedragingen genderonvriendelijk zijn. Zo kan een tiener er volkomen gelukkig mee zijn dat hij een jongen wordt genoemd, ongeacht of hij nu lang haar heeft, make up draagt en zijn nagels lakt. Sommige van deze gedragingen kunnen als genderonconform worden beschouwd omdat er in Nederland veel weerstand kan zijn tegen een jongen die “meisjesdingen” doet. Je opmaken wordt gezien als iets wat vrouwen doen, en als een man het doet, wordt het vaak gezien als te meisjesachtig.
Als iemand zich niet noodzakelijk identificeert met het geslacht dat van hem verwacht wordt, loopt hij of zij een veel groter risico om misbruikt en gepest te worden. Jammer genoeg is er een direct verband tussen transgender, intersekse en gender non-conforme personen die fysiek worden mishandeld, doodsbedreigingen ontvangen, uit het huis van hun ouders of voogden worden gezet, seksueel worden aangerand en ga zo maar door.
Daarom wordt gestreefd naar meer bewustzijn en inclusie. Termen om een persoon te beschrijven die zich niet identificeert met het geslacht dat bij de geboorte van hem of haar werd verwacht zijn onder meer gender non-conformiteit, transgender, non-binaire, genderfluïde en meer. Verschillende culturen kunnen ook hun eigen termen hebben, aangezien de erkenning van meerdere genders in verschillende culturen door de geschiedenis heen al een ding is geweest.
Je zou kunnen denken dat “biologisch geslacht” een gemakkelijkere definitie is! Het gaat tenslotte toch om wetenschap?
Maar ook deze uitleg klopt niet helemaal. Biologisch geslacht, datgene dat met M en V wordt aangeduid op officiële documenten zoals medische dossiers, gaat niet alleen over het feit of iemand een vagina of een penis heeft. Bij een vrouw bijvoorbeeld kan om een of andere reden de baarmoeder zijn verwijderd waardoor zij dus geen kinderen kan baren. Als “vrouw zijn” wordt gelijkgesteld aan voortplantingsvermogen, dan valt die definitie toch weg? Behalve de aanwezigheid van bepaalde organen speelt ook de hormonale samenstelling een rol. Er zijn mannen met veel oestrogeen en vrouwen met veel testosteron. Dit
Zelfs ik vind het al moeilijk om dit alles in één keer te begrijpen, dus ik kan me voorstellen dat het voor anderen helemaal een uitdaging moet zijn. Het punt is:
- Respecteer de mensen met wie je bent
- Behandel ze met waardigheid, ongeacht welke lichaamsdelen ze nu wel of niet hebben
Add comment