Auwch! Kan Ik Mijn Penis Echt Breken?
Nee, het is geen mythe. Je kan je penis wel degelijk echt breken. Wanneer je je penis breekt, hoor je soms een luid knappend geluid (maar niet altijd), en verlies je meteen je erectie.
De aandoening staat bekend als een penisfractuur en treedt op wanneer je penis in erectie een bepaalde kracht ondergaat.
Lees verder om uit te vinden hoe je penis kan breken en wat je eraan kan doen.
Wat is een penisbreuk?
Een penisbreuk is een scheur of barst in de binnenbekleding van je penis, de tunica albuginea. Binnenin de penis bevinden zich twee belangrijke structuren:
1) Corpora cavernosa: Dit zijn eigenlijk sponzen die zich vullen met bloed tijdens een erectie.
2) Tunica albuginea: Dit is de bekleding die de corpora cavernosa omringt, en het bloed op zijn plaats houdt wanneer je penis in erectie is. Dit is wat de penis stijf maakt tijdens je erectie.
Wat zijn de symptomen van een penisbreuk?
Als je een penisbreuk hebt opgelopen, merk je dat meestal meteen. Een van de meest opvallende symptomen is een krakend of knallend geluid – dat is eigenlijk het geluid van het scheuren van het weefsel.
Je zal waarschijnlijk ook meteen je erectie verliezen. Je kan het vergelijken met wat er gebeurt als je een speld in een opgeblazen ballon steekt. Als de verwonding ook je plasbuis aantast, kun je bloed zien als je plast. Dit betekent dat je plasbuis gescheurd is.
De symptomen van een penisbreuk zullen onmiddellijk duidelijk zijn. We sommen ze hieronder even voor je op:
- Hevige pijn
- Onmiddellijk verlies van je erectie
- Blauwe plekken of verkleuring van je penis
- Een kromming in je penis
- Een hoorbare “knak”
- Moeite met plassen
Hoe wordt een penisbreuk behandeld?
Een mogelijke penisbreukmoet onmiddellijk medisch worden behandeld. Een snelle behandeling verkleint het risico op blijvende schade. Die kan namelijk leiden tot plas- en seksproblemen.
Een arts zal controleren of er sprake is van een breuk door je te onderzoeken en mogelijk moet er een speciale röntgenfoto, echografie of MRI-scan worden gemaakt. Het kan ook zijn dat er een urineonderzoek nodig is om te zien of je plasbuis beschadigd is. Dit gebeurt ongeveer in een derde van de gevallen.
Waarschijnlijk moet je meteen worden geopereerd. Dan wordt de scheur in je penis met hechtingen dichtgemaakt. Daarna blijf je misschien 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis, waar je pijnstillers en antibiotica krijgt voorgeschreven.
Na de operatie kan het maanden duren voordat je penis volledig is genezen. Ook zullen er vervolgafspraken moeten worden gemaakt om te kijken hoe het met je gaat. Je kan minstens een maand lang geen seks hebben. Je overlegt best met je arts of zorgverlener wanneer je weer seks kan hebben.
Hoe kan ik een penisbreuk voorkomen?
Het goede nieuws is dat een penisbreuk een relatief zeldzame aandoening is, dus je hoeft je zeker niet in te houden als je van kinky seks of ruige seks houdt.
Maar er zijn wel een aantal seks standjes die wat riskanter kunnen zijn. Uit een Braziliaans onderzoek bleek dat de helft van alle penisbreuken die tijdens seks voorkwamen, veroorzaakt werden wanneer de vrouw bovenop zat. Ter vergelijking: slechts 21 procent van de gevallen was het een gevolg van het missionarisstandje.
Dat komt misschien omdat de vrouw de beweging bepaalt en zo haar hele lichaamsgewicht op jouw stijve penis terechtkomt. En als ze uitglijdt, kan ze het misschien niet op tijd onderbreken.
Verminder je risico door ervoor te zorgen dat je een volledig stijve penis hebt voordat je haar penetreert. Als dat niet het geval is, is de kans groter dat je je penis verdraait of draait, waardoor het risico op een penisbreuk toeneemt.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Penisbreuken komen zelden voor. Maar als ze zich toch voordoen, is het belangrijk dat je meteen naar een arts gaat. Een penisbreuk is immers ernstig en moet meteen worden behandeld. Een snelle behandeling helpt niet alleen de pijn te verlichten, maar voorkomt ook permanente schade aan de penis.
Je kan een penisbreuk op een bepaald moment zien als een taboe. Het kan als beschamend of gênant worden bestempeld. Laten we samen het stigma wegnemen, de discussie normaliseren en deze belangrijke gezondheidsonderwerpen openlijk aan de orde stellen.
Add comment