10 Tekenen Die Erop Wijzen Dat Iemand Emotioneel Onbereikbaar Is
Je gaat al een paar maanden met iemand uit. Je vindt hem of haar erg leuk, en het lijkt erop dat zij jou ook leuk vinden. Je geniet van de tijd die je samen doorbrengt, jullie hebben een geweldige seksuele chemie, en jullie interesses passen zo goed bij elkaar.
Dus is het niet meer dan logisch dat je eindelijk “het gesprek” wil hebben. Gaan jullie uit, of hebben jullie een relatie?
Hij of zij verstart en verandert snel van onderwerp, en plotseling vraag je je af – gaat dit ergens heen?
Je weet niet wat je fout hebt gedaan en je denkt niet eens dat je echt iets fout hebt gedaan. Als jij dit herkent, is de kans groot dat je met iemand date die “emotioneel onbeschikbaar” is. In deze blog leg ik je uit wat dat betekent.
Wat betekent “emotioneel beschikbaar”?
Wanneer iemand emotioneel beschikbaar is, betekent dit dat hij of zij in staat is om emotionele banden in relaties te ontwikkelen en te onderhouden. Emotionele verbinding is een essentieel onderdeel van een gezonde relatie, vooral als je hoopt op een langdurige samenwerking. Het is een basis om samen een leven op te bouwen. Seksuele chemie kan belangrijk zijn, maar om samen een pad naar de toekomst uit te stippelen, is emotionele stabiliteit nodig.
Als je partner emotioneel niet beschikbaar is, zal hij of zij niet in staat zijn om die stabiliteit te bieden. De toekomst kan altijd vaag blijven omdat je nooit weet waar je samen staat. Samen grote stappen zetten, zoals een huis kopen of kinderen krijgen, kan niet als je niet zeker weet of je wel een relatie hebt.
Waarom zijn mensen emotioneel niet beschikbaar?
Veel van het onderzoek rond emotionele onbeschikbaarheid richt zich op de hechtingstheorie en de relaties tussen ouder en kind. De verzorgers uit onze vroege kindertijd spelen een grote rol in hoe wij functioneren in onze toekomstige banden. Als onze verzorgers ons emotionele steun ontzegden of ons bestraften voor het tonen van emotionele behoeften en uitingen, is de kans groter dat we emotioneel onbeschikbaar worden.
We kunnen ook een negatief hechtingspatroon ontwikkelen. Vaak wordt dit veroorzaakt door verlating, verwaarlozing of bespotting. Deze wonden zorgen ervoor dat we emotioneel afstandelijk blijven als een vorm van bescherming. Als je mensen niet binnenlaat, kunnen ze je ook niet kwetsen. Emotionele onbereikbaarheid is een soort van zelfbehoud.
10 Waarschuwingssignalen van een emotioneel onbeschikbaar persoon
Het herkennen van een emotioneel onbeschikbaar persoon is niet zo makkelijk als het klinkt, maar hier zet ik enkele mogelijke waarschuwingssignalen op een rijtje:
1. Hij/zij heeft nog nooit een serieuze relatie gehad
Nee, relatiegeschiedenis is niet alles, maar het kan wel een hint geven over hoe jullie toekomst er kan uitzien. Als een persoon nog nooit een langdurige, betekenisvolle relatie heeft gehad, is hij of zij daar misschien niet toe in staat.
2. Hij/zij houdt zich niet aan zijn/haar afspraken
Wanneer mogelijke plannen nabij zijn, laat hij of zij misschien alles in het ongewisse, waardoor jij in onzekerheid blijft en wacht op een sms of telefoontje. Ook kan je merken dat ze ongemakkelijk of ongeïnteresseerd worden als je over jullie toekomst samen begint.
Dit is meestal niet het geval bij iemand die bereid is om zich kwetsbaar op te stellen: “Wanneer iemand je leuk vindt en emotioneel beschikbaar is, zal hij of zij er in de meeste gevallen voor zorgen dat je dat weet met consistente communicatie. Ook zullen ze hun enthousiasme tonen voor het plannen van toekomstige activiteiten met jou.
3. Hij/zij is niet aanhankelijk (althans niet consequent)
Als je partner emotioneel ontwijkend is, wordt je intieme leven misschien met de dag milder. Aanraking, complimenten, en seks zijn allemaal middelen tot intimiteit, die een emotioneel onbereikbaar persoon vermijdt.
Jij hunkert naar emotionele nabijheid, maar wordt telkens afgewezen. Het resultaat? De relatie kan gaan aanvoelen als een vriendschap of als een broer/zus-relatie. Allesbehalve romantisch, dus.
4. Hij/zij is niet beschikbaar… letterlijk
Laten we teruggaan naar die sms die je uren geleden stuurde. Nog steeds geen antwoord gekregen? Iemand die emotioneel niet beschikbaar is, kan moeilijk zijn om contact mee te krijgen, en zelfs via sms kan de communicatie moeilijk verlopen. Hij/zij doet het opzettelijk.
Je partner schept een fysieke afstand tussen jullie tweeën, wat ook zijn/haar emotionele afstand kan maskeren. En als hij/zij zegt dat ze het de hele tijd druk hebben? Laten we niet eens beginnen over dat excuus. Wie heeft in deze tijden niet druk?
5. Hij/zij respecteert je tijd niet
Oké, er zijn zo van die dagen dat ook ik me liever in een deken wil wikkelen en gewoon maar op de bank wil liggen, maar iemand die emotioneel onbeschikbaar is, heeft de neiging om bijna altijd te annuleren.
Niet alleen verknoeit hij of zij zo je agenda, maar voor hem of haar is het ook een manier om te bezuinigen op de quality time die jullie samen zouden moeten doorbrengen.
6. Hij/zij stelt je niet voor aan zijn/haar vrienden
Als je na 4 maanden nog steeds niet zijn of haar vrienden hebt ontmoet, kan het een teken zijn dat ze de relatie niet willen erkennen.
Ze willen je gewoon in een hokje stoppen, en ze zijn niet bereid om jou deel te laten uitmaken van hun leven.
7. Hij/zij vindt emoties hebben zwak
Dit gaat terug naar hun vermijdende hechtingsstijl. Dat is ook de reden waarom ze emotionele behoeften associëren met negativiteit.
Ze steken vaak de draak met je (bijvoorbeeld: “Je bent zo gevoelig!”) of proberen de stemming te verlichten als je begint met echte gesprekken. Ze laten zien dat ze je kwetsbaarheid een afknapper vinden.
8. Hij/zij zoekt perfectie in zichzelf en hun partners
Mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn, vinden elk excuus goed genoeg om het uit te maken.
Ze zijn op zoek naar een ideaal. Ze vinden iets verkeerds aan jou en vaak wordt dat gebruikt om afstand te creëren.
Ze zullen zich richten op de kleinste gebreken en kunnen zelfs zeggen: “Ik vind x, y en z leuk aan je, maar ik kan niet over dit ene ding aan je heen komen. Of dat nu je baan is, een vriend, of een gewoonte die er eigenlijk niet toe zou moeten doen, er zal altijd wel iets zijn dat niet goed genoeg is.
9. Hij/zij is defensief
Aangezien een emotioneel onbereikbare partner niet kan zeggen hoe hij of zij zich echt voelt, gaat hij of zij automatisch in de verdediging als hij wordt blootgesteld. Ze geven vaak anderen de schuld, in plaats van hun eigen gebreken te erkennen en er iets aan te doen.
10. Hij/zij trekt zich terug
Terwijl jij hier de waarheid spreekt, loopt je partner steeds verder van je weg. Hoe meer je probeert te verbinden, hoe meer hij of zij zich terugtrekt.
De drang naar nabijheid kan ongemakkelijk of beangstigend aanvoelen. Als reactie daarop trekt de emotioneel onbeschikbare persoon zich terug en geeft hij zij liever geen commentaar als het gaat over conflicten of jullie toekomst samen.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Gezonde relaties gaan over communicatie, kwetsbaarheid en wederkerigheid – en dat zijn niet per se de sterke punten van mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn.
Uitgaan met iemand die muren optrekt en emotionele intimiteit vermijdt kan zeer frustrerend zijn, en het kan zelfs leiden tot het einde van de relatie als er geen veranderingen worden aangebracht.
Het is erg moeilijk om met een emotioneel onbeschikbaar persoon samen te leven. Met bovenstaande 10 tekenen ben je alvast voorbereid en kan je er een einde aanmaken als jij dat wil.
Add comment