Cyberseks neemt toe tijdens COVID-19
Het coronavirus heeft duidelijk gevolgen voor onze seksualiteit en relaties. De quarantaines en de richtlijnen omtrent sociale afstand die ons moeten beschermen, verergeren onbedoeld intimiteitsproblemen.
Voor sommigen staat COVID-19 zelfs synoniem met eenzaamheid en relatiestress. Veel mensen moeten uiteindelijk kiezen tussen intimiteit en veiligheid. Alleenstaanden die op zoek zijn naar partners vereenzamen, terwijl koppels spanningen ervaren die verband houden door hun gedwongen isolement.
Gelukkig vinden we in het licht van deze wereldwijde pandemie nieuwe, innovatieve en veilige manieren om (opnieuw) intiem en seksueel contact te leggen via technologie.
Seks in tijden van het coronavirus
De COVID-19 lockdown en de sociale distancing maatregelen hebben op ieder van ons een impact. Paradoxaal genoeg leiden deze beschermende maatregelen ook tot onbedoelde stressfactoren. Ze zorgen bijvoorbeeld voor ziekte gerelateerde angst, intenser verdriet om het verlies van een geliefde, eenzaamheid, huiselijk geweld en zelfs financiële stress.
Wat seks en relaties betreft, creëert de pandemie een situatie waarin mensen ofwel in elkaars nabijheid leven (mogelijk met partners, kinderen of andere familieleden) of beperkt zijn in hun mogelijkheden om gedurende langere perioden een partner of meerdere partners te vinden. Deze omstandigheden kunnen rechtstreeks invloed hebben op hun intimiteit.
Een meerderheid van de volwassenen heeft gemeld dat de kwaliteit van hun seksleven tijdens de pandemie door het coronavirus is verslechterd.
Uit een recente online enquête bleek dat een meerderheid van de deelnemers aan een steekproef van 1.559 volwassenen een afname van de kwaliteit van hun seksleven meldde (maar liefst 43,5%) tijdens de COVID-19 pandemie, terwijl slechts een minderheid verbeteringen meldde (slechts 13%).
Interessant is echter dat, ondanks het feit dat mensen in vergelijking met het afgelopen jaar minder vaak seks hebben, één op de vijf personen (20,3%) ten minste één nieuwe activiteit aan hun seksleven heeft toegevoegd, zoals een nieuw seksstandje, het gebruik van pornografie of het beoefenen van cyberseks. Vergeleken met mensen die niets veranderden, meldden degenen die hun seksleven nieuw leven hadden ingeblazen, toch verbeteringen in hun seksleven zagen sinds het begin van de pandemie.
Enkele sekstips voor tijdens de pandemie
Hier zijn enkele suggesties waarmee je veilig seks kunnen hebben tijdens COVID-19. Deze omvatten: je handen wassen, je seksuele activiteiten beperken tot partners die deel uitmaken van je huishouden, fysieke barrières gebruiken zoals maskers, condooms en beflapjes, nieuwe creatieve standjes uitproberen of meer masturberen om het risico op overdracht te verkleinen.
Ook stellen we voor om minder face-to-face te daten en in plaats daarvan eens te proberen om virtueel te daten. Je kan altijd wat meer pit in je datingleven brengen door middel van telefoonseks, sexting en een beetje dirty talk.
Ook zijn er tal van interactieve seks speeltjes en seks speeltjes op afstandsbediening. Deze zijn ook ideaal om te gebruiken als je een lange afstandsrelatie hebt.
Bedrijven die erotische toys leveren zien hun omzet stijgen door de pandemie.
COVID-19 en sekstechnologieën
Sekstechnologie is zoveel meer dan seks speeltjes die worden gebruikt voor seksuele stimulatie. Het is een miljardenindustrie die een breed scala aan producten bouwt voor interactieve, meeslepende en verbonden erotische ervaringen. Dit omvat, maar is niet beperkt tot: virtual reality, dating applicaties en platforms, online erotische games en kunstmatige erotische seksrobots.
Sekstechnologie is misschien een van de weinige sectoren die bestand is tegen pandemieën zoals het coronavirus. De verkoop van seksspeeltjes is omhooggeschoten, bedrijven hebben een toename van de aankoop van seks- en liefdespoppen gemeld en startups bloeien. Hoewel cijfers uit de particuliere sector met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd, is COVID-19 van invloed op de manier waarop we intimiteit met onszelf en anderen verkennen.
Sekstechnologie is een veiligere manier om onze seksuele en emotionele behoeften te vervullen in tijden van social distancing. Het biedt innovatieve en inclusieve manieren om erotisch om te gaan met mensen en machines die tegemoet kunnen komen aan onze verlangens van seksueel genot en ook aan onze behoeften aan genegenheid en vriendschap. Sekstechnologie zou het lijden kunnen verlichten dat voortkomt uit eenzaamheid of gedwongen onthouding en stelt ons in staat om contact te houden met onze geliefden terwijl we wachten tot de pandemie voorbij is.
Al bij al kunnen we besluiten dat deze vervelende pandemie ons ook een kans kan bieden om meer “digiseksueel” te worden, oftewel seksueel georiënteerd op technologie.
Add comment