Charisma: 11 Tips Om Meer Charismatisch Te Worden
We kennen allemaal wel zo iemand die meteen de aandacht op zich vestigt zodra hij of zij de kamer binnenloopt. Deze mensen hebben vaak charisma, waardoor ze meteen anderen boeien.
Sommigen lijken ermee geboren te worden, maar misschien vraag ook jij je af of charisma aangeleerd kan worden?
Het goede nieuws is dat charismatische persoonlijkheidskenmerken aangeleerd kunnen worden.
In deze blogpost delen we 11 tips waarmee ook jij meteen meer charisma kan ontwikkelen.
1. Praat met je handen
Mensen die met hun handen praten worden volgens onderzoeken als betrouwbaarder en aantrekkelijker gezien. Een van de eerste dingen waar we naar kijken als we iemand ontmoeten zijn zijn of haar handen.
Het gebruik van handgebaren stelt anderen niet alleen op hun gemak, maar helpt je ook om beter te communiceren.
2. Spreek mensen aan met hun naam
Wat is er nu leuker om te horen dan je eigen naam? Als je iemands naam gebruikt, voelt hij of zij zich belangrijk en het feit dat je zijn of haar naam hebt onthouden, zorgt voor respect en bewondering.
Als iemand zich aan je voorstelt, onthoud dan extra goed zijn of haar naam en gebruik die vervolgens in het gesprek.
3. Let op je houding
Zorg dat je niet slungelig overkomt. Hierdoor voel je je minder zelfverzekerd en word je gezien als gereserveerd en onbenaderbaar. Door je lichaamshouding te veranderen, verander je je psychologie.
Als je rechtop staat en een krachtige houding aanneemt, geven je hersenen dopamine af, waardoor je je beter voelt en meer zelfvertrouwen hebt.
4. Luister meer dan je praat
Stel vragen. Houd oogcontact. Lach. Frons. Knik. Reageer niet zozeer verbaal, maar eerder non-verbaal.
Dat is alles wat je nodig hebt om de ander te laten zien dat hij of zij belangrijk is.
Als je dan toch spreekt, geef dan geen advies, tenzij het je gevraagd wordt.
Spreek alleen als je iets belangrijks te zeggen hebt en definieer belangrijk altijd als wat belangrijk is voor de andere persoon, niet voor jou.
5. Maak oogcontact
Oogcontact maken tijdens een gesprek laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat iemand te zeggen heeft, zonder dat je de aandacht wordt opgeëist.
Als je het moeilijk vindt om oogcontact te houden tijdens langere gesprekken, kan het nuttig zijn om je aandacht te richten op een ander kenmerk in de buurt van de ogen van de persoon, zoals zijn neus, bril of wenkbrauwen. Mensen met wie je praat zullen meestal niet in staat zijn om het verschil te zien als je dit doet, dus je kunt dit gebruiken om hetzelfde effect te bereiken in gesprekken totdat je je meer op je gemak voelt met het maken van direct oogcontact.
6. Glimlach
Eenvoudig, maar zeer effectief.
Glimlachen zet het beloningsmechanisme van de hersenen in werking op dezelfde manier als lichaamsbeweging dat doet, of het eten van chocolade. En glimlachen blijft zelden onopgemerkt; het geeft zowel jou als de ander een goed gevoel.
Volgens onderzoekers worden mensen die glimlachen gezien als betrouwbaar en gemakkelijker om mee samen te werken, en dit draagt natuurlijk bij aan je charisma.
7. Stel verhelderende vragen
Als je praat met iemand die een expert is in een onderwerp, stel dan meerdere vragen om te verduidelijken wat er aan je wordt verteld. Zo laat je de persoon met wie je praat zien dat je actief betrokken bent bij het gesprek en dat je hem of haar wil helpen.
8. Toon oprechte interesse
Het gebruik van non-verbale signalen, gezichtsuitdrukkingen en directe taal om opwinding en interesse te tonen in het onderwerp dat je bespreekt, helpt je gesprekspartner om zich meer betrokken te voelen bij jullie interactie. Door actief te luisteren en betrokken te blijven, zal je gesprekspartner zich meestal meer gewaardeerd voelen.
9. Complimenteer hem of haar
Het is aangetoond dat complimenten het gevoel van eigenwaarde van mensen tot wel 34% kunnen verhogen.
Charismatisch zijn heeft veel te maken met hoe je anderen laat voelen. Geef iemand de volgende keer eens een compliment de volgende keer dat je een gesprek hebt.
10. Wees empathisch
Als je je tijdens een gesprek bewust bent van hoe je gesprekspartner zich voelt en empathie voor hem of haar ontwikkelt, zal dat je op een natuurlijke manier naar een meer betekenisvolle verstandhouding leiden.
Als je empathie gebruikt om effectief in te schatten hoe je gesprekspartner zich voelt over het onderwerp dat aan de orde is, kun je het gesprek dienovereenkomstig sturen.
11. Wees nederig
Een charismatische persoonlijkheid behandelt meestal iedereen hetzelfde, ongeacht zijn of haar status. Dit is een opmerkelijk sympathieke eigenschap. Als je de ober die je een drankje aanbiedt op een evenement op dezelfde manier behandelt als je tegen de gastheer of gastvrouw praat, ben je meteen geliefd bij mensen – tenzij je ze allebei beledigt, natuurlijk!
Vergroot je charisma door beleefd en hartelijk te zijn tegen iedereen.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Charisma lijkt misschien een gave of een aangeboren persoonlijkheidstrek, maar veel gedragswetenschappers geloven dat het aangeleerd kan worden. Sommige onderzoekers zeggen dat charisma te maken heeft met je vriendelijkheid (emotionele aanspreekbaarheid) en je invloed (je vermogen om anderen te bewegen of te motiveren).
Andere mensen zullen je waarschijnlijk als charismatisch zien als je vaak lacht, hen in de ogen kijkt, met je handen communiceert en vaak hun naam zegt. Mensen zullen je ook sympathieker vinden als je een band met ze opbouwt door aandachtig te luisteren, je eigenaardigheden en kwetsbaarheden erkent en overeenkomsten met ze zoekt.
Echter kan charisma niet gedijen zonder authenticiteit, zonder echte nieuwsgierigheid en interesse in andere mensen. Begin daarmee en mensen zullen je onweerstaanbaar vinden.
Add comment