Borstonderzoek: Hoe Je Borsten Controleren
Oktober is de maand waarin borstkanker onder de aandacht wordt gebracht, en hier bij Ladykiller zorgen we natuurlijk graag voor alle borsten wereldwijd en zijn we borstbewust.
In dit artikel ontdek je enkele snelle en makkelijke manieren om je kokosnoten, tieten, borsten, meloenen (of hoe je ze ook wil noemen) te controleren.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het treft vooral vrouwen (ongeveer 1 op 8!) boven de 50 jaar. Echter kan het iedereen treffen ongeacht leeftijd en geslacht.
Door je borsten regelmatig in de gaten te houden, weet je beter hoe ze eruitzien en aanvoelen en kan je het je huisarts vertellen als je iets ongewoons opmerkt. Het is een superbelangrijke gewoonte die kan helpen om borstkanker vroeg op te sporen. Hoe eerder borstkanker namelijk wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing is.
Moet ik regelmatig zelf borstonderzoek doen?
Hoewel zelfonderzoeken je kunnen helpen om vertrouwd te raken met hoe je borsten er gewoonlijk uitzien en aanvoelen, raden artsen ze niet noodzakelijk aan. Studies hebben namelijk aangetoond dat ze je kans op overlijden aan borstkanker niet verlagen en het risico op onnodige biopsies kunnen verhogen. Ze zijn dus zeker geen vervanging voor reguliere mammografieën.
Echter kunnen ze wel nuttig zijn als je een hoog risico loopt op borstkanker. Ze kunnen je ook geruststellen als je tot de leeftijdsgroep behoort waarin jaarlijkse mammografieën niet worden aanbevolen zoals onder de 45 of boven de 55 jaar.
Oké, hoe controleer ik nu mijn borsten?
Hieronder vertel ik je hoe je je tietjes controleert:
Het eerste deel van je zelfonderzoek is een visuele controle. Voor dit deel moet je jezelf voor een spiegel plaatsen en je borsten vrijmaken (d.w.z. je topje en bh uittrekken).
- Doe je armen omhoog en kijk of u een verandering ziet of iets dat er ongewoon uitziet in je borst en je oksels. In het begin ben je misschien niet erg vertrouwd met de manier waarop je borsten eruitzien, maar hoe meer tijd je besteedt aan het ernaar kijken, hoe beter je ze leert kennen. De veranderingen waar je op moet letten zijn: plooien, bobbels, roodheid van de huid, aderen die meer opvallen dan normaal of zwelling in de oksel en/of rond het sleutelbeen. Let ook op het verschil in grootte tussen je borsten.
- Plaats vervolgens je handen op je heupen, buig voorover en leun naar voren. Kijk net als eerder, en let dit keer op veranderingen in de tepel zoals tepelinversie, korstjes, roodheid, zwelling, bloeding, afscheiding en verandering van richting of vorm.
Voor het tweede deel heb je je vertrouwde vingers nodig. Het kan helpen om dit deel onder de douche of liggend te doen.
- Begin met het onderzoeken van één borst met je andere hand. Gebruik drie vingers (vergeet niet je handen vooraf op te warmen!), begin aan de buitenrand van je borst en beweeg langzaam naar het midden in een cirkelvormige beweging. Controleer op knobbels (bewegend of vast), verdikkingen van de huid of oneffenheden. Ga door tot je de tepel bereikt.
- De volgende stap is je oksel. Trek met drie vingers en je andere hand cirkels en zoek ook hier naar knobbels of verdikkingen.
- Tenslotte vestigt je je aandacht op je tepel. Gebruik twee vingers om zachtjes op je tepel te drukken en controleer of er geen afscheiding uit komt.
Herhaal het tweede deel bij je andere borst en voilà, je bent klaar! Geef jezelf een schouderklopje en bedank jezelf dat je de tijd hebt genomen om voor je prachtige zelf te zorgen.
Wat moet ik doen als ik iets ongewoons opmerk?
Het eerste symptoom dat mensen opmerken is een knobbeltje of verdikking in het weefsel.
Als u vermoedt dat er iets niet in orde is, raak dan niet meteen in paniek! De meeste knobbeltjes in je borsten wijzen niet eens op kanker. Je arts is de enige die je kan vertellen of het knobbeltje dat je gevonden hebt goedaardig is of niet. Daarom is het juist zo belangrijk om een arts te raadplegen als je iets ongewoons opmerkt.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Maandelijks je borsten onderzoeken, helpt om ze gezond te houden en vroege tekenen van ziekte op te sporen. Je kan de stappen van een borstonderzoek opnemen in je gewone routine, zoals wanneer je je klaarmaakt om naar bed te gaan of een douche neemt. Met elk borstzelfonderzoek raak je meer vertrouwd met je lichaam.
Probeer van je borstonderzoeken ten minste een keer per maand een gewoonte te maken. Onderzoek jezelf enkele dagen nadat je menstruatie is afgelopen, wanneer je borsten het minst waarschijnlijk gezwollen en gevoelig zijn. Als je niet meer ongesteld wordt, kies dan een dag die je gemakkelijk kunt onthouden, zoals de eerste of de laatste dag van de maand. Als je weet wat voor jou normaal is, zal je je meer bewust zijn van veranderingen.
Add comment