Een Relatie Met Iemand Die Borderline Heeft: Een Overlevingsgids
Wanneer je een relatie hebt met een borderliner, weet je vast dat alles soms cyclisch kan aanvoelen. Het zal er nu en dan soms heel emotioneel en heftig aan toe gaan.
Meer leren over borderline kan je helpen er beter mee om te gaan.
Als je een relatie hebt met een borderliner, kan je het gevoel hebben dat je gegijzeld wordt. Je kan zelfs bang worden dat je partner zich verwondt als je hem of haar niet snel tevreden stelt. Omgaan met een partner met een borderline persoonlijkheidsstoornis vereist vaardigheden om crises te de-escaleren.
In dit artikel reik ik je de juiste hulpmiddelen en strategieën aan om je partner op weg te helpen naar herstel.
Maar eerst, wat is borderline precies?
Een borderline persoonlijkheidsstoornis is een geestelijke stoornis waarbij iemand onstabiele stemmingen en emoties, problemen met zijn/haar zelfbeeld, impulsief gedrag en problemen in relaties ervaart. Andere symptomen kunnen ook risicovol gedrag zijn, evenals zelfbeschadiging of suïcidaal gedrag.
Een studie toonde aan dat vrouwen met borderline meer chronische relatiestress en frequentere conflicten rapporteerden. En hoe ernstiger de borderline-symptomen van een persoon zijn, hoe minder tevredenheid hun partner rapporteert.
Een kenmerk van een borderline persoonlijkheidsstoornis is moeite hebben met het onderhouden van relaties.
Alleen een arts of geestelijk verzorger kan officieel de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis stellen, maar er zijn verschillende belangrijke symptomen die je kunt waarnemen die erop kunnen wijzen dat iemand een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze omvatten:
- Intense angst om afgewezen of verlaten te worden
- Snelle veranderingen tussen denken dat iemand perfect is en geloven dat ze slecht zijn
- Risicovol gedrag waaronder onveilige seks, gokken, drugsgebruik, of het opbouwen van schulden
- Dreigen met zelfmoord of zelfbeschadiging
- Moeite hebben met zich in te leven in andere mensen
- Stemmingswisselingen gaande van euforie tot intense schaamte of zelfkritiek
- Vaak zijn/haar humeur verliezen
Kan een relatie met iemand die borderline heeft werken?
Ondanks de intense en ontwrichtende symptomen hebben borderliners vaak veel positieve kwaliteiten die hen soms tot geweldige romantische partners kunnen maken. Bovendien beschrijven veel mensen die een romantische relatie hebben gehad met iemand met borderline hun partner als leuk, opwindend en gepassioneerd.
Borderliners melden vaak dat ze aan het begin van een nieuwe romantische relatie hun nieuwe partner “op een voetstuk” plaatsen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze hun perfecte match hebben gevonden – een zielsverwant die hen zal redden van al hun emotionele pijn.
Als partner van iemand met borderline is het heel fijn dat iemand zo veel voor je voelt en je nodig heeft.
Er ontstaan echter problemen wanneer de realiteit zich aandient. Wanneer iemand met borderline zich realiseert dat zijn/haar nieuwe partner net zoals ieder anders mens gebreken heeft, kan dat beeld van de perfecte, geïdealiseerde soulmate in duigen vallen.
Als gevolg daarvan kan de borderliner snel overgaan van idealisering naar devaluatie. Ze kunnen zelfs beginnen te denken dat hun partner een verschrikkelijk persoon is.
De sleutel tot het onderhouden van een relatie met iemand met borderline is het vinden van manieren om met deze cycli om te gaan en je partner aan te moedigen professionele hulp te zoeken om met de verstorende symptomen om te gaan en zijn/haar problematisch denken te verminderen. Naast individuele therapie kan relatietherapie nuttig zijn voor beide partners.
7 Stappen Om Een Relatie Met Iemand Die Borderline Heeft Te Overleven
1. Zorg eerst voor jezelf
Voordat je iets anders doet, moet je partner stoppen met je pijn te doen zodat je vooruitgang kan boeken in de relatie. Proberen te helpen als je slecht wordt behandeld, is niet veilig voor jou en zal je partner waarschijnlijk ook niet helpen.
De eerste stap is daarom dat je een grens moet stellen voor je eigen welzijn. Zeg bijvoorbeeld tegen je partner: “Ik kan niet bij je zijn tenzij ik me goed voel, en om me goed te voelen moet ik voorkomen dat je me pijn doet”.
Als je partner zegt niet te kunnen stoppen, heeft hij/zij waarschijnlijk professionele hulp nodig voordat je enige vooruitgang kunt boeken. Het doel van deze stap is dat je je partner laat weten dat je je niet laat misbruiken.
2. Stel grenzen en houd je daaraan
Mensen met borderline proberen andere mensen voor hen te laten doen wat ze zelf zouden moeten doen. En vaak slagen ze daarin, omdat de ander gewoon wil stoppen met ruzie maken, geven ze toe aan de borderliner.
Zeg in plaats daarvan tegen je partner: “Ik doe niet mee aan iets dat ongezond is.” Dat kan betekenen dat je erop staat dat hij/zij geen drugs of alcohol in huis gebruikt, of dat je niet meedoet als hij/zij dat wel doet. Het kan betekenen dat je weggaat als je partner tegen je schreeuwt of je kleineert.
3. Stel ook emotionele grenzen
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis spelen in op de emoties van mensen om hen heen.
Ze denken vaak iets in de zin van: ‘Als ik boos ben, moet jij ook boos zijn,' dus creëren ze een omstandigheid die de ander ook boos maakt.
Als je deze trends kunt herkennen, kom je al een heel eind in de richting van het stoppen van deze afhankelijke cyclus.
Zeg bijvoorbeeld tegen je partner: “Je bent boos. Ik begrijp het. Ik hoef niet boos te zijn om te begrijpen dat je boos bent. We kunnen over je boosheid praten, maar ik tolereer niet dat je tegen me schreeuwt.”
Als hun destructieve gedrag niet stopt, kun je zeggen: “Je moet dit zelf oplossen.”
4. Vervang ongezonde verbinding door gezonde verbinding
Vechten met of je verdedigen tegen een partner die je slecht behandelt, ontneemt je interesse en vermogen om leuke dingen met hem of haar te doen. Dat maakt het moeilijker om je met je partner te verbinden.
Loop weg als ze je slecht behandelen, neem tijd voor jijzelf en maak emotionele ruimte vrij voor positieve interacties, zoals samen een film kijken of een wandeling maken. Dit zijn positievere manieren om liefde aan elkaar te tonen.
5. Wees consequent
Consequent zijn is zo belangrijk omdat borderliners ervan houden om je grenzen te testen. Als je een grens stelt, kunnen ze kijken op welke manieren ze die grens kunnen overschrijden. Als het patroon tussen jullie al lange tijd is dat grenzen worden opgerekt of doorbroken, zal dat niet van de ene op de andere dag veranderen.
Je kan je grens niet zomaar op een dag veranderen en verwachten dat een partner met borderline er zich aan zal houden. Op korte termijn zal hij of zij hoe dan ook je grenzen weer testen. Dat betekent dat de dingen waarschijnlijk eerst erger worden voordat ze beter worden.
Als je echter voorbij dat deel kunt komen, en als je heel consequent bent, zal een borderline uiteindelijk je grenzen gaan accepteren. Ze zullen natuurlijk niet ophouden met je grenzen te testen, maar het zal wel steeds minder worden.
6. Steun de behandeling van je partner
Er zijn geen medicijnen die specifiek een borderline persoonlijkheidsstoornis behandelen. Maar er zijn wel therapieën, zoals dialectische gedragstherapie. Proberen om een borderliner in een dergelijk programma te krijgen is zeer nuttig, omdat het hem of haar gezondere manieren leert om met anderen om te gaan. Zoek een therapeut die ervaring heeft met mensen met borderline.
Geef erkenning als je partner vooruitgang boekt. Geef complimenten en commentaar op alle positieve veranderingen en gedragingen die je opmerkt.
7. Weet wanneer het tijd is om de relatie te verbreken
Als een borderliner continu je grenzen blijft testen zonder dat hij of zij verandert, kan het tijd zijn om een einde te maken aan de relatie. Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om het uit te maken? Hier zijn een paar dingen om op te letten.
- Fysiek geweld. Niemand zou in een relatie moeten blijven waar sprake is van aanhoudend fysiek geweld. Iemand zal gewond raken, de politie zal erbij betrokken worden en daar kan sowieso niets goeds uit voortkomen.
- Te veel grenzen. Als er zo veel onderwerpen of soorten interacties zijn die je moet vermijden om te voorkomen dat je partner uitvalt, zijn de meeste bronnen van potentiële communicatie, intimiteit en verbinding opgebruikt.
- Je partner is niet bereid om te veranderen. Als de persoon volhoudt dat er niets mis is met hem of haar en dan het allemaal aan jou ligt, dan is dat een enorme rode vlag. Je zal dan waarschijnlijk je koffers moeten pakken.
- De stemming is altijd gespannen. Loop je de hele tijd ellendig rond? Als je je de hele dag, elke dag, rot voelt over deze relatie, dan is het tijd om er een punt achter te zetten.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Als je partner een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, kun je in een relatiecyclus van hoogte- en dieptepunten terechtkomen.
Je partner probeert jou of je relatie niet opzettelijk te kwetsen. Vaak zijn ze innerlijk kritisch en geven ze zichzelf de schuld en niet jou. Dit hoort bij het leven met een psychische aandoening zoals borderline.
Hoewel relaties uitdagend kunnen zijn wanneer één of beide partners borderline hebben, zijn gezonde banden nog steeds mogelijk.
Meer leren over borderline en professionele hulp zoeken kunnen nuttige stappen zijn.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment