Bindingsangst: Symptomen
Misschien vraag je je af waarom je partner zich niet volledig wil inzetten voor een toekomst met jou. Misschien heeft hij of zij last van bindingsangst.
Mensen die deze angst hebben zijn vaak zo bang om zich te binden dat ze niet in staat zijn om duurzame, langdurige relaties aan te gaan. Vaak hebben ze moeite met zich kwetsbaar op te stellen.
Bindingsangst kan allerlei oorzaken hebben, zoals bezorgdheid voor afwijzing, onzekerheid over wat je een partner te bieden hebt of angst voor relaties in het algemeen op basis van je eigen persoonlijke ervaringen.
In deze blogpost gaan we dieper in op wat bindingsangst is, lijsten we de symptomen voor je op en vertellen we hoe je bindingsangst kan overwinnen in een relatie die je dierbaar is.
Maar allereerst, wat is bindingsangst precies?
De onzekerheid over wat er te wachten staat na het nemen van een grote beslissing kan sommige mensen met bindingsangst onzeker maken.
Voor zo iemand zijn deze beslissingen moeilijker te nemen. Daardoor stellen ze ze vaak uit of laten ze deze zaken aan anderen over.
Echter kan iemand met bindingsangst wel gevoelens hebben. Ze kunnen verliefd zijn, tijd met je willen doorbrengen en zelfs verlangen naar toenadering. Toch hebben ze het vaak moeilijk met de toewijding en betrokkenheid die dit vereist.
En hoe weet ik of ik zelf bindingsangst heb?
Het is niet altijd makkelijk om een patroon in je liefdesleven te herkennen. Echter zijn hier enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je bindingsangst hebt:
- Je vorige relaties waren eerder kort.
- Je bent bang voor afwijzing.
- Je voelt je soms onzeker.
- Je voelt je in je relatie niet emotioneel betrokken of verbonden.
- Je vindt het moeilijk om te praten over de toekomst van je relatie.
- Je hebt moeite met intimiteit in je relatie.
- Je duwt je partner vaak weg.
- Je hebt moeite met je kwetsbaar op te stellen en bent eerder defensief.
Natuurlijk zijn sommige gesprekken ingewikkelder dan andere, en het is oké om je soms ongemakkelijk te voelen. Maar als je je echter zo ongemakkelijk voelt dat je emotionele gesprekken vermijdt of je eigen emoties niet toont, kan dat een teken zijn van bindingsangst.
Wat zijn de oorzaken van bindingsangst?
Er zijn een aantal factoren die bindingsproblemen kunnen veroorzaken. Deze oorzaken zijn vaak angsten over de relatie, zoals angst om gekwetst te worden, angst om met de verkeerde persoon te zijn, angst dat het niet goed komt, en andere relatiegerelateerde angsten.
Als iemand in zijn kindertijd of jeugd of in een vorige relatie een trauma heeft opgelopen of een moeilijke breuk heeft meegemaakt, kan dat in de toekomst tot bindingsangst leiden.
Andere factoren kunnen voortkomen uit de ervaringen in de opvoeding en de familiegeschiedenis. Deze invloeden kunnen iemands gehechtheidsstijl vormen. Denk aan een moeilijke scheiding van ouders, veeleisende of verstikkende ouders of zelfs een te grote nabijheid van ouders.
Hoe kan ik bindingsangst overwinnen?
Bindingsangst in een relatie hoeft niet altijd een probleem te zijn. Hieronder ontdek je enkele strategieën die je kunnen helpen om met je binsingsangst om te gaan.
- Praat met je partner. Een van de beste manieren om bindingsangst te overwinnen is open en eerlijke communicatie. Het is belangrijk dat je op één lijn zit met je partner.
- Bespreek de mogelijkheid van een fobie. Mensen met een bindingsfobie hebben meer kans om vooruitgang te boeken als ze hun angststoornis erkennen. Als je niet zeker weet hoe je dit gesprek moet aanpakken, overweeg dan de hulp in te roepen van een therapeut of psycholoog.
- Respecteer de grenzen van je partner. Dwing jje partner niet om een grotere verbintenis aan te gaan wanneer hij of zij daar nog niet klaar voor is.
- Overweeg relatietherapie. Gesprekstherapie met een therapeut of psycholoog kan ongelooflijk nuttig zijn om je angst te overwinnen en de communicatie met je partner te verbeteren.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Hoewel bindingsangst relaties moeilijker kan maken, maakt het intieme, langdurige relaties niet onmogelijk. Het vergt alleen wat extra werk en eerlijke communicatie.
In veel gevallen kan iemand met een bindingsangst deze angst overwinnen door professionele hulp te zoeken. Het is echter wel belangrijk dat de persoon met bindingsangst deze beslissing voor zichzelf neemt.
Het feit dat je dit leest, betekent dat je ofwel hoopvol bent over het stoppen van een negatief patroon, of dat je probeert te navigeren in een relatie met iemand die bang is om zich te binden. In beide gevallen ben je niet alleen.
Inzicht in de hoofdoorzaak van je angst en open communicatie kunnen een weg banen naar een diep bevredigende relatie.
Add comment