Aseksueel: Elke Vraag Die Je Ooit Had, Beantwoord
Zelfs nu mensen zich meer bewust worden van LGBTQ+ identiteiten, wordt aseksualiteit door velen nog steeds slecht begrepen.
Hier is wat je moet begrijpen over aseksueel zijn, ook wel “ace” genoemd.
Wanneer mensen denken aan seksuele geaardheid, verwijzen ze meestal naar iemands seksualiteit (wat de kwaliteit of staat van seksueel zijn betekent). Maar seksuele geaardheid is niet alleen beperkt tot het vermogen van een persoon om seksuele aantrekking te ervaren. Er zijn mensen die geen seksuele aantrekking voelen tot mensen van welk geslacht dan ook, en ook dit is een seksuele geaardheid die aseksualiteit wordt genoemd.
Dit artikel verkent het aseksuele spectrum en de diversiteit aan emoties en gedragingen die onder de paraplu van aseksualiteit vallen. Dit omvat mensen die niet-seksuele vormen van aantrekking ervaren of die slechts af en toe seksuele aantrekking ervaren.
Wat is aseksueel?
Tot voor kort gingen veel mensen ervan uit dat iedereen zich seksueel aangetrokken voelde tot een of ander. Maar in feite ervaren sommige mensen helemaal geen seksuele aantrekking. Dat wil zeggen, ze hebben geen interesse in seks in het algemeen, ongeacht met wie het is. Dat is waar het concept van aseksualiteit om de hoek komt kijken.
Volgens de National LGBTQ Task Force is aseksualiteit een seksuele geaardheid waarbij een persoon weinig of geen seksuele aantrekking of verlangen ervaart. De term is echter breed, en het kan een verschillende betekenis hebben voor verschillende mensen die zich er op verschillende manieren mee identificeren. Voor sommigen gaat het meer om een gebrek aan seksueel verlangen in het algemeen, terwijl het voor anderen gewoon een gebrek aan verlangen is naar iemand in het bijzonder.
Over het algemeen gaat aseksueel zijn over hoe iemand seksueel verlangen en/of seksuele aantrekking ervaart, en betekent het niet noodzakelijk iets in het bijzonder over iemands seksuele gedrag. Sommige aseksuele mensen staan neutraal tegenover seksuele activiteiten, terwijl anderen er actief van worden afgeschrikt. Sommige aseksuele mensen hebben wel seks en genieten er zelfs van; zij ervaren er gewoon geen verlangen naar.
Wat is het aseksuele spectrum?
Aseksualiteit bestaat uit een spectrum dat gaat van “helemaal geen seksuele interesse of gevoelens” tot “misschien seks onder zeer specifieke omstandigheden”. Sommige mensen voelen zich misschien meer op hun gemak als ze zeggen dat ze op het aseksuele spectrum zitten dan als ze zichzelf als aseksueel classificeren, omdat het speelruimte laat voor verschillende gradaties van de identiteit.
Tekenen die erop wijzen dat je misschien aseksueel zou kunnen zijn
Hier zijn enkele tekenen dat je aseksueel zou kunnen zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat aseksualiteit verschillende dingen kan betekenen voor verschillende mensen, en niet al deze zullen van toepassing zijn op alle aseksuele mensen.
1. Je bent niet geïnteresseerd in seks.
Het kan zijn dat je nooit veel interesse hebt gehad in het aangaan van seksuele activiteiten, of dat je geprobeerd hebt om intiem met iemand te zijn maar niet opgewonden bent geraakt.
2. Andere mensen winden je niet op.
Sommige aseksuele mensen ervaren wel degelijk seksuele verlangens en masturberen. Maar de meeste aseksuele mensen zullen niet opgewonden raken als reactie op andere mensen. Het is alsof je voelt dat iemand aantrekkelijk is, maar je er niet toe aangetrokken bent.
3. Je verhoudt je niet tot de seksualiteit van andere mensen.
Aseksuele mensen voelen zich vaak vervreemd als de mensen om hen heen praten over hun verlangen naar seks of gevoelens van seksuele aantrekking. Ze snappen echt niet waarom de mensen om hen heen zo gemotiveerd lijken door seks.
4. Het label resoneert met jou.
Uiteindelijk is er geen test die je zal vertellen of je aseksueel bent. Het komt allemaal neer op hoe je je voelt.
Mensen die niet aseksueel zijn, genieten misschien nog steeds niet altijd van seks of zijn niet supergemotiveerd om het te hebben, omdat er ook binnen seksualiteit veel variatie is. Maar als iemand aseksualiteit ontdekt als een potentiële zelfidentiteit en echt het gevoel heeft van “dat is het, dat verklaart het”, dan is hij of zij waarschijnlijk “ace”.
Kunnen aseksuele mensen verliefd worden?
Een populaire misvatting is dat aseksuele mensen niet verliefd kunnen worden – maar dat kunnen ze absoluut wel.
Seks is absoluut niet hetzelfde als liefde. Iemand die niet de neiging heeft om verliefd te worden, zou zichzelf eerder als aromatisch bestempelen. Sommige aseksuele mensen krijgen een romantische relatie, en sommigen hebben een seksuele relatie met hun partner.
Kun je aseksueel worden?
Net zoals het niet echt duidelijk is wat iemand heteroseksueel maakt, weten we ook niet wat iemand aseksueel maakt. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze altijd al zo waren, terwijl anderen aseksueel kunnen worden omdat ze het gevoel hebben dat de maatschappelijke conventies rond hoe mensen seks hebben niet voor hen werken.
Waar je je in het aseksuele spectrum bevindt, kan in de loop van je leven veranderen. Sommige vrouwen beginnen zich bijvoorbeeld te identificeren als aseksueel als gevolg van hormonale verschuivingen rond de menopauze. Sommige jonge mensen beginnen zich als aseksueel te identificeren nadat ze seks hebben gehad en zich realiseren dat ze er niet van genieten. Maar heel vaak, als iemand “uit de kast” komt als aseksueel, erkent het in feite wat ze altijd al gevoeld hebben.
Ik heb geen enkele zin in seks: ben ik nu aseksueel?
Je kunt je afvragen of je aseksueel bent als je een lager libido hebt ervaren dan normaal of in vergelijking met anderen. Zelfs onder alloseksuele mensen (aka mensen die niet in het aseksuele spectrum zitten), is het gebruikelijk om soms geen zin in seks te hebben.
Het belangrijkste verschil tussen aseksueel zijn en een lager libido hebben is of je het gevoel hebt dat dit gebrek aan interesse in seks de kern is van wie je bent of slechts een uitdaging waarmee je wordt geconfronteerd. Het gevoel dat je niet opgewonden kunt raken (ook al wil je dat wel) is vaak gekoppeld aan een psychologisch, fysiologisch of relationeel probleem dat mensen kunnen oplossen, terwijl aseksualiteit een intrinsieke eigenschap is die je waarschijnlijk niet kunt veranderen en ook niet per se zou willen veranderen.
Iemand met een laag libido voelt waarschijnlijk nog steeds interesse of aantrekkingskracht, maar er zit niet veel brandstof in de motor, om het zo maar te zeggen – geen, of een zeer beperkt, gevoel van drang. Ze kunnen hier echt ontevreden over zijn en zouden graag hun oude ik terug willen krijgen. Een aseksueel persoon, zodra hij of zij zich comfortabel voelt met zichzelf zoals hij of zij is, zal dit waarschijnlijk niet zo voelen.
Conclusie
Aseksueel zijn is normaal, en er is niets mis met aseksueel zijn. Sommige mensen voelen gewoon nooit de behoefte om te proberen hun verlangen naar seksuele intimiteit te vergroten.
De manier waarop je je seksualiteit, geaardheid en identiteit definieert is jouw keuze, en alleen jij kunt beslissen wat aseksueel voor jou betekent.
Uiteindelijk kun je altijd de identificatie(s) kiezen waar jij je het prettigst bij voelt voor jezelf. Als je besluit om geen labels te gebruiken om jezelf te beschrijven, dan is dat ook helemaal prima.
Het aseksuele spectrum stelt mensen in staat hun seksuele geaardheid zonder oordeel te verkennen en etiketten af te werpen die misschien niet pasten bij hoe zij zichzelf zien. Dit omvat ook het omarmen van aseksualiteit als een gezonde component van de menselijke seksualiteit.
Zorg er alleen wel voor dat je duidelijk bent met een eventuele romantische partner, zodat de verwachtingen aan alle kanten duidelijk zijn.
Add comment