Hoe Een BDSM Contract Opstellen: Do's & Dont's
Of je nu helemaal nieuw bent in de wereld van BDSM of eindelijk klaar bent om de voorwaarden van jullie BDSM relatie op papier te zetten, in deze gids vertellen we je hoe je dat goed moet doen.
In elke romantische relatie is het fijn om precies te weten wat er van je verwacht wordt. Dit geldt vooral als je in een BDSM-relatie zit, waarbij je fysieke en emotionele welzijn in het geding kan komen als er geen veilige, consensuele grenzen zijn vastgelegd voordat je de lichten dimt.
De details van een BDSM-spel moeten altijd van tevoren openlijk worden besproken, met gelijke inbreng van alle partijen (ja – zelfs jullie, onderdanigen!) Als je in de onderhandelingsfase zit van het verkennen van je grenzen, verlangens en ga zo maar door, dan vinden veel mensen het nuttig om dat op papier te zetten in de vorm van een BDSM contract. Dit kan zo simpel zijn als het opstellen van een paar regels op een kladje, of zo formeel als in de vergaderzaalscène in “Vijftig Tinten Grijs”. De omvang van elk BDSM contract wordt bepaald door persoonlijke voorkeur en wat jullie nodig hebben om het meeste te halen uit de machtsdynamiek in jullie relatie.
Wat moet ik weten over BDSM contracten?
BDSM contracten zijn een echt hulpmiddel dat al tientallen jaren door de kinkgemeenschap wordt gebruikt (hoewel ze pas in de schijnwerpers kwamen te staan na de release van “Vijftig Tinten Grijs”). Hoewel je zeker geen formele zakelijke kleding hoeft aan te trekken en tegenover elkaar hoeft te zitten in een vergaderzaal met glazen panelen wanneer je het gesprek voert, moet je wel bedenken dat de meest succesvolle BDSM contracten het resultaat zullen zijn van formelere gesprekken dan je dagelijkse pillow talk. Als je gewoon terloops vertelt wat je wel en niet lekker vindt in bed, dan mis je net wat een BDSM-relatie zo opwindend kan maken. Wees dus niet bang om het gesprek te beginnen op een manier die voor jou gestructureerd aanvoelt.
Het hebben van een contract is zowel nuttig voor beginners als voor beoefenaars die al lang kinky bezig zijn. Contracten kunnen de verwachtingen voor scènes en de relatie tussen de betrokkenen vastleggen en kunnen alle partijen helpen elkaars grenzen te begrijpen. Van het grootste belang in de kinkgemeenschap zijn de grondbeginselen van ‘veilig, gezond, consensueel' en een contract kan ervoor zorgen dat het spel zich aan deze principes blijft houden.
Of je nu experimenteert met bondage of je wilt verdiepen in elektrospel, je kunt verwachten dat een contract je bedoelingen duidelijk maakt, wat zal resulteren in betere communicatie en minder conflicten. Als je twijfelt, laat de onderdanige dan het gesprek leiden. Hoewel dit contract een gelijkwaardig instrument wordt voor beide partners, moet de onderdanige de bevoegdheid krijgen om een primaire of actieve rol te spelen in de inhoud om er zeker van te zijn dat zijn of haar grenzen glashelder zijn.
8 Essentiële elementen voor het opstellen van een BDSM contract
Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat de volgende 8 elementen in je overeenkomst worden opgenomen:
- De duur van het contract. Het is belangrijk om te begrijpen dat elke partij het recht heeft om het contract te beëindigen wanneer zij dat nodig acht. Je wilt echter wel een begin- en einddatum voor je overeenkomst vastleggen – dat is handig om verwachtingen te stellen, te plannen en een goed gedefinieerde verbintenis tussen alle partners te bevorderen. Bovendien geeft het alle betrokkenen een vaste datum waarop ze opnieuw kunnen onderhandelen.
- Hoe noemen jullie elkaar tijdens een scène? Je wilt meteen duidelijk maken wie erbij betrokken is, welke rol ze zullen spelen tijdens de duur van het contract en hoe elke partij zal worden aangesproken. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om het benoemen van namen.
- Fysieke en emotionele implicaties die relevant kunnen zijn bij het spel. Door een gezondheidsverklaring aan je contract toe te voegen, kunnen beide partijen aangeven of ze fysieke of emotionele problemen hebben die een scène zouden kunnen veranderen. Hoewel dit misschien een domper op de stemming lijkt, is het noodzakelijk dat jullie het eens zijn over SOA's als er lichaamsvloeistoffen worden uitgewisseld; allergieën als jullie van plan bent om slagroom en chocoladesaus te gebruiken; of emotionele triggers als een van de partijen een trauma uit het verleden verwerkt of onder druk staat.
- Verwachtingen die verder gaan dan het seksuele. Het is makkelijk om je een meester/sub-relatie voor te stellen die bestaat uit regelmatige orale service en billenkoek, maar een contract kan ook handig zijn om te bepalen hoe jullie relatie zich buiten de slaapkamer ontvouwt. Zal de onderdanige een armband of bedeltje dragen om aan te geven dat hij/zij eigenaar is terwijl hij/zij zijn/haar normale programma volgt? Wordt er van ze verwacht dat ze zich uitkleden zodra ze het huis binnenkomen? Of, nadat de scène is afgelopen, zullen de Dominant en de onderdanige terugkeren als gelijken? Dit zijn vragen die je samen moet beantwoorden bij het invullen van de “rollen en verwachtingen” in je contract.
- Harde en zachte grenzen, voor alle partijen. Het vooraf aangeven van je “harde grenzen” of je niet-onderhandelbare regels is een veilige manier om ervoor te zorgen dat niemands grenzen worden overschreden als het er verhit aan toe gaat. Dit geldt ook voor de Dominant, ook al lijkt het waarschijnlijker dat zij eerder grenzen zullen vervagen dan de onderdanige. Iedereen verdient het om gelijkwaardig gehoord te worden als ze aangeven wat ze willen verkennen en waar ze helemaal geen zin in hebben.
- Het gebruik van veiligheidswoorden. Het hebben van een vooraf overeengekomen veiligheidswoorden, een zin of signaal dat het spel stopt of vertraagt is essentieel om duidelijke grenzen te stellen en ervoor te zorgen dat het comfortniveau tijdens het spel wederzijds wordt gerespecteerd. Hoewel veel dominanten en onderdanigen vertrouwen op het stoplichtsysteem (“rood” om te stoppen, “geel” om voorzichtig verder te gaan), kunnen veiligheidworden beter voelen voor jou en je speelpartner(s).
- Overeengekomen overtredingen (en vervolgens straffen). Het gewicht van elke individuele overtreding hangt volledig af van jullie unieke situaties. Voor sommige koppels kan het vergeten om de Dominant bij de juiste aanspreektitel te noemen resulteren in een verbale waarschuwing; voor anderen kan het een impact spel rechtvaardigen. Gebruik jullie contract om te begrijpen hoe belangrijk jullie regels voor elkaar zijn en wijs straffen dienovereenkomstig toe. Het is de moeite waard om op te merken dat niet alle BDSM-beoefenaars het idee van straffen leuk vinden, dus als dit voor jou niet natuurlijk aanvoelt, hoef je het niet in je contract op te nemen.
- Vergeet de nazorg niet. Van knuffelen tot het aanbieden van water of snacks tot het hebben van een rustig gesprek, het belang van de nazorg kan niet worden onderschat. Dit vastleggen in je contract is een geweldige manier om ervoor te
zorgen dat ieders wensen worden gehoord.
BDSM contract: alle do's en don'ts
Er is geen goede of foute manier om je contract in te kleuren, maar als je vragen, twijfels of zorgen hebt, zijn hier enkele richtlijnen:
- Leg jezelf of je partner niet te veel beperkingen op. Als je met een balpen de bijzonderheden van je seksleven op een rijtje zet, is dat genoeg om van iedereen een miniatuuradvocaat te maken, maar maak niet de fout om zo diep in je contract te duiken dat je het plezier van het spel verliest. Hoewel het belangrijk is om alle dingen op te nemen die je niet zou doen, vinden sommige koppels dat ze meer creativiteit hebben door alle dingen die ze wel zouden doen voor interpretatie open te laten. Je wilt geen overweldigende situatie creëren waarin je contract tot op de letter moet worden aangepast als er een regel wordt veranderd, toegevoegd of verwijderd. Richt je in plaats daarvan op de bredere reikwijdte van jullie dynamiek en de algemene principes die jullie belangrijk vinden voor jullie unieke rollen.
- Beschouw het contract NIET als bindend. Onthoud: Contracten zijn bedoeld om opnieuw over te onderhandelen. Omstandigheden veranderen, behoeften veranderen en als jullie als mensen veranderen, en zo zou je jullie contract ook moeten zien.
- Voel je niet buitengesloten als je polyamorie beoefent. Hoewel veel standaard BDSM contracten ruimte bieden voor een dominante en een onderdanige, moedigen we je aan om het je eigen te maken door extra partijen toe te voegen als dat deel uitmaakt van jullie relatiedynamiek.
- Zet de toon voor de onderhandelingen. Ik raadt aan om duidelijk en beknopt te zijn als je het idee van een contract met je partner benadert. Je hoeft niet te zeggen: ‘We moeten nu gaan zitten en dit uitpraten', maar zorg ervoor dat iedereen kan onderhandelen over de voorwaarden van dat contract, zodat het een accurate weerspiegeling is van wat jullie allebei willen.Ik raad je aan om wat sexy lingerie te dragen en een kaarsje aan te steken voordat je begint.
- Denk er ook aan om een verantwoordingspersoon in te schakelen. Hoewel het essentieel is om de details van het contract tussen de medeondertekenaars te houden om het vertrouwen in de toekomst te behouden, kan het laten weten van jullie beslissingen aan een derde “verantwoordingspersoon” een belangrijke rol spelen om iedereen veilig te houden. Of het nu een therapeut, een mentor of een vertrouwde vriend is, het delen van de details van jullie overeenkomst met iemand die kan helpen om de dominante verantwoordelijk te houden voor zijn of haar daden.
- Houd het leuk. Uiteindelijk is genieten van jezelf en van je partner(s) de kern van een erotische machtsuitwisseling – dus vergeet zeker niet om een beetje plezier te hebben. Als contracteren niet iets is wat je doet aan het begin van een scène of als onderdeel van het formaliseren van een relatie, overweeg dan om er een afspraakje van te maken. Organiseer een etentje, open een lekkere fles wijn (als je daarvoor kiest) en bespreek wat je wel of niet in je eigen contract zou willen opnemen. Het is niet omdat je een formeel document opstelt, dat de handeling om het op te stellen ook stoffig en formeel moet zijn.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Als je een BDSM contract opstelt, heb je een belangrijke stap gezet op weg naar een bevredigende BDSM-relatie die zowel veilig, gezond en vrijwillig is.
Als je eenmaal de puntjes op de i hebt gezet, sla je contract dan ergens op waar elke betrokken partij toegang tot heeft, voor het geval er nog eens naar verwezen moet worden. Dit kan op een gedeelde schijf zijn, of gewoon uitgeprint en opgeborgen in het nachtkastje. Houd in gedachten dat jullie contract niet wettelijk bindend is – het is flexibel en onderhevig aan verandering, net als jullie relatie. Bewaar het ergens waar het veilig is, maar waar je het altijd kunt opvragen en aanpassen.
Weet ook dat je in de toekomst niet elke keer je contract tevoorschijn hoeft te halen als je op het punt staat in bed te springen. Maar als een voorwaarde van jullie overeenkomst wordt geschonden of verbroken, met name een voorwaarde die jullie vertrouwen schaadt, onthoud dan: jullie kunnen altijd terugkomen op de kernprincipes van jullie relatie, inclusief de reden waarom jullie überhaupt een contract hebben opgesteld.
Add comment