De Pil: Alles Wat Je Altijd Al Wilde Weten, Maar Nooit Durfde Vragen
De pil is een vorm van anticonceptie die voor 99% effectief is in het voorkomen van zwangerschap – mits je ze elke dag consequent inneemt.
Daarnaast bevat de pil hormonen die je menstruatie reguleren, PMS-symptomen verminderen, het risico op eierstok- en baarmoederkanker verlagen, acne verbeteren en zelfs endometriose behandelen.
Als ook jij overweegt om de pil te gaan slikken, ben je zeker niet alleen. De pil is een van de populairste voorbehoedsmiddelen. En daar zijn goede redenen voor. De pil is niet alleen effectief, maar ook makkelijk in gebruik.
Allereerst, wat is de pil?
De anticonceptiepil (ook wel “de pil” genoemd) is een dagelijkse pil die de werking van de hormonen in je lichaam verandert om een zwangerschap te voorkomen.
Er zijn 2 soorten pillen verkrijgbaar in Nederland – de combinatiepil, beter bekend als ‘de pil', en de pil met alleen progestageen. De combinatiepil bevat de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze zijn vergelijkbaar met hormonen die door de eierstokken worden geproduceerd. De pil met alleen progestageen bevat alleen progestageen.
De pil is 99% effectief in het voorkomen van zwangerschap – maar alleen als je hem elke dag precies zoals voorgeschreven neemt.
In tegenstelling tot andere vormen van anticonceptie, zoals condooms, beschermt de pil wel niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Je moet naast de pil aanvullende bescherming gebruiken om je risico op soa's te verkleinen.
Hoe werkt de pil?
De meeste anticonceptiepillen zijn “combinatiepillen” die een mix van de hormonen oestrogeen en progesteron bevatten om je eisprong (het vrijkomen van een eicel tijdens je maandelijkse menstruatiecyclus) te voorkomen. Er kan geen zwangerschap ontstaan als een vrouw geen eisprong heeft, omdat er dan geen eicel is die bevrucht kan worden.
De pil werkt ook door het verdikken van het slijm rond de baarmoederhals, waardoor het moeilijk wordt voor het sperma om de baarmoeder binnen te dringen en eventuele eicellen te bereiken.
Hoe moet ik de pil innemen?
De meeste combinatiepillen worden geleverd in een 21-dagenverpakking of een 28-dagenverpakking. Gedurende 21 dagen neem je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip één hormoonpil. Afhankelijk van de verpakking stop je 7 dagen met de anticonceptiepil (zoals in de 21-daagse verpakking) of neem je 7 dagen een pil zonder hormonen (de 28-daagse verpakking). Je wordt ongesteld als je stopt met de pillen die hormonen bevatten. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan het 28-dagen pakket omdat ze dan de gewoonte houden om elke dag een pil te nemen.
De pil werkt het beste als hij elke dag op hetzelfde tijdstip wordt ingenomen, ongeacht of je nu wel of niet seks gaat hebben.
De eerste 7 dagen nadat je de pil begint te slikken, gebruik je best een tweede vorm van anticonceptie, zoals condooms, om een zwangerschap te voorkomen.
Hier zijn enkele manieren om je te helpen herinneren dat je je pil elke dag moet innemen:
- Gebruik een reminder app of stel een alarm in op je telefoon.
- Bewaar je pilverpakking naast iets wat je elke dag gebruikt (zoals je tandenborstel of de oplader van je telefoon).
- Bewaar je pillen in je tas zodat je ze altijd bij je hebt.
- Wees pilmaatjes met vriendinnen of familieleden die ook elke dag medicijnen gebruiken en help elkaar herinneren.
Als je de pil een keertje overslaat of vergeet in te nemen, ben je niet beschermd tegen een zwangerschap en heb je ook een andere vorm van geboortebeperking, zoals condooms, nodig.
Kan de pil bijwerkingen hebben?
Als je de pil voor het eerst gebruikt, kun je bijwerkingen ervaren. De bijwerkingen gaan meestal na een paar maanden weg. Mogelijke bijwerkingen van het gebruik van de pil zijn:
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Prikkelbaarheid of humeurigheid
- Gevoeligheid of zwelling van de borsten (borst)
- Bloedverlies tussen de menstruaties door (abnormale menstruatie)
Vertel het je zorgverlener als je last hebt van bijwerkingen die niet verbeteren. Misschien moet je overstappen op een ander merk van de pil. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak na verloop van tijd. Het is niet aangetoond dat de pil gewichtstoename veroorzaakt.
Voor wie is de pil geschikt?
De pil biedt een uitstekende bescherming tegen zwangerschap wil, dus ze is voor iedere vrouw geschikt, op voorwaarde dat ze niet vergeet elke dag haar pil te nemen.
In sommige gevallen maken medische of andere aandoeningen het gebruik van de pil minder effectief of risicovoller. De pil wordt bijvoorbeeld afgeraden voor vrouwen met bloedstolsels, leverproblemen of migraine. vrouwen met onverklaarbaar vaginaal bloedverlies (bloedverlies dat niet tijdens de menstruatie optreedt) of mensen die denken dat ze zwanger zijn, praten best eerst met een arts of zorgverlener alvorens met de pil te beginnen.
Kan ik de pil gebruiken na een zwangerschap?
Als je borstvoeding geeft, gebruik de pil dan niet totdat je baby 6 weken oud is. De pil kan namelijk de toevoer van moedermelk verminderen en het risico op trombose verhogen. In deze periode kunnen andere anticonceptiemiddelen een betere keuze zijn.
En wat na een miskraam of abortus?
Als je een miskraam of abortus hebt gehad, kun je tot 5 dagen daarna met de pil beginnen en ben je meteen beschermd tegen een zwangerschap. Als je meer dan 5 dagen na een miskraam of abortus met de pil begint, moet je andere anticonceptiemethode gebruiken totdat je de pil 7 dagen hebt geslikt.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Naast dat de pil kan helpen om een zwangerschap te voorkomen, heeft hij ook tal van andere voordelen. De pil kan kan helpen bij menstruatieklachten zoals krampen en hevig bloedverlies. Daarnaast kan hij ook acne verbeteren en het risico op sommige vormen van kanker verminderen.
Het kan zijn dat je verschillende merken van de pil moet proberen voordat je de pil vindt die voor jou het beste werkt. Het is de moeite waard om de pil te vinden die het makkelijkst in je routine te verwerken is.
Praat met je zorgverlener als je vragen hebt over het beginnen met de pil of het proberen van een andere soort.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment