Hoe Maak Je Het Uit: 12 Tips
Als het uitmaken met je partner makkelijk was, zou ik dit artikel niet schrijven.
De vraag is niet zozeer hoe je het met iemand uitmaakt, maar eerder hoe je dat doet op een respectvolle manier.
Het uitmaken met iemand is nooit gemakkelijk, want niemand wil iemand van wie hij heeft gehouden (en misschien nog steeds houdt) iets vertellen dat hem onvermijdelijk pijn zal doen. Maar ook jij zal een groot aantal emoties ervaren wanneer je het uitmaakt, gaande van nervositeit tot spijt.
Helaas is er geen handig kant-en-klaar gids die je kan gebruiken om het met iemand uit te maken. Maar als je er zeker van bent dat het uitmaken de juiste beslissing is, zijn er wel bepaalde dingen die je kunt doen en zeggen om het in ieder geval iets makkelijker te maken.
1. Kies de juiste plaats
De meest respectvolle plaats om een relatie te beëindigen is thuis of op een locatie waar je je veilig voelt. Kies een privélocatie om een gênante scène buitenshuis of in het openbaar te voorkomen.
2. Doe het face to face
Je bent het aan je partner verschuldigd om het face to face uit te maken. Natuurlijk is het ongemakkelijk en moeilijker dan het uitmaken via de app of social media, maar door dit te doen laat je zien dat je om je partner hebt gegeven en misschien nog steeds geeft.
3. Wees eerlijk, maar niet harteloos
Als je een relatie beëindigt, ben je het de ander verschuldigd om uit te leggen waarom. Weet wel dat het opnoemen van al je ergernissen niet echt productief is en het gesprek alleen maar pijnlijker zal maken. Probeer je woorden zorgvuldig te kiezen zodat je de ander niet kwetst.
4. Ken je “waarom” en hou voet bij stuk
Een duidelijke reden (of redenen) hebben waarom je het wilt uitmaken, kan je helpen om voet bij stuk te houden. Zo kan je voorbereid zijn als je partner je probeert te overtuigen om van gedachten te veranderen.
Blijf sterk en onthoud precies waarom de relatie voor jou niet werkt. Denk logisch na en laat je niet meeslepen door je emoties.
5. Probeer te luisteren
Hoewel jij degene bent die het gesprek leidt, moet je ook bereid zijn om te luisteren – en goed te luisteren. Het is best mogelijk dat je niet blij bent met wat je hoort. Je partner kan op allerlei manieren reageren, maar wil waarschijnlijk gewoon gehoord worden. Bedenk wat de behoeften van je partner op dat moment zijn en wees bereid om daarop in te gaan en dienovereenkomstig te handelen.
6. Probeer niet meteen vrienden te zijn
Tijd apart nemen en het contact tijdelijk verbreken, kan je helpen om te herstellen van je relatiebreuk. Weet dat het goed is dat jij en je ex niet meteen vrienden kunnen zijn. Proberen om meteen weer vrienden met elkaar te zijn, is niet alleen pijnlijk, maar ook nog eens erg verwarrend. Als jullie beiden de breuk hebben verwerkt, kunnen jullie nog steeds vrienden zijn.
7. Creëer een afstand
Als je het uitmaakt, is het verleidelijk om van alles aan je ex te beloven uit schuldgevoel. Misschien wil je hem of haar geruststellen door te zeggen dat jullie nog steeds vrienden kunnen zijn of dat jullie elkaar af en toe nog eens kunnen zien.
Maar vergeet niet dat jullie allebei ruimte en afstand nodig hebben om te genezen van deze relatiebreuk. In het geval dat je uiteindelijk besluit dat je je vriendschap wilt behouden, zorg er dan voor dat je passende grenzen stelt.
8. Stel grenzen
Vooral als je het contact niet kunt verbreken of geen tijd kunt vrijmaken voor je ex, bijvoorbeeld als jullie nog steeds samen een huurcontract hebben of co-ouderschap nodig hebben, moet je redelijke grenzen stellen.
Probeer bepaalde gespreksonderwerpen uit de weg te gaan. Het is bijvoorbeeld niet gezond om de ins en outs van je nieuwe single leven met je ex te delen. Dit zal hem of haar alleen maar meer nodeloos kwetsen.
9. Ga je ex niet stalken
Het kan heel verleidelijk en maar al te gemakkelijk zijn om toe te geven aan het stalken van je ex op sociale media, maar dit zal waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen.
Een onderzoek uit 2012 wees zelfs uit dat het stalken van je ex gekoppeld is aan meer verdriet en negatieve emoties rondom, evenals meer seksueel verlangen naar je ex.
10. Begin niet meteen een nieuwe relatie
Als je na een relatiebreuk meteen een nieuwe relatie aangaat, geef je jezelf niet de tijd om je emoties volledig te verwerken.
Wanneer je nog steeds gevoelens hebt over je relatiebreuk, is het niet de tijd noch de plaats om verder te gaan. Er is geen magisch getal voor hoeveel weken of maanden je moet wachten voordat je een nieuwe relatie aangaat, maar je moet wel het gevoel hebben dat je de breuk volledig hebt verwerkt en je emotioneel meer genezen voelt.
11. Laat je gevoelens toe
Uit elkaar gaan kan een achtbaan van emoties teweegbrengen. Op sommige dagen zal je je geweldig en vol energie voelen terwijl je je op andere dagen super verdrietig voelt. Echter zijn beide gemoedstoestanden helemaal oké en normaal.
Voel je emoties, zelfs de moeilijke, in plaats van ze weg te duwen. Dagboeken, kunst maken of praten met vrienden kan je helpen om ermee om te gaan.
12. Zoek professionele hulp als je die nodig hebt
Uit elkaar gaan is een grote verandering in je leven en het is normaal dat je mentale gezondheid een beetje onder druk komt te staan in deze moeilijke tijd. Als je echter veel meer moeilijke dagen hebt dan goede, kan je overwegen om een therapeut te raadplegen.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Alsof het uitmaken nog niet moeilijk genoeg was, kan het nog moeilijker zijn om het met iemand uit te maken waar je nog steeds veel van houdt. Als jij degene bent die het uitmaakt, kunnen bovenstaande 12 tips de ervaring voor jullie beiden minder pijnlijk maken.
Heb geduld en wees lief voor zowel je partner als jezelf in deze moeilijke overgangsperiode. Het is onwaarschijnlijk dat je je van de ene op de andere dag beter zult voelen, dus geef jezelf en je partner de tijd en ruimte om te genezen. Uiteindelijk zul je in staat zijn om verder te gaan en opnieuw de liefde te ervaren.
Add comment