Een Gebroken Hart: 6 Stappen Om Het Te Overleven
Een scheiding is meestal niet gemakkelijk. Het maakt niet uit of je ex-partner de relatie nu heeft beëindigd of jijzelf. Herinneringen aan de gelukkige momenten tijdens jullie tijd samen kunnen het moeilijk maken om de breuk te verwerken.
De pijn die een gebroken hart met zich meebrengt, is iets wat veel mensen meemaken, misschien zelfs meer dan eens in hun leven.
Je kunt er niet omheen: het helen van een gebroken hart kost tijd. Niemand kan je met enige mate van zekerheid vertellen hoe lang je nodig hebt om van een gebroken hart te genezen. Maar er zijn dingen die je kunt doen om jezelf door het genezingsproces heen te helpen en je emotionele welzijn te beschermen.
Maar eerst, wat is een gebroken hart?
Een gebroken hart ontstaat wanneer je een persoon verliest. Meestal gebruiken mensen deze uitdrukking om te beschrijven hoe iemand zich voelt na het verbreken van een romantische relatie.
Dit is echter niet de enige oorzaak van een gebroken hart. Een persoon kan ook soortgelijke gevoelens ervaren na:
- De dood van een familielid
- Het einde van een vriendschap
- Het verlies van een baan of een kans
- Het verlies van een kind of onvruchtbaarheid
- Het verlies van een huisdier
- Elk ander verlies dat iemands emotioneel welzijn beïnvloedt
Het meemaken van deze gebeurtenissen is zeer stressvol, vooral als het verlies onverwacht komt.
De American Psychological Association beschrijft een aantal negatieve fysieke en emotionele gevolgen van stress. Specifiek zeggen ze dat deze stress kan resulteren in:
- Misselijkheid
- Maagpijn
- Een verhoogde bloeddruk
- Hoofdpijn
- Astma-aanvallen
- Depressie
Oké, hoe herstel ik nu van een gebroken hart?
In de onmiddellijke nasleep van een breuk, is het belangrijk dat je het weet dat het helemaal niet erg is om je slecht te voelen en om het verlies te rouwen. Je hoeft niet meteen in de probleemoplossingsmodus te springen – sterker nog, als je dat doet terwijl je jezelf nog niet hebt toegestaan om je gevoelens volledig te belichamen, kan het proces langer duren en moeilijker worden.
Probeer in het begin de neiging om jezelf af te zonderen te weerstaan. Verdriet, schuldgevoelens, verwarring en andere intense gevoelens kunnen overweldigend zijn. Zoek contact met de mensen die om je geven. Om de veranderingen in je leven te verwerken, zal je de steun van vrienden en familie goed kunnen gebruiken.
Als je klaar bent voor de volgende stap, zijn hier wat tips om je te helpen bij het genezingsproces van een gebroken hart.
6 Stappen om te herstellen van een gebroken hart
1. Laat je emoties niet de overhand nemen
Probeer het einde van een relatie niet te zien als een mislukking. Zie het in plaats daarvan als een kans om te leren en te groeien. Het maakt niet uit of het je eerste relatie was of dat je al eerder andere relaties hebt gehad. Iedereen, of ze nu 15 of 50 zijn, kan zichzelf beter leren kennen en werken aan het verbeteren van zijn of haar relatievaardigheden.
Je hebt misschien veel woede over de relatie, inclusief de manier waarop die eindigde. Je kunt zelfs in de verleiding komen om “wraak te nemen” op je ex of te fantaseren over inmenging in of het verstoren van hun leven – inclusief nieuwe relaties.
Onthoud dat het kwetsen van een ander je pijn niet zal verminderen. Het is zelfs waarschijnlijker dat je je daardoor nog slechter gaat voelen en dat het je eigen genezingsproces zal vertragen.
2. Zorg goed voor jezelf
Zorg zowel emotioneel en lichamelijk goed voor jezelf. Je hebt op elk gebied je eigen unieke behoeften, maar er zijn enkele algemene vormen van zelfzorg die voor bijna iedereen gunstig zijn, zoals een voedzaam dieet, regelmatige lichaamsbeweging, een sociaal steunsysteem en strategieën om met stress om te gaan.
Probeer geduldig, zachtaardig, vriendelijk en gul voor jezelf te zijn. Het kan helpen om te weten dat de pijn van een relatiebreuk niet alleen emotioneel is; uit onderzoek is gebleken dat mensen ook fysieke pijn van verlies kunnen voelen.
3. Verbreek de communicatie met je ex
Er is een wetenschappelijke reden waarom liefdesverdriet zo'n pijn doet: Je gaat eigenlijk door ontwenningsverschijnselen na een breuk omdat de feel-good hormonen die je van je partner kreeg opeens verdwenen zijn. Wanneer je partner er niet meer is, begin je te hunkeren naar die feel-good hormonen. Als je toegeeft aan dit gevoel en je ex weer ziet, zal je gaan worstelen om verder te gaan.
In het begin alle contact verbreken, is gezond. Het stelt je in staat om los te komen van je ex. Korte, incidentele communicatie zoals “Hé, kunnen we een paar minuten praten? Ik heb het hier moeilijk mee” – kan goed zijn. Wees alleen voorzichtig dat die “onschuldige check-ins” geen gewoonte worden. Elke keer dat je met je ex praat, open je een andere energieband tussen jullie, en je doel is om die energetische banden te verbreken, niet om ze te blijven creëren.
4. Spring niet halsoverkop in een “rebound”-relatie
Je kunt snel een nieuwe romantische partner willen vinden, maar zogenaamde “rebound” relaties verhinderen je om je vorige relatie te verwerken.
Als je niet de tijd neemt om na te denken over een relatie die onlangs is beëindigd, kan het zijn dat je patronen herhaalt of dezelfde fouten uit het verleden maakt in een nieuwe relatie.
Het kan moeilijk zijn om los te komen van oude manieren van denken en gedragingen, zelfs als je weet dat het niet helpt. Maar erkenning is de eerste stap om veranderingen aan te brengen.
5. Vergeef
Het vergeven van je ex kan tijd kosten en dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, vooral als je gekwetst of verraden bent. Het is belangrijk om te weten dat iemand vergeven niet betekent dat je zijn kwetsende gedrag en daden goedkeurt.
In feite gaat de daad van vergeving soms niet zozeer over de andere persoon. Als je tot vergeving komt, geef je jezelf toestemming om geen tijd en energie meer te steken in een persoon of situatie die niet langer gezond voor je is.
Om een gebroken hart te herstellen en verder te gaan, moet je nog iemand anders willen vergeven: jezelf.
Misschien vind je het gemakkelijker om je ex te vergeven, maar vergeet niet dat de langstdurende en krachtigste relatie die je ooit zal hebben, die met jezelf is.
Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt er wel van leren. Of je nu single bent of een relatie hebt, je kunt altijd je gedrag veranderen om te voorkomen dat je fouten herhaalt, om jezelf te laten groeien, en om zelfliefde te blijven ontwikkelen.
6. Geef de liefde weer een kans
Alleen zijn geeft je de mogelijkheid om je op jezelf te richten – hoewel dit moeilijk kan zijn als je gewend bent om voor anderen te zorgen en dat over het algemeen makkelijker vindt dan aan je eigen behoeften te denken.
Soms voelen mensen die niet zo goed met zichzelf kunnen omgaan, zich prettiger in sociale situaties als ze deel uitmaken van een stel. Anderen vinden het prettig om sociaal te zijn, of ze nu een relatie hebben of niet, maar ze kunnen zich ertegen verzetten om uit te gaan na een relatiebreuk.
Probeer jezelf niet te isoleren. Je hoeft zeker niet uit te gaan op vrijdagavond als je liever thuisblijft met een boek, maar als je wel zin hebt om tijd door te brengen met anderen en gewoon niet in je eentje uit wilt gaan, vraag dan een vriend(in) om mee te gaan.
Je hoeft het niet te overhaasten, maar naarmate de tijd verstrijkt, kun je je openstellen voor de mogelijkheid van een andere relatie.
Het is misschien eng om eraan te denken om weer verliefd te worden – vooral nadat je gekwetst bent – maar probeer te onthouden dat hoe diep de pijn van een gebroken hart ook kan zijn, het betekent dat je de liefde net zo diep hebt ervaren.
Misschien ben je niet eens op zoek naar een vaste relatie. Een one night stand is ook een leuke manier om iemand te leren kennen. Sta ervoor open om anderen te ontmoeten als je uitgaat. Wie weet worden jullie wel leuke friends with benefits?
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Plotselinge en intense emotionele pijn van een gebroken hart kan de manier waarop je je voelt drastisch veranderen. Dit kan ertoe leiden dat je extreem verdriet en rouw ervaart. Daardoor kan het zijn dat je niet meer eet, niet meer slaapt en zelfs niet meer van het leven geniet.
Door jezelf te verzorgen, kan je de emotionele pijn verzachten totdat deze voorbij is.
Om de pijn van een gebroken hart te verzachten, is het best om je te omringen met mensen van wie je houdt. Probeer je ook bezig te houden met de hobby's of activiteiten waar je ooit plezier in had.
Onthoud dat het helemaal oké is om je een tijdje niet goed te voelen. Geef jezelf de tijd om het verlies van de relatie te verwerken. De pijn zou uiteindelijk over moeten gaan, ook al voelt dat soms niet zo.
Add comment