Eenzaam In Je Relatie? Dit Is Wat Je Eraan Kan Doen
Eenzaam zijn, is niet alleen een emotie die is voorbehouden aan degenen die single of alleen zijn. Het is heel gebruikelijk dat mensen in langdurige relaties zich eenzaam voelen.
We weten soms niet hoe we de situatie kunnen verbeteren: moeten we proberen met onze partner te praten? Of zal net datgene wat dit gevoel van eenzaamheid heeft veroorzaakt, het moeilijker maken?
Eenzaamheid kan ons niet alleen een geïsoleerd gevoel, maar ook een gevoel van hulpeloosheid geven.
Laten we eens kijken waarom sommige mensen zich eenzaam kunnen voelen als ze een relatie hebben alsook hoe ze met dat gevoel kunnen omgaan.
Maar eerst, hoe weet ik of ik me eenzaam voel in mijn relatie?
Het verlies van de zo belangrijke emotionele band met je partner voelt vaak alsof er iets mis is in je relatie. En dat kan zich op een heleboel (niet zo leuke) manieren uiten.
Het kan zijn dat je je haatdragend, geïrriteerd of kortaf gaat gedragen tegenover je partner. Je ontloopt typische routines en je seksleven is misschien aan het uitdoven. Het is dat groeiende gevoel van jezelf ongehoord en onzichtbaar wanen dat ervoor kan zorgen dat je je eenzaam gaat voelen in een relatie.
Tekenen van eenzaamheid in een relatie kunnen zijn:
- Isolement, of een gebrek aan verlangen om tijd door te brengen met andere mensen
- Veranderingen in je eetpatroon
- Het niet afmaken van dagelijkse verantwoordelijkheden (eten koken, helpen met de kinderen, etc.)
- Veranderingen in de communicatie met anderen
- Veranderingen in persoonlijke hygiëne (minder douchen of zich niet meer zo verzorgen als vroeger)
Waarom voel ik me eenzaam in mijn relatie?
Vaak voelen mensen zich eenzaam in hun relatie als ze niet zichzelf kunnen zijn bij hun partner. Eenzaamheid is emotioneel en mentaal isolement. Enkele tekenen waar je op moet letten, zijn het gevoel niet in staat te zijn om jezelf te zijn bij je partner, het ontbreken van echte intimiteit en het verbergen van je ware gevoelens.
Natuurlijk is elke relatie anders, maar als je je eenzaam voelt binnen je relatie, kan dat aan twee dingen liggen.
Het eerste is dat je misschien een relatie hebt met de verkeerde partner, ook al lijkt het wel dat jullie goed bij elkaar passen.
Het tweede is dat je wel met de juiste partner bent, maar te bang bent geweest om hem of haar binnen te laten. Misschien wil je je niet kwetsbaar opstellen door je ware ik te laten zien.
Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel in mijn relatie?
Probeer eventuele schaamte opzij te schuiven en in je kwetsbaarheid te stappen, zowel met jezelf als met je partner. Denk na over je huidige mindset, wat je wilt in een relatie, en of dat op dit moment wordt voldaan.
Zo kan je je partner benaderen zonder schuld of wrok. Dit kan eruitzien als tegen je partner zeggen: “Ik weet dat we veel samen zijn, maar ik snak naar wat meer één-op-één tijd. Wanneer kunnen we tijd maken voor elkaar?” of “Ik worstel met een eenzaam gevoel. Kunnen we erover praten?”
Praat met je partner over wat er zou toe kunnen hebben geleid dat je je zo eenzaam voelt en wat hij of zij kunnen doen om dat gevoel te veranderen.
De hulp inroepen van een relatietherapeut is ook een effectieve manier om tot een oplossing te komen, omdat een derde partij een heel ander kijk heeft op de situatie. Iemand die de dingen objectief kan bekijken, kan je technieken aanreiken en je helpen om jullie weer dichter bij elkaar te brengen.
En nee, eenzaamheid betekent niet altijd dat je het uit moet maken. Nogmaals, het is iets wat meer voorkomt dan je zou denken. Soms gaat het niet om jou of dat je partner niet nieuwsgierig is naar je dagelijkse activiteiten, maar verbindt hij of zij zich op andere manieren met je.
Maar wat als mijn eenzaamheid niets met mijn partner te maken heeft?
Het is mogelijk om je voldaan en gelukkig te voelen in je relatie, maar toch gevoelens van eenzaamheid te ervaren die worden veroorzaakt door externe factoren, zoals een stagnerende carrière of te weinig tijd hebben voor jezelf.
Je kunt je zelfs verward voelen en niet helemaal zeker weten waarom je deze gevoelens ervaart. Als dit het geval is, is het raadzaam om een therapeut op te zoeken om tot op de bodem uit te zoeken wat deze gevoelens veroorzaakt en stappen te ondernemen om je vooruitzichten te verbeteren.
Je kunt je romantisch vervuld voelen, maar niet vervuld in andere facetten van je leven, zoals sociale en collectieve relaties. Neem dan eerst een pauze om jezelf wat zelfcompassie te gunnen. Neem vervolgens stappen om een platonische relatie te koesteren die je zal opvullen. En beperk sociale media als je je extra eenzaam voelt. Het zorgt er alleen maar voor dat je je gaat vergelijken met anderen die niet eenzaam lijken te zijn.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Voor veel mensen betekent een stabiele relatie dat ze de rest van hun leven samen zullen zijn met hun soulmate. Wat ze echter niet verwachten, is dat ze zichzelf alleen zullen voelen in hun relatie.
Vooral in langdurige relaties kunnen jullie prioriteiten uiteen zijn gaan lopen of in de weg zijn komen te staan van grotere levensdoelen. En hoewel de relatie op zichzelf bevredigend kan zijn, is er altijd de mogelijkheid dat je jezelf buitengesloten voelt.
Maar als je je eenzaam, afgesloten en geïsoleerd voelt, zelfs met je partner, zoek dan naar manieren om jezelf en je relatie te helpen. Doe iets constructiefs. Het doel is om een gezonde relatie te hebben, zowel met jezelf als met je partner.
Add comment