Eens Een Bedrieger, Altijd Een Bedrieger? Dit Is Wat Experts Zeggen
Als je erachter komt dat je partner in het verleden is vreemdgegaan, of dat nu met jou was of met iemand anders, kan dat een hoop vragen en zorgen bij je oproepen.
Betekent dit dat hij of zij geneigd is tot nog meer ontrouw? En is er iets waar van het oude gezegde “eens een bedrieger, altijd een bedrieger”?
Onderzoek suggereert van wel. Uit een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior, bleek dat iemand drie keer meer kans heeft om vreemd te gaan als hij of zij dat in het verleden al eens heeft gedaan.
Echter is menselijk gedrag behoorlijk ingewikkeld. Mensen bedriegen namelijk voor een breed scala van verschillende redenen, en alleen omdat sommigen onder hen blijven houden van flirten, betekent het niet dat anderen niet kunnen leren van hun fouten. Of iemand blijft vreemdgaan of niet hangt uiteindelijk grotendeels af van de oorzaak van hun gedrag.
Hieronder leggen experts uit wanneer en waarom een bedrieger in de toekomst sneller weer zal vreemdgaan.
Klopt het gezegde: “Eens een bedrieger, altijd een bedrieger”?
Het korte antwoord is: ja en nee.
Het is geen geheim dat veel mensen de neiging hebben om in patronen te hervallen als het gaat om hun liefdesleven, ongeacht of dat nu gaat over vreemdgaan of terugvallen in dezelfde relatiedynamiek. Volgens Christina Steinorth-Powell, gediplomeerd psychotherapeut, kunnen deze patronen erg moeilijk te doorbreken zijn.
Echter kan een bedrieger wel werken aan het doorbreken van de cyclus van herhaalde ontrouw, net zoals een alcoholist kan stoppen met drinken. Dit vereist echter inzicht, verantwoordelijkheid en toewijding om te veranderen.
Dr. Brenda Wade, een psycholoog en relatie-expert, zegt dat mensen meer kans hebben om hun manieren te veranderen als ze deelnemen aan therapie. Het werken met een opgeleide professional kan de persoon helpen om uit te zoeken wat hen motiveerde om vreemd te gaan, zodat ze die problemen direct kunnen aanpakken en kunnen voorkomen dat ze in de toekomst hun toevlucht nemen tot oude gewoonten.
Welke factoren zorgen ervoor dat iemand opnieuw vreemdgaat?
Mensen die hun toegewijde relatie verbreken, zijn meestal conflict vermijdend. Ze kunnen ook een gebrek aan zelfbewustzijn hebben en moeite hebben om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden, wat betekent dat ze altijd het slachtoffer spelen. Heel vaak hebben deze mensen narcistische persoonlijkheden of vertonen ze andere kenmerken van dit persoonlijkheidstype. Ze kunnen zich beter voelen dan anderen en minder vermogen hebben tot empathie.
Klinisch maatschappelijk werker Jheri Walters voegt hieraan toe dat mensen die opgroeiden zonder een solide model voor een monogame relatie, moeite kunnen hebben om trouw te blijven op volwassen leeftijd. Hetzelfde geldt voor mensen die een trauma hebben opgelopen dat hun vermogen om gezonde, intieme relaties aan te gaan, kan hebben aangetast.
Een paar andere factoren waardoor iemand meer kans heeft om vreemd te gaan, zijn het hebben van een laag gevoel van eigenwaarde en zich seksueel verveeld voelen bij hun huidige partner.
Leren communiceren is belangrijk in een relatie. Als een partner de neiging heeft om informatie achter te houden of defensief wordt wanneer hij of zij geconfronteerd wordt met iets moeilijks, is het waarschijnlijker dat hij of zij opnieuw vreemdgaat.
Deskundigen zijn het er echter over eens dat de grootste risicofactor om opnieuw vreemd te gaan het ongelukkig voelen in een relatie is. Als iemands fysieke of emotionele behoeften niet worden vervuld in zijn/haar huidige relatie, is de kans veel groter dat hij/zij vreemdgaat om zijn/haar “pleziertje” elders te zoeken.
Heb je moeite om een partner te vertrouwen die in het verleden is vreemdgegaan? Zo pak je het aan
Als je weet dat je partner eerder ontrouw is geweest, zelfs als dat in een eerdere relatie was, kan dat zeker vertrouwensproblemen oproepen die moeilijk te overwinnen zijn.
Heb een gesprek met je partner om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Heeft je partner uitgezocht waarom hij/zij is vreemdgegaan? En heeft hij/zij stappen ondernomen om de oorzaak van het vreemdgaan weg te nemen?
Vraag hem/haar waarom hij/zij is vreemdgegaan en wat ze uit die ervaring hebben geleerd. Als hij/zij open en eerlijk tegen je is, kan dat het vertrouwen tussen jullie helpen op te bouwen. Als je partner echter niet openstaat om over zijn/haar gedrag te praten, kan dat een teken zijn dat hij of zij nog steeds iets verbergt.
Hier zijn enkele andere rode vlaggen om op te letten:
- In plaats van te luisteren naar je zorgen of ze te bevestigen, beschuldigt je partner je ervan dat je “vertrouwensproblemen” hebt.
- Hij/zij geeft zijn/haar ex-partner de schuld van het vreemdgaan.
- Hij/zij kan geen reden bedenken waarom hij/zij in het verleden is vreemdgegaan. Ze beloven je alleen dat het nooit meer zal gebeuren.
Over de hele linie zijn deskundigen het erover eens dat de beste manier om door een relatie te navigeren met iemand van wie je weet dat hij of zij is vreemdgegaan, is om heel duidelijke grenzen te stellen.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om een aantal basisregels op te stellen rond sociale media, zoals het maken van seksueel suggestieve opmerkingen op foto's, het verzenden van privé DM's, enzovoort. Zorg ervoor dat jullie beiden op dezelfde pagina zitten over wat fysiek en emotioneel bedrog is.
Elke partner zou bijvoorbeeld ook om de 6 maanden kunnen opschrijven wat zijn/haar 5 belangrijkste behoeften in de relatie zijn en dit communiceren aan zijn/haar partner. Hoewel het eenvoudig klinkt, is het een van de beste dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je relatie gezond blijft, en om een toekomstige affaire te helpen voorkomen.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
We kennen allemaal wel de uitdrukking “Eens een bedrieger, altijd een bedrieger.” We horen het zo vaak dat veel mensen het zelfs als waarheid zijn gaan beschouwen. En hoewel bedrog nooit een excuus is, is dit oude gezegde niet noodzakelijkerwijs waar.
Niemand wil natuurlijk een relatie aangaan als hij/zij denkt dat er een grote kans is dat hij/zij bedrogen zal worden. Dit geldt vooral voor mensen die in het verleden bedrogen zijn.
Als iemand eenmaal vreemdgaat, is de kans echter wel groter dat hij/zij opnieuw vreemdgaat, maar dat betekent zeker niet dat dat gegarandeerd is. Iedereen kan de cyclus van bedrog stoppen door zich serieus in te zetten voor verandering. Als je partner in staat is tot zelfreflectie en verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar daden, kunnen jullie wel degelijk samen een gezonde relatie uitbouwen.
Add comment