Seks En Covid-19: Jouw Vragen, Onze Antwoorden
De coronapandemie heeft verschillende gevolgen gehad voor onze sekslevens.
Uit verschillende studies blijkt dat vooral alleenstaanden minder seks hadden dan vóór de pandemie.
Het is belangrijk om te weten dat Covid-19 geen seksueel overdraagbare aandoening is. Echter weten we wel dat het virus kan worden overgedragen door nauw seksueel contact.
Laten we daarom eens kijken naar veilige manieren waarop je toch seks kan blijven hebben en waarmee het risico op de overdracht van Covid-19 beperkt blijft.
Maar eerst de belangrijkste vraag: kan ik Covid-19 oplopen door seks te hebben?
Hoewel COVID-19 geen seksueel overdraagbare aandoening is, zal seksuele activiteit je risico om het virus op te lopen verhogen omwille van 2 redenen:
- je dicht bij iemand anders zal zijn
- je waarschijnlijk lichaamsvloeistoffen zal delen die het virus kunnen overbrengen
Hoe groot is het risico dat ik Covid-19 oploop door seks te hebben?
De meest voorkomende manier waarop Covid-19 zich verspreid is door interacties van mens tot mens gedurende langere tijd. Gedragingen zoals spreken of ademen kunnen ademhalingsdeeltjes van verschillende grootte produceren die zich via luchtstromen verspreiden en het virus mogelijk overbrengen op mensen in de buurt door op de ogen, neus of mond terecht te komen.
Onbeschermd seksueel contact waarbij veel ademhalingsdruppels vrijkomen, kan leiden tot overdracht van Covid-19 in minder dan 15 minuten. Het hebben van seks met iemand buiten je eigen gezin houdt dus een hoog risico is.
Maar ik heb een Covid-19 vaccin gehad?
Covid-19 vaccins zijn veilig en effectief, maar zelfs als je het vaccin hebt gehad, is het belangrijk om maatregelen te blijven nemen om te voorkomen dat je Covid-19 doorgeeft.
Als je toch seks hebt, raden we aan om maskers te dragen, zoenen te vermijden en een condoom gebruiken om HIV, seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
Zijn sommige seksuele activiteiten veiliger dan andere?
Als je ervoor kiest om toch seks te hebben tijdens de pandemie, is de veiligste persoon om het mee te doen iemand met wie je al samenwoont.
Als je toch seks hebt met mensen buiten je gezin, is het belangrijk om het aantal partners dat je hebt te beperken.
Al kan dat ook voordelen hebben. Zie de pandemie als een mogelijkheid om andere seksuele verlangens te verkennen zoals masturbatie (seks met jezelf, met of zonder seks speeltjes, of het gebruik van technologie voor sexting/telefoonseks/virtuele seks met een partner die niet bij je woont of die ziek is.
Goede hygiëne en bescherming zijn altijd belangrijk, maar nu nog meer dan ooit.
Vergeet niet om je handen, gezicht en seks speeltjes grondig te wassen met water en zeep (minimaal 20 seconden) voor en na seks of intiem spel, inclusief masturbatie.
Gebruik barrière bescherming zoals condooms of beflapjes om het risico op het delen van vloeistoffen en ontlasting te minimaliseren. Condooms verminderen ook het risico op soa's en ongeplande zwangerschap.
Glijd
soepel binnen
Voeg
Vibraties toe
Word
kinky
Blijf
veilig
Conclusie
Nu de beperkingen versoepeld zijn, begrijpen we dat mensen hun seksleven weer op de rails willen krijgen.
Gelukkig kunnen bovenstaande manieren helpen om je risico op Covid-19 te verminderen. Onthoud echter wel geen van deze oplossingen een veilige oplossing is om Covid-19 helemaal te vermijden.
Lees meer
Jouw seksleven leuker en beter maken – dat is onze missie!
Ga op een seksuele ontdekkingsreis en verbeter je seksuele welzijn. Ons online magazine biedt advies, inspiratie, persoonlijke verhalen, en nog zoveel meer.
Add comment