Verlatingsangst in Een Relatie: Alle Symptomen
Als je extreme angst en verlatingsangst ervaart als je partner niet in de buurt is, kun je te maken hebben met verlatingsangst.
Het is niet abnormaal om je partner te missen als jullie niet samen zijn.
Je kunt je verdrietig en van streek voelen waardoor je echt wacht op het moment om je partner weer te kunnen zien.
Echtscheidingen, uit elkaar groeien en zelfs lange werkdagen kunnen leiden tot verlatingsangst in je relatie.
De gevoelens van angst die ontstaan, kunnen je vermogen om dagelijks goed te functioneren in de weg staan. Je kunt moeite krijgen met het nakomen van werk gerelateerde en persoonlijke verplichtingen. Gelukkig zijn er manieren om je emoties te verwerken en verlatingsangst als volwassene te overwinnen.
Lees verder om meer te weten te komen over deze vorm van angst, hoe het relaties beïnvloedt, en ontdek welke manieren er zijn om ermee om te gaan.
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is de angst om gescheiden te worden van mensen van wie we houden of mensen waarmee we een veilige en liefdevolle relatie hebben.
Het is goed om te weten dat het voor iedereen normaal is om zich eenzaam en ongemakkelijk te voelen als je niet bij je dierbaren bent, maar als het lijkt alsof je het niet kan controleren of als het je veel verdriet geeft, kan dat een teken zijn van verlatingsangst.
Hieronder heb ik het over de kenmerken en oorzaken van verlatingsangst, de invloed ervan op relaties en geef ik ook enkele strategieën mee die je helpen om ermee om te gaan.
Wat zijn de symptomen van verlatingsangst?
Een goede manier om te peilen of je angsten en zorgen afkomstig zijn door verlatingsangst, is door ze te vergelijken met de volgende veelvoorkomende symptomen.
Onthoud dat er verschillende niveaus van verlatingsangst kunnen zijn, waarbij elk niveau in verschillende mate een of meer van de volgende symptomen vertoont.
- Intens emotioneel leed
- Angst zelfs na een scheiding
- Paniekaanvallen die lijken te worden uitgelokt door bezorgdheid over het wegblijven van je partner
- Nood aan constante geruststelling van je partner
- Angst dat je partner gewond raakt of gedood wordt wanneer hij of zij weg is
- Overdreven afhankelijkheid van je partner voor al je behoeften
- Ongemak, zowel fysiek als mentaal, wanneer je partner weggaat
- Een overweldigend gevoel van hulpeloosheid over de angst om alleen gelaten te worden
- Geïrriteerd zijn en onvermogen om kalm te blijven kunnen leiden tot slapeloosheid
- Moeite om je te concentreren op het werk
- Constante behoefte aan communicatie met de partner
Andere algemene symptomen van verlatingsangst zijn misselijkheid, hoofdpijn en een gevoel van niet oké zijn.
Wat zijn de oorzaken van verlatingsangst?
Verlatingsangst komt het vaakst voor bij mensen met een onzekere hechtingsstijl.
Hieronder vind je enkele van de oorzaken van verlatingsangst:
- Erfelijke factoren: Verlatingsangst heeft een erfelijke component en er is een correlatie tussen ouders die angstig zijn en hogere niveaus van verlatingsangst bij kinderen.
- Omgevingsfactoren: Sommige omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen, zoals het verlies van ouders (bijvoorbeeld door scheiding, echtscheiding of overlijden), zeer chaotische of stressvolle gezinnen, langdurige afwezigheid van ouders (bijvoorbeeld door militaire inzet, opsluiting of verlating), ouderlijke conflicten, enzovoort.
- Angststoornissen: Het hebben van een diagnose van een andere angststoornis, zoals gegeneraliseerde angst of sociale angst, kan een risicofactor zijn voor verlatingsangst.
Verlatingsangst manifesteert zich in sommige relaties meer dan in andere. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je deze vorm van angst eerder ervaart in een relatie met een romantische partner dan met een vriend of kennis.
Hoe moet ik omgaan met verlatingsangst?
Als je dit leest en merkt dat er een paar dingen opmerkelijk in je oren klinken, dan moedig ik je aan om er met iemand over te praten.
Of het nu je partner of een vriend is, praten over verlatingsangst is de eerste stap om het te overwinnen. Als je iets voor jezelf houdt, kan het lijken alsof het groter wordt en creëert het vaak andere problemen.
Als je deze gevoelens deelt, laat je alle schaamte los en krijg je steun, of dat nu van een vriend, geliefde, en/of een therapeut is.
Een therapeut kan ook helpen om je gevoel nog verder te deconstrueren. Je lichaam is echt verbazingwekkend in zijn pogingen om je te beschermen – meestal hoef je alleen maar te ontdekken waarom het je probeert te beschermen en kan je zo gemoedsrust krijgen.
Enkele nuttige tips:
- Onthoud dat alles in orde is: Als je een gevoel van angst voelt opkomen, herinner jezelf er dan aan dat jij en je partner veilig zijn, dat je oké bent, en dat het oké is om je zo te voelen.
- Wees lief voor jezelf: Maak je eigen stress niet nog groter door jezelf slecht te laten voelen omdat je je zo voelt. Wees lief voor jezelf en maak ruimte voor wat je voelt.
- Praat: Het is niet beschamend om te praten over waar je mee worstelt, het is zelfs heel moedig.
- Houd een dagboek bij: Als je iets opschrijft, verwerk je het ook meestal een stuk. Je kunt je gedachten en gevoelens op papier en zo uit je hoofd zetten.
- Bel een vriend: Je verbonden en gehoord voelen zijn heel belangrijk om jezelf te kalmeren en er op een gezonde manier mee om te gaan. Zorg ervoor dat je een vriend kiest die kan luisteren zonder te oordelen. Iemand die je vertrouwt en waarvan je weet dat je verhaal bij hem of haar veilig is.
- Ga een eindje wandelen: Je lichaam laten bewegen en wat verandering van omgeving doet wonderen voor je humeur. Vaak, als je je vast voelt zitten, ga je stil zitten of liggen, wat jou – en je geest – letterlijk ook stilhoudt. Maar als je je lichaam kunt bewegen, kun je ook je gedachten en gevoelens in beweging brengen om zo wat helderheid krijgen.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Verlatingsangst wordt meestal voor het eerst gediagnosticeerd tijdens de kindertijd, maar komt ook veel voor in volwassen relaties. Angst om alleen te zijn of verlaten te worden of angst dat je geliefde iets vreselijks overkomt, is een veelvoorkomend symptoom van verlatingsangst.
Hoewel verlatingsangst er in verschillende relaties anders uit kan zien, kan je leren om er effectief mee om te gaan.
Het onderhouden van open en eerlijke communicatie is het beste wat je kunt doen om verlatingsangst in volwassen relaties te bestrijden. Vertel je partner wat je voelt, laat hem of haar weten hoe moeilijk het voor je is om met een scheiding om te gaan of zelfs met de gedachte dat je gescheiden bent. Op deze manier zal je partner je angst en bezorgdheid begrijpen en zeker met je samenwerken om je beter te laten voelen.
Als verlatingsangst je dagelijkse leven blijft belemmeren, raad ik sterk aan om een professional in de geestelijke gezondheidszorg te contacteren die je kan helpen bij het verminderen van je angstige gedachten.
Add comment