Kan Je Ooit Stoppen Met Van Iemand Te Houden?
Kun je ooit stoppen met van iemand te houden van wie je echt hield?
Iedere persoon met liefdesverdriet heeft zich deze vraag wel eens gesteld. De kwelling van terugkerende gevoelens laat ons onszelf afvragen of ze ooit nog zullen verdwijnen of dat we er gewoon aan zullen moeten wennen.
Over die ene persoon en jullie gedeelde herinneringen heenkomen, is het moeilijkste deel van een relatiebreuk. Ook al probeer je hem of haar nog zo vaak mogelijk te vergeten, het lijkt je maar niet te lukken. En dat brengt je waarschijnlijk bij de vraag: Kan ik ooit stoppen met van iemand te houden?
Kan ik ooit stoppen met van iemand te houden?
Liefhebben en bemind worden is een van de beste gevoelens in de wereld. En onvoorwaardelijk van iemand houden, is iets wat niet veel mensen ervaren. Echter is liefde op zich soms niet genoeg om een relatie te laten duren. Dit kan leiden tot het einde van een relatie, en wat achterblijft zijn de herinneringen die jullie samen hadden en het geluk dat je voelde toen je bij hem of haar was. In dit soort situaties kan het voelen alsof de liefde die je voor hem of haar had nooit zal verdwijnen. En het gevoel is gewoon klote.
Je ex gelukkig zien kan je pijn doen omdat het kan voelen alsof hij of zij niet meer om je geeft. Vragen als “Waarom kan ik niet stoppen met van hem of haar te houden?” en “Zal ik ooit stoppen met van hem of haar te houden en eindelijk in staat zijn om verder te gaan?” kunnen steeds weer in je gedachten opkomen.
Het antwoord op deze vragen is zeer complex, maar wat we wel weten is dat er een paar dingen zijn die je kan doen om het proces te versnellen.
Hoe stoppen met van iemand te houden: 9 tips
1. Erken de waarheid
Optimistisch zijn, is geen slechte eigenschap. Sterker nog, het vermogen om hoop te houden in moeilijke of pijnlijke situaties wordt doorgaans beschouwd als een teken van persoonlijke kracht.
Maar als het gaat om moeilijke relaties, is het nuttiger om de huidige realiteit onder ogen te zien.
De persoon van wie je houdt, voelt misschien niet hetzelfde voor jou.
Als je denkt dat het opgeven van je relatie of liefde voor iemand betekent dat je gefaald hebt, denk dan nog eens goed na. Er is moed en zelfbewustzijn voor nodig om dit te erkennen. Je hebt een positieve stap gezet naar zelfgroei.
Je gewoon realiseren dat je relatie nergens heen gaat, zal je gevoelens waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag doen verdwijnen, maar het is een belangrijke stap in het herstelproces.
2. Identificeer de positieve en negatieve punten
Door zorgvuldig te kijken naar wat je wilt in een relatie, en wat je absoluut niet wilt, kun je vaststellen op welke manieren een persoon niet de beste match voor je is.
Stel dat jij en je FWB iets leuks hebben. Hoe meer tijd jullie samen doorbrengen, hoe meer verbonden jullie je voelen. Uiteindelijk besef je dat je verliefd op hem of haar bent geworden.
Maar er is één groot probleem: Dagen, soms weken, gaan vaak voorbij zonder dat je iets van hem of haar hoort. Je stuurt ze Facebook-berichten en merkt dat ze online zijn geweest, maar je krijgt nog steeds geen antwoord.
Als je goede communicatie in relaties belangrijk vindt, is het onvermogen om je tijdig te antwoorden een goede indicator hij of zij geen goede match voor je is.
Als je de manieren herkent waarop iemand van wie je houdt niet helemaal aan je behoeften voldoet, kun je misschien gemakkelijker over je gevoelens heen komen.
3. Accepteer wat de liefde voor je betekende
Sommige liefdes zullen gewoon in je geheugen gegrift staan. Sommige relaties, vooral die welke op cruciale momenten in ons leven een integraal deel uitmaakten van onze persoonlijke groei, zullen je de rest van je leven bijblijven.
Het loslaten van een betekenisvolle liefde kan je het gevoel geven dat je ook het verleden loslaat. Maar probeer van de gelegenheid gebruik te maken om de goede dingen van de relatie te herinneren, inclusief alles wat je ervan geleerd hebt. Valideer die gevoelens. En geef ze de ruimte in je hart.
Het ontkennen van je emoties of hun betekenis kan je tegenhouden om te genezen. Eer je ervaring en laat die intense gevoelens deel uitmaken van je verleden. Het kan je helpen innerlijke rust te vinden en verder te gaan met je leven.
Bovendien kan het erkennen van het belang van je liefde in het verleden je helpen inzien hoe het je niet langer dient.
4. Kijk naar de toekomst
Liefde voor een ex of iemand die je gevoelens niet beantwoord, kan je persoonlijke groei beperken. Als je vast blijft zitten aan iemand met wie je geen relatie kunt hebben, zal je waarschijnlijk moeite hebben om geluk te vinden bij iemand anders.
Zelfs als je je nog niet klaar voelt voor iets serieus, kan casual dating je helpen beseffen dat er genoeg leuke mensen zijn om mee uit te gaan.
Als je eenmaal serieuzer wilt daten, kan het vinden van de juiste partner nog steeds een uitdaging zijn. Het kost vaak wat tijd. Datingfrustraties kunnen het extra verleidelijk maken om stil te staan bij de persoon van wie je al houdt.
Maar probeer om vooruit te kijken, ook al is dat in het begin moeilijk.
Als niemand helemaal goed voelt, kan het zijn dat je tijd nodig hebt om je aanhoudende gehechtheid te verwerken. Het is prima om te genieten van losse relaties, maar behandel ze met integriteit. Wees open en eerlijk over wat je zoekt en wat je op dit moment kunt geven.
5. Geef voorrang aan andere relaties
Mensen die over liefdesverdriet heen komen hebben vaak de neiging om andere belangrijke relaties in hun leven te “vergeten”.
Je vrienden en familieleden kunnen je steunen in je genezingsproces. Misschien hebben ze zelfs nuttige inzichten of wijsheden voor je uit hun eigen ervaringen.
Geliefden kunnen ook kracht en begeleiding bieden als je probeert te genezen van de gevolgen van een giftige relatie.
Als je het gevoel hebt dat iemand jou of je keuzes veroordeelt, of je op andere manieren een slecht gevoel geeft, kan het verstandig zijn om je tijd met hem of haar te beperken.
6. Besteed tijd aan jezelf
Als je je halsoverkop verliefd voelt, maak je misschien kleine (of niet zo kleine) veranderingen aan je uiterlijk of persoonlijkheid om je aan te passen aan wat je denkt dat je partner zou willen.
Denk aan die delen van jezelf die je misschien hebt ontkend, weggedrukt of veranderd. Misschien kleedde je je wat chiquer dan je zou willen, ging je een sport volgen waar je geen interesse in had, of gaf je je favoriete hobby op.
Of misschien vermeed je het volledig uiten van je emoties en vroeg je niet meer om wat je nodig had.
Voel je je comfortabel met die veranderingen? Nadenken over de delen van jezelf die je gemakkelijk had kunnen verliezen in de relatie kan helpen om de liefde voor iemand die niet echt van je hield voor jou te verminderen.
7. Geef jezelf de ruimte
Dit lijkt misschien een voor de hand liggende stap, maar het is een belangrijke.
Als je klaar bent om verder te gaan, kan afstand je beste vriend zijn. Zelfs een stomme sms, app of telefoontje kan die gevoelens weer aanwakkeren waarvan je dacht dat je ze al achter je had gelaten.
Misschien wil je contact met die ene persoon vermijden, tenzij het echt nodig is, bijvoorbeeld als jullie de voogdij over de kinderen delen of samen werken.
Als jullie vrienden zijn die vroeger veel met elkaar optrokken, kan het verstandig zijn om voorlopig tijd door te brengen met andere vrienden.
Jullie willen misschien jullie vriendschap in stand houden. Dat is geen slecht doel als de relatie gezond was. Maar overweeg te wachten tot de intensiteit van jullie liefde afneemt. Anders bezorg je jezelf misschien onnodige pijn.
8. Begrijp dat het enige tijd kan duren
Gevoelens van liefde kunnen en zullen vervagen, maar dit is over het algemeen geen snel proces. En het is heel normaal om in de tussentijd veel ongemak te ervaren.
Hier zijn enkele tips om je door deze periode heen te helpen:
- Wees geduldig
- Beoefen zelfcompassie door tegen jezelf te zeggen wat je tegen een vriend in dezelfde situatie zou zeggen
- Accepteer dat het natuurlijk is om pijn te hebben
- Herinner jezelf eraan dat de pijn niet eeuwig blijft duren
Houden van iemand die niet bij je past, zelfs van iemand die je pijn heeft gedaan, maakt je zeker niet stom. Het is makkelijk om het beste in iemand te zien en te hopen dat hij of zij zal veranderen. Het kan tijd kosten om je perspectief te veranderen en je te realiseren dat hij of zij waarschijnlijk niet zal veranderen.
9. Praat met een therapeut
Liefdesverdriet kan echt pijn doen en als je er niet alleen lijkt uit te komen, kan een therapeut echt helpen.
Therapie is raadzaam als je:
- het moeilijk vindt om je leven te leiden zoals je dat gewoonlijk zou doen
- verward bent over je gevoelens
- je je op een donkere plek bevindt
- moeite hebt met het erkennen of accepteren van je gevoelens
Therapie biedt een veilige, niet-oordelende ruimte om emoties te onderzoeken en strategieën te bespreken zodat je ze productief kan aanpakken. Een therapeut kan je ook vaardigheden aanleren om met deze gevoelens om te gaan zodat de intensiteit ervan afneemt.
Het is altijd het beste om meteen professionele hulp te zoeken als je:
- zelfmoordgedachten hebt
- je je hopeloos voelt
- aanhoudende gevoelens van depressie of angst hebt
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Mensen zijn unieke wezens met complexe emoties. Hoe graag je ook wilt stoppen met van iemand te houden, het kan moeilijk zijn om je gevoelens zomaar aan de kant te schuiven.
Wat je wel kunt doen is aan jezelf werken en het leven gaan zien als iets groters dan één enkele ervaring. Er zijn zoveel mogelijkheden die je leven in een ogenblik kunnen veranderen.
Maar zelfs als je niet helemaal kunt stoppen met houden van iemand die niet van je houdt of die je kwaad heeft gedaan, kun je die gevoelens op een positieve, gezonde manier beheersen, zodat ze je geen pijn blijven doen.
Add comment