Seksueel Gefrustreerd In Je Relatie? 6 Stappen Om Het Te Overwinnen
Goede seks (of het nu seks met jezelf of seks met een partner is) is een van de grootste genoegens van het leven, op de voet gevolgd door het aaien van puppy's en het ontkurken van een verse fles van je favoriete wijn.
Maar als je merkt dat je je angstig, boos of ontevreden voelt over de hoeveelheid seks die je niet hebt, ben je niet alleen.
Iedereen kan van tijd tot tijd wel eens seksueel gefrustreerd zijn, maar het is belangrijk om te leren omgaan met de spanning wanneer seks onbereikbaar is, je niet het soort seks hebt dat je wilt, of anderszins.
Maar maak je geen zorgen. Of jij nu degene bent die hunkert naar meer seks of dat de verlangens van je partner zwaarder wegen dan die van jou, ik ben hier om je te voorzien van oplossingen.
Maar eerst, wat is seksuele frustratie eigenlijk?
Seksuele frustratie is een reactie die je ervaart op het niet krijgen van wat je seksueel wilt. Het is het resultaat van een onevenwicht tussen seksuele behoeftes en de vervulling ervan. Het is natuurlijk, het is normaal en de meeste volwassenen met een gezonde geslachtsdrift zullen waarschijnlijk van tijd tot tijd seksuele frustratie ervaren.
Maar dat maakt het niet eenvoudig om het te begrijpen of er iets aan te doen.
Ook kan de impact van seksuele frustratie op je relaties behoorlijk ernstig zijn. Seksuele frustratie kan je echt geïrriteerd, geagiteerd en ronduit ellendig laten voelen (om nog maar te zwijgen van het feit dat het moeilijk is om bij je in de buurt te zijn) als je er niets aan kan doen.
En waarom ben ik seksueel gefrustreerd?
Begrijpen waar je seksuele frustratie vandaan komt, is de eerste stap naar een oplossing.
Is het gewoon een gebrek aan seksuele activiteit? Is het lang geleden dat je seks hebt gehad? Of gaat het om meer dan alleen het fysieke? Ben je misschien de emotionele band met je vaste partner onderweg ergens verloren?
Het kan zijn dat je seks drift hoger is dan die van je seksuele partner. De redenen hiervoor kunnen variëren van stressniveaus, levensveranderingen zoals het krijgen van kinderen of het veranderen van baan, of zelfs medische of geestelijke gezondheidsproblemen. Als je partner regelmatig je pogingen om seks te hebben afwijst, of niet bereid lijkt te zijn om fysieke intimiteit aan te gaan, kan dit een zeer reële impact hebben op je mentale en zelfs fysieke gezondheid. We hebben het er vaak over hoe dit kan leiden tot gevoelens van wrok en bitterheid, of schuld en schaamte.
Het kan tijdelijk zijn, maar het probleem kan ook langer aanhouden waardoor het kan leiden tot een relatiebreuk als er niets aan gedaan wordt.
Seksuele frustratie gaat echter niet alleen over het missen van de daad op zich. Het kan een dieper verlangen zijn naar de seksuele intimiteit en de band die daarmee gepaard gaat. Vooral als je moeite hebt om een veranderende relatie te begrijpen en je je een beetje onzeker voelt over hoe het nu gaat en verder moet.
Wat kan ik doen als ik seksueel gefrustreerd ben?
Het goede nieuws is dat er genoeg manieren zijn om seksuele frustratie binnen een relatie te beheersen en te verlichten – zowel op korte als op lange termijn.
1. Communiceer
Wees je ervan bewust dat niemand precies hetzelfde niveau van verlangen heeft als zijn partner, en een deel van wat seksuologen doen in sekstherapie is daarover te onderhandelen.
De ene partner wil misschien elke dag seks wil, terwijl de andere partner één keer per week seks wil. Dus, hoe onderhandel je hierover? Misschien kan de partner die meer seks wil, op die dagen masturberen?
Dat je partner weinig zin heeft, betekent niet per se dat hij of zij zich niet tot je aangetrokken voelt.
2. Zie het als een uitdaging
Binnen relaties kan er vaak een discrepantie in verlangen zijn. Dit is in feite een verschil tussen hoeveel seks je hebt en hoeveel seks je wilt hebben.
Helaas heeft de partner met het lage verlangen vaak het gevoel dat er iets mis is met hem of haar. De partner met het hoge libido wordt dan weer soms gezien als het “roofdier” of als de “seks verslaafde”. Jullie kunnen wel allebei met de vinger naar elkaar wijzen, maar ik raad aan om dit eerder als een gezamenlijk uitdaging te zien die jullie als team moeten oplossen.
3. Zorg ervoor dat jullie allebei genoeg slapen
De basis van opwinding is ontspanning. Als jij of je partner niet genoeg slaap krijgen, of als je overbelast en uitgeput bent, kan dat zeker invloed hebben op je seksleven.
Maak van een gezonde nachtrust jullie prioriteit. Erken jullie schema's en zoek naar een manier waarbij jullie je veerkrachtig voelen, in plaats van leeg te lopen.
4. Plan seks in je agenda
Seks plannen klinkt misschien niet als het heetste idee, maar ik verzeker je dat het werkt.
Ik denk dat we veel ideeën hebben over het niet plannen van dingen, omdat we denken dat het spontaan hoort te zijn. Maar als je geen tijd plant, zoals de meeste mensen, zal je geen tijd hebben.
5. Praat over je verlangens
Voor elk koppel is communiceren over seksuele verlangens erg belangrijk. Denk eens na over hoe je constructief met je partner kan communiceren over wat je meer wilt binnen de slaapkamermuren.
6. Overweeg therapie
Soms kan het helpen om je seksuele frustraties te bespreken met iemand die getraind is om je te helpen er doorheen te komen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kan het bezoeken van een sekstherapeut een goede eerste stap zijn.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Of je nu alleen bent of in een vaste relatie zit, seksuele frustratie is een gemeenschappelijke ervaring die we allemaal wel eens hebben gehad. Dat betekent natuurlijk niet dat er iets mis is met jou of je lichaam om je zo te voelen.
Als je door deze spanning navigeert, onthoud dan dat je tal van opties hebt om je seksuele frustratie fysiek en emotioneel te verlichten. Daarnaast kan je deze kans gebruiken om je seksleven helemaal opnieuw in te richten.
Je seksueel gefrustreerd voelen, kan mentaal erg zwaar zijn, maar het is iets waar je doorheen kan komen. Schaam je nooit en wees nooit bang om hulp te vragen, of dat nu van je partner of een therapeut is.
Add comment