Buikpijn Na De Seks: 10 Oorzaken
Heb ook jij wel eens buikpijn na de seks? Buikpijn hebben na de seks is eigenlijk heel gewoon.
Echter kan de reden achter je pijn kan variëren van alledaagse lichamelijke reacties tot echte medische problemen.
Seks hoort eigenlijk geweldig te zijn. Maar laten we eerlijk zijn, om vele redenen, is dat niet altijd het geval. En één plek waar je misschien ongemak voelt na de daad is in je buik.
Uiteraard is elke vorm van maagklachten klote, maar het voelt extra oneerlijk als je dubbel ligt van de pijn na iets dat, nou ja, plezierig hoort te zijn.
Het is niet ongewoon voor vrouwen om buikpijn te ervaren na seks. Het ervaren van buikpijn kan het gevolg zijn van een paar dingen, waaronder te diepe penetratie tijdens de geslachtsgemeenschap.
In dit artikel ontdek je 9 andere mogelijke redenen waarom je buik kan pijn doen na de seks.
1. Het komt door het standje dat je hebt gebruikt
Als je altijd pijn hebt na missionaris of doggy style, kan dat komen door te diepe penetratie.
Wat je eraan kan doen: Probeer daarom eens een vrij verkrijgbare pijnstiller te nemen een uur voor de seks. Voor sommige vrouwen kan dat goed helpen. Ik raad ook aan om een standje te proberen waarbij jij bovenop ligt en de controle hebt, zoals cowgirl of lepeltje lepeltje.
Het belangrijkste is een standje te kiezen waarbij je meer controle hebt over de diepte en de frequentie van de penetratie.
2. Je hebt last van vaginale droogheid
Bepaalde anticonceptiepillen kunnen vaginale droogheid veroorzaken, maar een hogere dosis oestrogeen kan helpen. En als je op weg bent naar de menopauze, kan je dat waarschijnlijk de schuld geven van die vervelende jeuk daar beneden.
Wat je eraan kan doen: Gebruik voldoende glijmiddel tijdens de seks. Als dat niet werkt, vraag je arts dan naar de mogelijkheden op recept.
3. Je hebt een cyste in je eierstok of bekken
Veel vrouwen hebben op een bepaald moment cystes in hun eierstokken of aan de oppervlakte ervan. Dit zijn met vloeistof gevulde zakjes. De meeste zijn onschuldig en verdwijnen zonder behandeling na een paar maanden, maar sommige kunnen blijven groeien en pijn veroorzaken.
Bekkencysten zijn een beetje anders. Een bekkencyste kan ontstaan door littekenweefsel van eerdere operaties of mogelijk een infectie waarbij vocht zich verzamelt in het bekkengebied.
Wat je eraan kan doen: Je arts zal een echografie maken om het probleem te diagnosticeren, daarna heb je misschien een laparoscopie nodig om de cysten te verwijderen.
4. Je bent ongesteld
Hoewel menstruatiekrampen en pijn tijdens de seks kunnen verminderen, kunnen deze symptomen daarna terugkeren als gevolg van samentrekkende baarmoederspieren en druk op de baarmoederhals tijdens de seks.
Wat je eraan kan doen: Hier heb je een paar opties. Probeer eens ibuprofen te nemen voor de seks of breng een verwarmingskussen na de seks op het pijnlijke gebied aan. Het kan helpen om menstruatiekrampen tijdens en na de seks te verlichten.
Het afwisselen van seks standjes kan soms ook helpen als de seks pijnlijk is.
5. Je hebt een infectie
Een vaginale infectie door bacteriën die normaal in je vagina voorkomen of door een seksueel overdraagbare aandoening, zoals chlamydia of gonorroe, kan zich vanuit je vagina verspreiden naar je baarmoeder, eileiders of eierstokken (dit wordt ook wel bekkenontstekingsziekte genoemd). Alsof een infectie nog niet erg genoeg is, krijg je er ook nog eens vaginale pijn en pijn in je bekken van. Deze pijn is vrijwel constant, maar seks kan het verergeren omdat het gebied al geïrriteerd is.
En let wel, je hoeft niet eens een vaginale infectie te hebben om dit soort pijn te ervaren. Ook kan een eerdere bekkenontstekingsziekte bekkenpijn na de seks veroorzaken als er littekens in het bekken zijn achtergebleven.
Wat je eraan kan doen: Als het een infectie is, heb je alleen een antibioticakuur nodig. Maar als het een eerdere bekkenontstekingsziekte is, zal je gynaecoloog misschien pijnstillers voorschrijven of de verklevingen wegsnijden (tijdens een laparoscopie, bijvoorbeeld).
6. Je ervaart angst
Pijn na seks kan ook voortkomen uit angst. Soms kan een voorafgaand seksueel trauma gevoelens van ongemak of pijn veroorzaken tijdens of na de seks.
Wat je eraan kan doen: Voor hulp bij het aanpakken van deze gevoelens stel ik voor dat je een gediplomeerde geestelijke gezondheidsprofessional opzoekt, die je de begeleiding kan bieden die je nodig hebt.
7. Je hebt vleesbomen
Tussen 20-70% van de vrouwen krijgt gedurende haar leven vleesbomen. Hoewel vleesbomen goedaardige (niet-kankerachtige) tumoren van de baarmoeder zijn, kunnen ze, afhankelijk van hun grootte en locatie in de baarmoeder pijn veroorzaken. Ze kunnen ook spierkrampen veroorzaken, wat kan verklaren waarom je bekken pijn doen na de seks.
Wat je eraan kan doen: Ga naar je arts voor een echografie of een MRI van het bekken, en bespreek vanaf daar de behandelingsopties. Deze variëren van een spiraaltje tot een hysterectomie.
8. Je hebt misschien endometriose
Endometriose treedt op wanneer het baarmoederslijmvlies (de baarmoeder) buiten de baarmoeder groeit. Pijn in het bekken tijdens en na het vrijen is een van de meest voorkomende symptomen van deze aandoening. Endometriose treft tussen de 2-10% van de vrouwen en het duurt meestal tussen de 6 en 10 jaar voordat de diagnose wordt gesteld.
Wanneer je een ernstige vorm van endometriose van het bekken hebt, kan je dichte verklevingen (vertaling: bekkenweefsels en organen die aan elkaar kleven) in het bekkengebied hebben. Dus de druk die erop wordt uitgeoefend tijdens diepe penetratie kan behoorlijk pijnlijk zijn. Maar je kan ook pijn hebben zonder deze verklevingen, omdat endometriose pijn veroorzaakt door ontstekingen.
Wat je eraan kan doen: Ga naar je gynaecoloog. Ook al heb je buikpijn, je arts zal je waarschijnlijk vragen naar je algemene geschiedenis van vaginale pijn. Heb je pijn tijdens je menstruatie? Bloed je hevig? Hij of zij kan dan een echografie of laparoscopie voorstellen. Dit is een kleine operatie om je bekken te onderzoeken. Het is de enige manier om endometriose met zekerheid vast te stellen. Om het te behandelen, zal je arts je waarschijnlijk anticonceptiepillen of medicijnen voorschrijven.
9. Je hebt een gekantelde baarmoeder
Ten minste 30% van de vrouwen heeft een baarmoeder die naar achteren kantelt, dus dit is niet abnormaal. Maar als je baarmoeder scheef is komen te staan door littekenweefsel van een infectie of endometriose, dan kan dat best pijnlijk worden.
Maar als het niet abnormaal is, waarom veroorzaakt een gekantelde baarmoeder dan in hemelsnaam buikpijn? Zelfs artsen kunnen hier vaak niet op antwoorden, maar ze denken dat het komt omdat de littekens organen aan andere organen vastmaken – organen die, uh, niet vast horen te zitten – en die kunnen geraakt worden tijdens seks. En als je darmen vastzitten aan je baarmoeder door littekenweefsel, kan eraan geduwd of getrokken worden tijdens de seks. En dat is behoorlijk pijnlijk.
Wat je eraan kan doen: Je arts zal je vertellen of je baarmoeder gewoon al van nature scheef staat, of dat het het gevolg kan zijn van littekenvorming. Als er geen littekens zijn, probeer dan een seks standje met meer ondiepe penetratie. Als het littekenvorming is, is het waarschijnlijk te wijten aan endometriose en zal je arts het onderzoeken en bepalen wat de beste behandeling voor je is.
10. Je hebt misschien chlamydia
Een van de symptomen van chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening, is pijn in de onderbuik en pijnlijke geslachtsgemeenschap.
Wat je eraan kan doen: Er wordt vaak op chlamydia getest als je je jaarlijkse uitstrijkje laat nemen, dus het is belangrijk dat je deze afspraak plant. Als je vermoedt dat je chlamydia hebt opgelopen, moet je onmiddellijk contact opnemen met een gynaecoloog om je te laten testen en een behandeling te ondergaan. Chlamydia kan worden behandeld met een antibioticakuur.
Gebruik altijd bescherming zoals condooms tijdens de seks om jezelf te beschermen tegen mogelijke seksueel overdraagbare aandoeningen.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Er zijn verschillende redenen waarom je na de seks pijn in je onderbuik zou kunnen hebben, maar over het algemeen is buikpijn na de seks niet ernstig en gaat het vanzelf over.
Maar als je buikpijn ernstig of chronisch is, moet je met een arts of zorgverlener gaan praten.
Laat het hem of haar ook weten als je andere symptomen hebt, zoals een onregelmatige menstruatie, een ongewone of stinkende afscheiding van je vagina, pijn bij het klaarkomen of een branderig gevoel tijdens het plassen.
Add comment