9 Misvattingen Over Anticonceptie Ontkracht
Voordat de maatschappij eindelijk een open en eerlijke discussie over seks toestond, heerste er veel onwetendheid. Zelfs vandaag de dag, slaagt men er toch nog in om veel verkeerde informatie te verspreiden. Dit geldt vooral voor anticonceptie.
Hoewel wat ouderwets geklets over anticonceptie zo nu en dan wel leuk is, kan het niet kennen van de waarheid echt schadelijk zijn.
In dit artikel ontdek je 9 veelvoorkomende misvattingen over anticonceptie.
1. Op en neer springen
Iedereen heeft dit oude wijvenverhaal wel eens gehoord. De vooronderstelling is dat als een vrouw onmiddellijk na de seks uit bed springt (daar zit ze natuurlijk echt op te wachten, toch?) en krachtig op en neer springt, het sperma in de war raakt en er geen zwangerschap ontstaat. Gelukkig werd dit reeds ontkracht in tal van boeken.
Maar waar is deze mythe precies ontstaan? Deze mythe is misschien wel zo oud als de geneeskunde zelf. Hippocrates, de man naar wie de Eed van Hippocrates is genoemd, beweerde dat een vrouw “na de geslachtsgemeenschap gewelddadige bewegingen met haar lichaam moest maken om te voorkomen dat het sperma de baarmoeder bereikt”. Geloof het of niet, maar dit komt rechtstreeks uit “Het Hippocratisch Corpus”. Dit is het klassieke medische naslagwerk dat werd geschreven door Hippocrates en zijn leerlingen.
2. Anticonceptiepillen leiden tot onvruchtbaarheid
Dit gerucht is misschien ontstaan omdat vrouwen soms anticonceptiepillen slikken tot ze in de 30 zijn, een leeftijd waarop bevruchting al wat moeilijker wordt. Sinds de introductie van de pil in 1960 zijn er hardnekkige geruchten over bijwerkingen zoals gewichtstoename, haaruitval, puistjes en permanente onvruchtbaarheid.
Het goede nieuws is dat de realiteit lang niet zo ironisch is. Er is echter wetenschappelijk geen verband tussen anticonceptiepillen en langdurige onvruchtbaarheid. Daarnaast behoren anticonceptiepillen tot de strengst geteste medicijnen ter wereld en wanneer ze correct worden ingenomen, kan je ze als zeer veilig beschouwen.
3. Timing is alles
Ik was geschokt toen ik hoorde hoeveel tieners dachten dat ze de eerste keer niet zwanger konden worden en dat het maagdenvlies een barrière vormde voor conceptie.
De werkelijkheid? Je kan echt van de eerste keer zwanger worden! De waarheid is dat zelfs als er bloedingen of ongemak zijn, dit de vrolijke dans van sperma en eicel niet verstoort. En ja, dat geldt zelfs als een vrouw menstrueert.
4. Hoe strakker de condoom, hoe beter
Dit is totaal onwaar. Een te strak condoom scheurt veel eerder tijdens het vrijen. Zowel Trojan als Durex zeggen dat condooms nauwsluitend en comfortabel moeten passen bij het aanbrengen, terwijl er voldoende ruimte moet overblijven bij de top.
5. De kracht van de zwaartekracht
Men vermoedt al eeuwen dat de zwaartekracht gebruikt kan worden om bevruchting te voorkomen. Tiende eeuwse Perzen geloofden dat als beide partners bleven staan tijdens de seks, er geen conceptie zou plaatsvinden. Oude Egyptenaren geloofden dat seks in de rivier niet tot nageslacht kon leiden. Veel Amerikaanse jongeren geloven nog steeds dat seks met de vrouw bovenop minder kans op zwangerschap geeft.
In werkelijkheid is de kans dat je een baby krijgt als je een van beide probeert even groot als de kans dat je rugpijn of een algeninfectie krijgt. Als je de wegen van de penis nog niet kent, besef je misschien niet hoe snel en gretig die kleine zwemmers zijn als ze het mannelijk lichaam verlaten.
6. Voor het zingen de kerk uit
Voor het zingen de kerk uit is de informele naam voor de terugtrekkingsmethode. Deze onbevredigende anticonceptiemethode houdt in dat de penis vóór de zaadlozing abrupt uit de vagina wordt gehaald. En het is net zo romantisch als het klinkt.
Verrassend genoeg zal, indien elke keer correct uitgevoerd, terugtrekken ongeveer 4 op de 100 keer resulteren in een zwangerschap. Echter kunnen maar weinig mannen zich op tijd terugtrekken. Daarnaast is de seks ook veel minder bevredigend. Bovendien bevat pre-ejaculaat wel wat sperma, maar niet zoveel als de volledige lading.
7. Boterhammenzakje als condoom
Men heeft al alles als condooms proberen te gebruiken, gaande van boterhamzakjes tot chocoladereepverpakkingen.
Het slechte nieuws is dat al deze vervangingsmiddelen voor een condoom niet alleen slechte anticonceptiemethodes zijn, maar het maakt je ook vatbaarder voor infecties, pijn, gebrek aan gevoel, en tal van andere verwondingen. Serieus, condooms kosten een slechts een paar euro en je kunt ze overal kopen. Of houd gewoon een willekeurige persoon op straat tegen en vraag er een; de kans is groot dat iemand je zal helpen. Probeer er gewoon niet bedreigend uit te zien.
8. Coca-Cola als redding
Vroeger beweerde men dat douchen de meest gebruikte vorm van geboortebeperking was. Lysol, chlorofyl, en zelfs die blauwe vloeistof waarin kappers hun kammen zetten, werden onmiddellijk na de geslachtsgemeenschap gebruikt in de hoop een zwangerschap te voorkomen.
Gelukkig weten we nu dat douchen het lichaam niet kan ontdoen van alle 300 miljoen zaadcellen die vrijkomen tijdens een potje vrijen.
In de jaren '60 en '70 was de favoriete anticonceptiedouche die met een Coca-Cola. Het zat toen in glazen flesjes van 10 gram die je kon schudden en … inbrengen om sperma te doden. Net als andere douchevloeistoffen was het niet effectief en had het nare bijwerkingen. We weten nu ook dat suiker daar beneden de weg naar een schimmelinfectie is.
9. Geen orgasme = geen zwangerschap
Geen orgasme, geen zwangerschap? Ja, er zijn mensen die geloven dat een vrouw niet zwanger kan worden als ze geen orgasme heeft gehad tijdens de seks. Verrassend genoeg is daar een fysiologische basis voor. Tijdens het orgasme kunnen weeën het sperma een duwtje in de richting van de baarmoederhals geven.
De realiteit is dat zelfs als de seks slechter is dan gemiddeld, meer dan een paar zwemmers de baarmoederhals kunnen en vaak ook zullen vinden.
Als je dus een orgasme wil overslaan in de hoop een zwangerschap te voorkomen, geniet dan gewoon alsjeblieft. Deze vorm van anticonceptie is gewoon niet goed genoeg om het offer te verdienen.
Masseer
in Stijl
Blijf
veilig
Word
kinky
Conclusie
Hoewel alle medicijnen, ook anticonceptiemiddelen, risico's inhouden, zijn bovenstaande 9 mythes over anticonceptie niet waar.
Iedereen die overweegt een nieuw type voorbehoedsmiddel te gebruiken, kan een arts of een andere betrouwbare gezondheidswerker vragen naar het juiste gebruik.
Bij seks, zoals bij alles, is goede informatie de sleutel tot slimme keuzes. Een gezin stichten hoeft geen ongelukje te zijn. Vooral niet nu er zoveel veilige, effectieve anticonceptiemethodes beschikbaar zijn.
Add comment